Hosszú Katinka újabb országos csúcsa dőlt meg

Ritka alkalom, amikor megdől Hosszú Katinka egy országos csúcsa, a kaposvári rövid pályás országos bajnokságon azonban már másodszor történt meg. Szombaton Békési Eszter adta át a múltnak a háromszoros olimpiai bajnok egyik csúcsát.

Magyar Nemzet
2021. 11. 13. 19:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női mellúszásban a sydney-i olimpiai bajnok Kovács Ágnes visszavonulása óta nem volt a nemzetközi élmezőnyhöz tartozó úszónk, ez is lehetett az oka annak, hogy tartotta ötven, száz és kétszáz mellen is a rövid pályás országos rekordot a kaposvári ob előtt, noha a vegyesúszás királynőjének épp ez az úszásnem a gyenge pontja.

Kétszáz mellen azonban Békési Eszter megdöntötte Hosszú csúcsát, amely a 2019-es rövid pályás ob-n született, ugyancsak Kaposváron. Az akkori 2:20,63-as időt éppen csak, de hat századdal megjavította a 19 éves, egri színekben versenyző úszó. – Már a nyáron elhatároztam, hogy szeretném megdönteni az országos rekordot, de ezt a tervemet megtartottam magamnak – árulta el a meglepetést szerzett Békési.

Hosszú Katinka jelentőségét mutatja, hogy a tizennyolc rövid pályás egyéni számból tizenháromban még mindig az övé az országos rekord. Az idei ob előtt még tizenötben tartotta a csúcsot, ám Békési előtt Senánszky Petra is megdöntötte az egyik Hosszú-rekordot a napokban ötven gyorson.

A háromszoros olimpiai bajnok korábbi sikerszámában, 400 vegyesen Sebestyén Dalma győzött, akinek igencsak kijárt már az aranyérem, hiszen az ob első két napján összesen hat ezüstérmet szerzett, amelyek után végre győzelmet aratott. A nap legsikeresebb versenyzője Németh Nándor volt, aki három aranyérmet szerzett szombaton. A papírformának megfelelően – Milák Kristóf és Szabó Szebasztián távollétében simán – nyerte meg a 100 gyorsot, amely mellett a mixed vegyes váltó és a férfi gyorsváltó BVSC-s sikerében is főszerepet játszott.

Egyébként a 4×100-as gyorsváltóban született a nap másik országos csúcsa Békési Eszteré mellett, de nem a Németh-féle férfifutamban, hanem a nőiben: a Vasas Gyurinovics Fanni vezérletével állított fel új rekordot. Említést érdemel még Telegdy Ádám, aki előbb 400 gyorson harmadik lett a győztes Holló Balázs előtt fejet hajtva, majd a saját terepén, 200 háton magabiztos győzelmet aratott a nyílt vízi menő, előtt – ezzel Telegdy a harmadik aranyát szerezte az ob-n.

Borítókép: Békési Eszter a kaposvári országos bajnokságon (Forrás: Facebook.com/úszószövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.