Centenáriumi ünnep a lengyel–magyar barátság jegyében

Nem csak a magyar, a lengyel labdarúgó-válogatott is nélkülözi több klasszisát a két csapat hétfői mérkőzésén. A hazaiknál nem játszik mindenekelőtt Robert Lewandowski, a Bayern München sztárja, továbbá Kamil Glik és Grzegorz Krychowiak. Ez azonban nem szegi a hazai drukkerek kedvét, telt ház lesz hétfőn a varsói stadionban. Úgy tudjuk, a lengyel szurkolók meglepetésre készülnek a lengyel–magyar futballbarátság centenáriuma alkalmából.

Novák Miklós (Varsó)
2021. 11. 14. 16:28
2018 World Cup Qualifications - Europe - Poland vs Montenegro
Robert Lewandowski, a lengyelek legjobbja Fotó: Kacper Pempel Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel labdarúgó-válogatott 1921-ben játszotta első mérkőzését. Elsőre nyilván sokan felkapják a fejüket, miért csak akkor, de persze kínálja magát a válasz, Lengyelország addig csak a szívekben létezett, a független Lengyelország újjáalakulását majdnem napra pontosan száz esztendeje, november 11-én kiáltották ki.

S csupán bő hónap kellett ahhoz, hogy felálljon az ország labdarúgó-válogatottja, amely 1921. december 18-án Magyarország vendégeként debütált Budapesten (amúgy 1-0-s vereséggel).

Lám, egy adalék a közismert lengyel–magyar barátsághoz.

A lengyelek mellesleg második hivatalos meccsüket is ellenünk játszották, s Krakkóban is a rövidebben húzták, akkor 3-0-ra nyertek eleink.

A szurkolók meglepetésre készülnek az első válogatott meccs centenáriuma alkalmából – árulta el az egyik lengyel tévékommentátor, amikor beszélgetésbe elegyedtünk. Hogy pontosan mire, azt még nem ismert, az viszont biztos, hogy telt ház lesz hétfőn a mérkőzés helyszínén, a varsói nemzeti stadionban, amit durván 55 ezer nézőt jelent.

Gondolhatnánk, még szép, hogy itt fogadják a lengyelek a magyar válogatottat, napjainkban ez mégsem magától értetődő. A világbajnoki selejtezők második fordulójában történetesen a Legia Varsó stadionjában játszottak Andorrával, akkor tájt ugyanis a nemzeti aréna Covid-kórházként működött…

A lengyel kollégák arról is meséltek, sem ők, sem a szurkolók nem kedvelték eleinte a nálunk is jól ismert szövetségi kapitányukat, Pauló Sousát.

A portugált szakembert még a lengyel futball egyik legendája, Zbigniew Boniek nevezte ki, aki aztán kényszerből leköszönt, mert harmadjára az alapszabály szerint nem választhatták újra elnökként. Szóval, Sousa – aki nálunk a Videotont stabil védekezéssel és kontrajátékkal vitte be az Európa-liga csoportkörébe – támadófocit ígért a lengyeleknek, amit eleinte nehezen ültetett át a gyakorlatba. A részeredményt, a második helyet a csoportban a lengyelek realitásként élik meg, összességében elégedettek Sousával, még ha azt furcsállják is, hogy a csapatuk a San Marino és Andorra elleni mérkőzést sem úszta meg kapott gól nélkül.

Az biztos, hogy Lewandowski hétfőn nem gyarapítja a góljai számát. A mieink elleni meccsnek közvetlenül már nincs tétje, ezért a Bayern München sztárja pihenőt kapott. Csakúgy mint Kamil Glik, a Napoli, Grezegorz Krychowiak a Krasznodarból pedig az eltiltását tölti.

– Nem kezdtünk jól a magyarok ellen Budapesten – idézte fel Sousa a vasárnapi sajtótájékoztatón a két csapat 3-3-ra végződött márciusi találkozóját. – A magyarok agresszíven futballoztak, s kevés helyzet is elég nekik a gólszerzéshez – tette hozzá.

Utóbbi megjegyzésről nehéz eldönteni, hogy Sousa dicséretnek vagy bírálatnak szánta-e…

Ezt leszámítva, a portugál tréner csupán közhelyek szintjén beszélt a mérkőzésről.

Amikor szóba került a Videotonnál eltöltött, akkor hangzatosan kijelentette: – Remélem hozzájárultam a magyar futball fejlődéséhez, amely klub és válogatott szinte is egyértelműen előrelépett az elmúlt években.

A hétfői meccs közismerten lényegében tét nélküli mindkét csapat számára. A lengyeleknek mégsem teljesen közömbös, hiszen a pótselejtező kiemelésébe beleszámít, hány ponttal zárják a csoportkört.

Ezzel együtt sem várhatunk véresen komoly összecsapást, inkább ünnepi ráadásra készülhetünk.

Borítókép: felmentést kapott a hétfői mérkőzés alól

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.