időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Belefáradt, 22 évesen visszavonult a nagy magyar reménység

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Síszövetség
2021.11.24. 14:53 2021.11.24. 15:48
Belefáradt, 22 évesen visszavonult a nagy magyar reménység

Befejezte sportolói pályafutását a síugró-világkupákon első magyar nőként pontszerző helyekig jutott Vörös Virág. A még mindig csupán 22 éves sportolónő korábbi súlyos sérülése és edzőváltása után már nem érzi magában az erőt, hogy az élmezőnybe visszaküzdje magát és harcoljon az olimpiai kvótáért. 

– Rengeteg gondolkodás és mérlegelés után úgy döntöttem, befejezem síugró karrieremet. Sajnos nem érzek magamban annyi ambíciót, hogy olyan szintre visszajussak, mint ahol két évvel ezelőtt voltam. Rendkívül megviselt az elmúlt időszak, a sérülések, az edzőváltások… Úgy érzem, belefáradtam az elmúlt két évbe, és nem látom értelmét a folytatásnak. Nagyon büszke vagyok azokra az eredményekre, amiket elértem pályafutásom során, és nem szeretnék elszakadni a síugrástól – mondta el a Magyar Síszövetség hírlevelében Vörös Virág, aki köszöni a szövetségnek a mindenkori támogatást. 

– A szövetség igyekezett minden anyagi és erkölcsi támogatást megadni Virágnak, akinek edzője, Vasja Bajc távozásakor már megfordult a fejében a visszavonulás. Akkor mégis úgy döntött, folytatja a felkészülést, így a síszövetség vezetősége rekordidő alatt talált számára új edzőt, akivel jól indult az együttműködés, amelynek célja az olimpián való részvétel volt. Tiszteletben tartjuk Virág döntését, és sok sikert kívánunk neki további pályájához – nyilatkozta Petráhn Barbara főtitkár. 

Gellér Gábor 1989-es visszavonulása óta Vörös Virág az első magyar, aki elindult a világkupa-sorozatban, ráadásul sikerrel szerepelt: a 2019/2020-as szezonban tizennégy vk-viadalból öt alkalommal került be a legjobb harminc versenyző közé. Így tizenkét pontjával a 42. helyen zárt összetettben. 2020 márciusában azonban a lillehammeri verseny edzésén bukott és keresztszalag-szakadást szenvedett. Műtétje és az azt követő rehabilitáció után edzője, a szlovén Vasja Bajc irányítása mellett sikerült megerősödnie, és tavaly decemberben visszatért, de régi formáját nem tudta visszanyerni. A koronavírus-fertőzése is visszavetette az edzésmunkában. Majd négy év közös munka után májusban Bajc felmondott, ami szintén megviselte Vörös Virágot. Egy ideig úgy tűnt, új trénerével, Mitja Oraniccsal zökkenőmentesen folyik a szakmai munka, de mivel a nyári idényben a versenyeken nem jöttek az eredmények, a Kőszegi SE sportolója a visszavonulását fontolgatta, míg a végső döntést Oranic távozását követően hozta meg. 

Vörös Virág a jövőben az utánpótláskorú sízőknek szeretne szakmai segítséget nyújtani, átadni nekik a tudását és a tapasztalatait.

Borítókép: Vörös Virág lezárta a versenyzői pályafutását (Forrás: Magyar Síszövetség)