A kezdők szerencséje kísérte Xavi bemutatkozását

Helyenként akadozó játékkal, de a Barcelona 1-0-ra legyőzte az Espanyolt a spanyol labdarúgó-bajnokság 13. fordulójában. Xavi Hernández tehát sikeresen mutatkozott be a Barca vezetőedzőjeként.

Magyar Nemzet
2021. 11. 20. 22:57
null
FBL-SPA-LIGA-BARCELONA-ESPANYOL Fotó: JOSEP LAGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Xavi bemutatkozásának hírére ismét megtelt a Nou Camp, amelynek lelátói az elmúlt hetekben bizony meglehetősen foghíjasak voltak. A vesszőfutás miatt elpártolt szurkolók tehát visszatértek.

Az új vezetőedző nem volt szívbajos, rögtön mély vízbe dobott egy újabb tehetséget, a 17 éves Ilias Akhomach Chakkour az Espanyol ellen debütált a felnőtt csapatban. Vele együtt nyolc saját nevelésű játékos volt a kezdő tizenegyben, közülük három – Akhomachon kívül és Nico González – még húsz év alatti.

S a két 17 éves összjátéka majdnem a meccs elején gólt eredményezett. Gavi kiválóan adott középre, Akhomach  megelőzte a védőjét, ám csúnyán fölé durrantott.

Az első félidőben a Barcelona birtokolta többet a labdát, akadtak is helyzetei, de az igazi átütőerő még hiányzott a csapatból.

A második félidőre bejött egy újabb tini, Abde, aki Akhomachot váltotta, s noha a marokkói játékos még csak 19 éves, de kinéz vagy 25-nek.

A Barcelona gyorsan megszerezte a vezetést, a 46. percben buktatták Depayt a 16-oson belül, s a holland csatár magabiztosan értékesítette a büntetőt.

Ezután az Espanyol irányította a meccset, érett az egyenlítés, de kimaradt a vendégek összes lehetősége, pedig a 96. percben is volt egy nagy helyzetük. A nézők fütyültek, sehogy sem tetszett nekik a produkció, de Fortuna nem pártolt el a Barcelona mellől, amely 1-0-ra megnyerte a derbit, s feljött a tabellán a hatodik helyre.

Fotó: JOSEP LAGO

Maga az újdonsült vezetőedző is elismerte, hogy még fejlődni kell...

– A játékosok hozzáállásával nagyon elégedett vagyok, de vannak dolgok, amiben fejlődnünk kell. Sőt, nagyon sok ilyen dolog van. Az Espanyol sokszor nehéz helyzetbe hozott minket a meccs végén, de összességében rászolgáltunk a győzelemre. A közönség csodálatos volt, és én ugyan hat éve nem jártam a Camp Nouban – fogalmazott Xavi a Barcelona hivatalos tv-csatornájának a találkozó után, s külön kitért a fiatalokra.

Ilias és Abde is nagyszerű meccsen van túl, mindketten igazán tehetségek, fontos, hogy a kortársaik lássák, van esélyük a felnőtt csapatba kerülni

– tette hozzá.

Xavit tehát a kezdők szerencséje kísérte, de kedden a Benfica ellen ennél sokkal jobb játék kell a Bajnokok Ligájában. Ha akkor nyer a Barca, továbbjut, ha nem, akkor az utolsó fordulóban a Bayern vendégeként kellene biztosítania a helyét a legjobb tizenhat között.

Borítókép: A győztes gól szerzőjét, Memphis Depayt ünneplik a Barcelona játékosai (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.