Egyértelműen a továbbjutás a feladat az Európa-bajnokság selejtezőin

A héten két mérkőzéssel megkezdi a selejtezőket a 2023-as Európa-bajnokságra a magyar női kosárlabda-válogatott. A csapat már az első, Spanyolország elleni meccs helyszínén, Szekszárdon készül, az ott tartott sajtótájékoztatón elhagzott, hogy bár nehéz a feladat, a cél egyértelműen a kijutás a kontinenstornára.

Magyar Nemzet
2021. 11. 06. 14:05
2021.11.06 Szekszárd. Szekszárdon tartott sajtótájékoztatót és edzést a Magyar Kosárlabda Válogatott. Fotó: Makovics Kornél Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz perc alatt elkelt az összes jegy – Szekszárd nagyon várja a női válogatottat. A csapat november 11-én, csütörtökön kezdi meg az Európa-bajnoki selejtezőket, mindjárt a világ egyik legjobbja, Spanyolország ellen, és bármilyen furcsa, éppen ezért esett erre a kicsi csarnokra a választás a rendezésre. Itt ugyan csak 1276 néző fér el, de ők olyan atmoszférát tudnak teremteni, amely az ellenfél világsztárjainak is meglepő lehet – az volt a múlt héten az Euroligában az utóbbi időkben verhetetlen orosz Jekatyerinburg klasszisainak is –, és ez segíthet kiegyenlíteni az esetleges tudásbeli különbséget.

Azt Szabó Noémi, az Atomerőmű Szekszárd ügyvezetője árulta el a válogatott sajtótájékoztatóján, hogy a helyi szurkolók tényleg pillanatok alatt elkapkodták a belépőket, és így a fergeteges hangulat garantált lesz a sportcsarnokban. Egyébként jelenleg két fontos mérkőzés előtt áll a Székely Norbert vezette magyar női kosárlabda-válogatott: a spanyolok után november 14-én Hafnarfjördurban Izlanddal csap össze a 2023-as Európa-bajnokság selejtezőjében.

 

Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél

 

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, sikeres éve a 2021-es a női szakágnak, s arról is beszélt, hogy nincs kétsége afelől, a hölgyek felszedik majd a szekszárdi parkettát. Kiemelte, a továbbjutás elvárás, de egyáltalán nem lesz könnyű megelőzni a spanyolokat, vagy éppen a legjobb második helyezettek között végezni. 

– Mi bízunk a csapatunkban, a játékosokban és a szakmai stábban, így azért dolgozunk, hogy a következő Európa-bajnokságon ismét ott legyenek a lányok. A magyar női bajnokságot Európa élbajnokságai között említik, ami nem csoda, hiszen a nemzetközi porondon komoly sikereket érünk el. A Sopron évek óta a legszűkebb elit tagja, s most a Szekszárd is bejutott a legerősebb ligába, az Euroligába. Európa kupás csapataink is remekül állják a sarat, így aztán kiváló légiósok mellett fejlődhetnek fiataljaink tette hozzá Szalay Ferenc.

Studer Ágnes irányító, a helyi KSC kiválósága, és Székely Norbert szövetségi kapitány is elmondta a véleményét. A 23 éves játékmester szerint a szurkolás sokat dob majd a csapat játékán, s úgy gondolja, fontos, hogy a figurák és a védekezés rendben legyen, ezenfelül nagymértékű magabiztosságra is szükségük lesz.

– Ez egy remek társaság, az egység kiváló, így a küzdőszellemünkkel semmilyen gond nem lehet – mondta. – Engem személy szerint külön is motivál, hogy hazai pályán, hazai közönség előtt léphetek pályára a válogatott mezében, nagyon várom már a találkozót."

Székely Norbert felhívta a figyelmet az időrend nehézségeire, vagyis hogy kőkemény Euroliga- és bajnoki mókuskerék után, közben érkeznek ide a játékosok, közös edzésre kevés a lehetőség, vagyis olajozott csapatjáték nem várható el. A szövetségi kapitány hisz benne, hogy a magyar válogatott versenyképes lesz ebben a csoportban, amelynek Románia a negyedik tagja. Elismerte, csütörtökön a spanyolok lesznek a mérkőzés esélyesei, de hozzátette:

– Ez persze nem jelenti azt, hogy ne akarnánk nyerni. Szeretnénk a spanyolok előtt végezni a csoportban, ha ez nem sikerülne, akkor pedig úgy szerepelni az előttünk álló összesen hat mérkőzésen, hogy az kijutást érjen. Nagy összeszokottságra, kidolgozott támadójátékra egyik válogatottól sem számíthatnak a szurkolók. Azt viszont megígérhetem, hogy mindent megteszünk a sikerért, csúszni-mászni fogunk a pályán, mert nagyon akarjuk a sikert.

A 2023-as szlovén-izraeli közös rendezésű tornára a tíz első mellett a négy legjobb csoportmásodik jut ki. Ha Szlovénia és Izrael közül az egyik a 14 kijutó között lesz, akkor az ötödik legjobb csoportmásodik is mehet a tornára. Ha mindkét házigazda a 14 kvalifikáló gárda közé kerül, akkor a hatodik legjobb csoportmásodik is kijut. A selejtezőkre 2021. november 7. és 15., 2022. november 20. és 28., valamint 2023. február 5. és 13. között kerül sor.

A női válogatott kerete:

 

Aho Nina (DVTK), Dombai Réka (UNI Győr MÉLY-ÚT), Gereben Lívia (Atomerőmű SC Szekszárd), Goree Cyesha (Atomerőmű SC Szekszárd), Határ Bernadett (Sopron Basket), Horváth Bernadett (Ludovika-FCSM Csata), Kányási Veronika (DVTK), Kiss Virág (NKA Universitas PEAC), Lelik Réka (Ludovika-FCSM Csata), Mérész Beatrix (ELTE BEAC Újbuda), Raksányi Krisztina (CDB Clarinos Tenerife, spanyol), Studer Ágnes (Atomerőmű SC Szekszárd), Török Ágnes (UNI Győr MÉLY-ÚT), Varga Alíz (Sopron Basket), Wentzel Nóra (NKA Universitas PEAC)

Borítókép: Székely Norbert szövetségi kapitány és a csapat összetartóan készül a selejtezőkre. Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.