Mint Klicskóék, a magyar fivérek sem küzdenek meg egymással

Bátyjáért, a szívizomgyulladással otthon ülő, Eb-ezüstérmes Zoltánért is küzdött az oslói világbajnokságon Lévai Tamás, aki végül ötödikként zárta élete első felnőtt világversenyét. A birkózófamília középső tagja bízik benne: egy új aranygeneráció van születőben, testvérével a soraiban. A sztorit a Nemzeti Sport dolgozta fel.

Magyar Nemzet
Forrás: Nso.hu2021. 10. 28. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felemás hónapokon van túl a Lévai család. Vérbeli birkózófamília az övék, generációról generációra öröklődik a sportág szeretete: a három fiú korosztálya legjobbjai közé tartozik, maga a büszke édesapa, idősebb Lévai Zoltán kezei alatt pallérozódtak, aki a legendás dorogi műhely egykori edzőjeként immár a kisebb „szupercsapatot” építő Budapesti Honvéd és a magyar utánpótlás sikereiért dolgozik.

A legidősebb fiút, a „kis” Lévai Zoltánt, a középsőt, Tamást és a legifjabbat, Leventét is a nagy ígéretek között tartották, tartják számon – előbbi kettő az utánpótlás-világsikerek után már a felnőttmezőnyben is letette névjegyét, a kicsiről pedig tulajdon apja találta mondani korábban, hogy benne egyesül majd a két báty összes tudása.

Lévai Zoltán tavaly élete első felnőtt Európa-bajnokságán rögtön a döntőig menetelt, és ezüstérmet szerzett a kötöttfogású 77 kilogrammosok között. Ez ugyebár kategóriája, a súlycsoport magyar utódlása tehát máris kipipálható – nyugodhatott meg akkor minden sportágszerető. Csakhogy az élet más forgatókönyvet írt.

Az immár szintén a Honvédban versenyző 25 éves kiválóság május végén rosszul lett edzésre tartva, a kórházi vizsgálat pedig lesújtó eredményt hozott. Kiderült, sokkal rosszabbul is járhatott volna: Zoltánnál szívizomgyulladást állapítottak meg, ezzel ígéretes pályafutása is veszélybe került.

Szerencsére a múlt hónapban elvégzett kontrollvizsgálatok után már biztatóbb lett a kép. Természetesen rengetegszer átbeszélték családilag a báty, Zoltán helyzetét is, ami érződik is: a 22 éves Tamás fiatal kora ellenére elismerésre méltó érettséggel tudott beszélni az ijesztő esetről.

– A birkózás az életünk, de azért nem szó szerint. Sokkal fontosabb, hogy mindenki boldog és egészséges legyen, szülessenek gyerekek, és később, amikor apa már nagypapa lesz, mi pedig édesapák, át tudjunk menni egymáshoz a testvérekkel, gyerekekkel, unokákkal, s mindannyian együtt legyünk – mondja Lévai Tamás, aki leszögezte, ha testvére visszatér a szőnyegre, ő már lép is feljebb a 77 kilóból – azt ugyanis megfogadták, éles meccsen sohasem birkóznak egymás ellen, még csak válogatót sem.

Nem ismeretlen a szituáció, a profi ökölvívás két nehézsúlyú ukrán klasszisa, Volodimir Klicsko és Vitalij Klicsko sem küzdött meg egymással.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítóképünkön a három muskétás: Lévai Zoltán (elöl), Tamás és Levente. Fotó: Magyar Birkózószövetség/Róth Tamás

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.