Kimaradt egy nagy ziccer a világranglista második helyezettje ellen

A női válogatott jobb dobóteljesítménnyel akár hatalmas bravúrt is végrehajthatott volna.

2021. 11. 11. 19:54
20211111 Szekszárd Magyarország Spanyolország válogatott női kosárlabda EB selejtező Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világranglista második helyezettje a huszonnyolcadik ellen – ez is bizonyítja, nagy bravúrra készült a magyar női válogatott. Székely Norbert együttese a legnehezebb ellenféllel kezdte el a 2023-as Európa-bajnokság selejtezőit, úgy számolva, hogy ha biztosan benne akar lenni a tíz csoportmásodik közül a legjobb négyben, akkor ahhoz egyszer le kellene győzni az elsőségre toronymagasan esélyes spanyolokat.

Szekszárdon már a hét elején minden jegy elkelt a mérkőzésre, így a kicsi, mindössze ezerkétszázas csarnok dugig megtelt, és a szurkolók remek hangulatot teremtettek benne. Hamar kiderült, a magyar csapat igyekszik kihasználni a 208 centi magasra nőtt Határ Bernadett adottságait és kiváló formáját, és ezzel öt perc után 7-3-ra vezetett. Ezután szigorított a védekezésén a spanyol csapat, és mert ebben a magyar válogatott is jól teljesített, kevés pont esett, a két együttes pedig sokáig fej-fej mellett haladt felváltva vezetve. Sok hiba váltakozott szép megoldásokkal, de egyik fél sem dobott jól, viszont a vendégeknél kiemelkedett Alba Torrens, a neki köszönhetően húztak el a nagyszünetig 33-28-ra.

 

Fotó: Mirkó István

 

Sajnos a harmadik negyed sem kezdődött túl jól, különösen támadásban bizonyult gyámoltalannak a magyar csapat, ha az ellenfél kiiktatta Határ Bernadettet, nem volt, aki kívülről a gyűrűbe talált volna. A spanyolok tizenkét ponttal is vezettek, ám Határék nem adták fel, néhány gyors támadással felzárkóztak, és így nyílt maradt a mérkőzés. Továbbra is kevés volt a kosár, és a sok pontatlan kísérlet miatt sehogy sem sikerült a szintén gyengén kísérletező vendégeket utolérni. 

A negyedik negyedre Spanyolország 53-46-os vezetéssel fordult rá, de érezhető volt, hogy  jobb dobóteljesítménnyel megfogható lenne, azaz közel sem tűnt lehetetlennek a bravúr. Ebben azonban sokkal jobbak voltak a spanyolok, ők triplákkal is szaporították a pontjaik számát, a magyar játékosok viszont olykor még a gyűrűt sem találták el távolról, de a jó védekezésnek köszönhetően sikerült szorosan tartani az eredményt. Nagy szívvel harcolt a válogatott, ám a hebehurgyán eladott labdák, a borzalmas triplakísérletek megbosszulták magukat – 15-ből egyetlen egy ért célba –, és így nem lehet legyőzni a világ egyik legjobbját, még akkor sem, ha a saját tudása alatt teljesít. 

Tragédia nem történt, de stílszerűen fogalmazva a magyar csapat nagy ziccert hagyott ki. Kizárólag Határ Bernadett nyújtott nemzetközi szintű teljesítményt a 22 pontjával és a hét lepattanójával, ám a többieknek legfeljebb felvillanásai voltak, így pedig nem lehet meccset nyerni. Folytatás vasárnap Izlandon.

Európa-bajnoki selejtező, C csoport, 1. forduló: Magyarország–Spanyolország 62-66 (15-14, 13-19, 18-20, 16-13)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.