időjárás 1°C Pál 2022. January 25.
logo

Magyar csúcs Magyaréktól, ilyet se láttunk még az olimpiai sportágban

Magyar Nemzet
2021.11.26. 18:26 2021.11.26. 18:50
Magyar csúcs Magyaréktól, ilyet se láttunk még az olimpiai sportágban

Az olimpiai kvótás Scsetyinyina Julija, Magyar Márk duó pontszámban hatalmas egyéni csúcsot elérve a rövid program után az ötödik helyen áll a párosok között a műkorcsolyázók és jégtáncosok Grand Prix-versenyén, Szocsiban.

Márciusban a Stockholmban rendezett műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon a párosok között a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk duónk történelmet írt azzal, hogy megszerezte a kvótát a jövő évi pekingi téli olimpiára. Ebben a számban ugyanis hatvanhat év után lesz indulónk a téli ötkarikás játékokon. Páros műkorcsolyázásban legutóbb 1956-ban voltak versenyzőink az olimpián, akkor Cortina d’Ampezzóban a Nagy Marianna, Nagy László testvérpár bronzérmes lett, miként négy évvel korábban Oslóban is.

A Scsetyinyina Julija, Magyar Márk kettőst a jelenleg zajló Grand Prix-sorozatban két versenyre is meghívták – a Nemzetközi Korcsolyázószövetség szabályrendszere szerint ez a maximum, többre senkit sem lehet –, a mieink ezzel is történelmet írtak a magyar korcsolyasportban, s a múlt hét végén Franciaországban, Grenoble-ban a hatodik helyen végeztek. A Hoffmann Korcsolya Akadémia – amely korábbi kiváló jégtáncosunk, Hoffmann Nóra egyesülete – versenyzői ezen a hétvégén Szocsiban szerepelnek, s az itteni Grand Prix-n, a Rostelecom-kupán a pénteki rövid programban az ötödik helyen végeztek nyolc páros között. A kűr előtt három orosz és egy amerikai kettős van előttük, az olasz, a kanadai és az osztrák riválisukat megelőzték.

A 31 éves Magyar Márk és a 25 éves Scsetyinyina Julija a stockholmi világbajnokságon 51,21, Grenoble-ban 52,26, ma pedig Szocsiban 63,99 pontot kapott, ami hatalmas előrelépés, s messze életük legjobb programját jelenti. Az ISU versenyein eddig 55,27 volt a legmagasabb pontszámuk, ezt a 2019-es zágrábi Golden Spin elnevezésű versenyen kapták.

Borítókép: Scsetyinyina Julija és Magyar Márk remek programmal rukkolt ki pénteken Szocsiban (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)