időjárás -2°C Timót 2022. January 24.
logo

Esélye sem volt a magyar válogatottnak Franciaország ellen

Szalay Attila
2021.11.29. 19:37 2021.11.29. 22:08
Esélye sem volt a magyar válogatottnak Franciaország ellen

Az idén olimpiai második francia válogatott érkezett Kaposvárra, de egyetlen tokiói érmese sem lépett pályára a magyar férfikosárlabda-válogatott ellen. Ennek ellenére nagyon sima, 78-54-es győzelmet arattak a vendégek a 2023-as világbajnokság selejtezőjében.

Szinte az utolsó pillanatig nyitott kérdés volt, hogy a magyar válogatott visszakapja-e a szövetségi kapitányát hétfő estére. Ivkovics Sztojan koronavírus-fertőzése egy hete vált ismertté, s a betegség miatt nem utazhatott el a csapattal a múlt héten Portóba, ahol a csoport leggyengébb tagjának tűnő Portugália ellen 81-75-ös győzelemmel kezdte meg a selejtezőket az együttes pénteken.

Bár a helyettes kapitány, Pór Péter jó érzékkel irányított a kispad mellől, Franciaország ellen nagy szükség lett volna a mindig ezer fokon égő Ivkovicsra, hiszen ezúttal a csoport legerősebb tagja, az idén olimpiai ezüstérmes, 2019-ben világbajnoki bronzérmes válogatott volt az ellenfél.

Ivkovics szombaton már negatív tesztet adott, amihez hétfőn még egyet hozzá kellett volna tennie, és hatósági külön engedély is kellett volna, hogy idő előtt elhagyhassa a karantént, és ott lehessen a meccsen. Nem tudni, hogy a két feltétel közül melyik nem teljesült, de Ivkovics ezúttal sem volt a csapat mellett, így újra Pór kezében volt a staféta.

A franciák az első fordulóban 73-67-re győzték le Montenegrót, s még azzal együtt is kiemelkednek a csoportból, hogy az NBA-s és Euroliga-sztárjaik ebben az időszakban nem tagjai a csapatuknak. Jellemző volt, hogy a vb-selejtezőkre összetrombitált keretből egyedül Andrew Albicy volt ott a tokiói olimpián második helyezett válogatottban. Kaposvárra azonban már ő sem látogatott el.

Vojvoda Dávid kosarával indult a találkozó, de ezután elhúztak a franciák 9-2-re, így Pór hamar időt kért, meg kellett nyugtatni a fiúkat. Az első öt-hat percben látványosan nem volt ellenszerünk a Valencia játékosára, Louis Labeyrie-re. Az első negyed utolsó percéhez érkezve felcsendült a kaposvári arénában a mindig baljós „harcoljatok, harcoljatok!” rigmus. Nem véletlenül, a vendégek 21-8-ra nyerték a negyedet.

Ismét Perl Zoltán (labdával) volt a magyar csapat egyik legjobbja. Fotó: Havran Zoltán

Hiányzott a bátorság a támadásokból, talán csak a csereként beálló Perl Zoltánt lehetett dicsérni – Portóban a kispadról beszállva lett a mezőny legjobbja a Falco játékosa. A második negyedre a bátorsággal együtt a pontok is megérkeztek: a magyar csapat 21 pontja már impozáns volt, az viszont a franciák remek dobószázalékán (a duplákat 77, a triplákat 45 százalékban értékesítették) múlt, hogy a különbség ennek ellenére is tovább nőtt három ponttal.

Sokatmondó volt, ahogy a félidőben Pór Péter magányosan ült a kispadon, a keresztbe vetett lábain könyökölve támasztotta a fejét, miközben a pályán melegítő játékosait nézte. Kissé tanácstalannak tűnt. Franciaország pedig nem kegyelmezett, a szünet után sokkoló, 12-0-s rohammal indított.

Már a harmadik negyed utolsó percén belül jártunk, amikor még mindig csak négy pontja volt a magyar csapatnak a játékrészben. Ekkor aztán a korábban büntetőket hibázó Keller látványos zsákolása, majd Perl dudaszóra érkező hárompontosa mentette meg valamelyest a 18-9-re elveszített negyed becsületét.

Huszonöt pontos előnye tudatában Franciaország kicsit kiengedett az utolsó negyedre, amelyet így 16-15-re sikerült megnyernie a magyar csapatnak. Egy-egy látványos, dicséretes akcióra futotta a fizikailag nagyon erős franciák ellen. A bravúrhoz több hit és több bátorság kellett volna. Vagy talán csak Ivkovics Sztojan.

A magyar csapatban Benke Szilárd 14, Perl Zoltán tíz pontig jutott, a mezőny legeredményesebb játékosa a 19 pontos Labeyrie volt. Folytatás februárban Montenegró ellen.

Világbajnoki selejtező, E csoport, 2. forduló: Magyarország–Franciaország 54-78 (8-21, 21-24, 9-18, 16-15)

Borítókép: Jelenet a Magyarország–Franciaország meccsen (Fotó: Havran Zoltán)