Döbbenetes pazarlással hangolt a Barcelona Xavi érkezésére

A Barcelona két ellentétes félidőt produkált a Xavi-korszak előtti utolsó fellépésén, s végül háromgólos előnyből veszített pontokat a Celta Vigo ellen. Ráadásul Ansu Fati újra megsérült.

2021. 11. 06. 18:20
Barcelona Celta Vigo
Fotó: Twitter/RC Celta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idény közben megejtett edzőváltás mindig kisebb-nagyobb válságot jelez egy futballklubnál. A Barcelona új trénere, Xavi a mostaninál mélyebb gödröt is megélt játékosként a katalán együttesben: 2003 januárjában, a Celta Vigo otthonában elszenvedett 2-0-s vereség a tizenötödik helyre taszította a Barcelonát a tabellán, és ez a meccs jelentette Louis van Gaal második, az elsőnél sokkal rövidebb és sikertelenebb katalóniai korszakának végét.

Xavi szombaton éppen a Celta Vigo ellen mérhette fel, hogy hol tart a csapat, amelynek irányítását átveszi. A feladat most könnyebb volt, mint szűk tizenkilenc évvel ezelőtt: akkor a galíciai gárda BL-kvótával zárta a szezont, most a La Liga tizenhatodik helyéről várta a meccset.

Az első félidő azonban még ezt figyelembe véve sem utalt mély gödörre: a Barcelona, amely a nemrég leváltott Ronald Koeman irányításával egyetlen idegenbeli meccsen sem lőtt egynél több gólt az idei szezonban, Vigóban bő fél óra alatt háromig jutott: Ansu Fati, Sergio Busquets és Memphis Depay is eredményes volt.

Gond már ekkor is jelentkezett: az első félidő végén Ansu Fati, aki nemrég tért vissza kilenc hónapos kihagyás után, újra megsérült, a második félidőben pedig a szintén saját nevelésű Nico Gonzálezt is le kellett cserélni. A Barcelona már eleve nélkülözte a szívproblémákkal küzdő Sergio Agüero mellett Pedrit, Piquét, Destet, Dembélét és Braithwaite-et is.

Talán a katalánok is azt gondolták, hogy a vigói győzelem már nem foroghat veszélyben, a második félidőben a Celta teljesen átvette a mérkőzés irányítását. Iago Aspas szépítése után Nolito kétszer is betalált, s bár az első nem volt érvényes gól, nem a katalán védők védekezésén múlott, hogy a hazaiak támadója a kezét is használta a labda átvételéhez.

Az utolsó percekben több sárgát is begyűjtött időhúzás miatt a Barcelona, de így sem tudta megőrizni az előnyt: Aspas a 96. percben remek lövéssel kiegyenlített.

A mérkőzés jól megmutatja a kiindulópontot Xavi számára: az első félidőből kiderült, milyen lehetőség rejlik a jelenlegi csapatban, a második játékrész viszont rámutatott a Barcelona sebezhetőségére is. Sergi két döntetlen után átadja a stafétát, a problémák megoldása és az idénybeli első idegenbeli bajnoki győzelem megszerzése már Xavira vár.

La Liga, 13. forduló

Celta Vigo–Barcelona 3-3

Korábbi eredmények:

Athletic Bilbao–Cádiz 0-1

Espanyol–Granada 2-0

Az állás: 1. Real Sociedad 25 pont/12 meccs, 2. Real Madrid 24/11, 3. Sevilla 24/11…, 9. Barcelona 17/12.

Borítókép: A második félidőben már a Barcelona fölé nőtt a Celta Vigo (Forrás: Twitter/RC Celta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.