Magyar éremeső Hollandiában, kiválóan zártuk a vk-sorozatot

Vasárnap öt döntővel ért véget a rövidpályás gyorskorcsolya világkupa-idénye, és ezzel együtt a sportág olimpiai kvalifikációs időszaka a hollandiai Dordrechtben.

Magyar Nemzet
2021. 11. 28. 17:32
LIU Shaoang
Dodrecht, 2021. november 26. Liu Shaoang, az orosz Vlagyimir Balbekov s a szingapri Trevor Xu Xuan tan (b-j) a dordrechti rvidplys gyorskorcsolya-vilgkupa frfi 1000 mteres versenynek selejtezjben 2021. november 26-n. MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink Fotó: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiválóan szerepeltek a magyar korcsolyázók 1000 méteren: Liu Shaoang nyert Krueger John-Henry előtt! Ez volt a második kettős magyar győzelem a sorozatban: Pekingben, 500 méteren Liu Shaolin Sándor nyert Krueger előtt.

Szintén figyelemre méltó tény, hogy Dordrechtben valamennyi férfi egyéni döntőben volt versenyzőnk. A nők között 1000 méteres B döntője volt a legjobb szereplésünk, ő végül a kilencedik helyen zárt.

A vegyes váltó közel járt az újabb aranyéremhez: előbb Jászapáti, Kónya Zsófia, Krueger, Liu Shaolin Sándor összeállításban megnyerte elődöntőjét, majd a fináléban féltávnál vezetett, immár Krueger helyett Liu Shaoanggal az egységben. A riválisainál kevesebbet pihenő Kónyát viszont a holland és az orosz rivális is megelőzte, s az utolsó métereken ugyan közel volt a győzelem, a hazaiak versenyzője egy korcsolyahosszal Liu Shaolin Sándor előtt ért célba.

A szám Pekingben mutatkozik be az olimpiai programban, a magyar váltó pedig azzal, hogy a négy vk-állomásból kétszer dobogóra állhatott, egyszer pedig csak hihetetlen balszerencsével maradt le az éremről, a pontversenyt pedig harmadik helyen zárta Kína és Hollandia mögött, mindenképpen reménykedhet egy ötkarikás medáliában ebben a versenyszámban.

Ahogy természetesen a férfiváltóban is, hiszen itt címvédő a magyar egység. Ahogy minden korábbi világkupa-állomáson, Dordrechtben is a döntőbe jutott a staféta. A Liu, Liu, Krueger, Nógrádi Bence egységnek ezúttal szoros csatában a harmadik hely jutott Dél-Korea és Kanada mögött.

A válogatott így egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárta az utolsó vk-helyszín versenyeit.

Kvótaösszegzés

A világkupa-pontverseny alapján a férfiaknál mindhárom egyéni távon (500, 1000, 1500 m) a maximális három magyar korcsolyázó indulhat Pekingben, a nőknél mindhárom számban két versenyzőnk lesz. A férfi- és a vegyes váltó is ott lesz az olimpiai mezőnyben, a női staféta viszont három sikeres kvalifikáció után ezúttal nem járt sikerrel. Várhatóan öt férfi és két női versenyzőnk utazhat majd a kínai fővárosba, ám a Nemzetközi Korcsolya Unió (ISU) csak december 13-án véglegesíti a kvóták számát.

Borítókép: Liu Shaoang (Fotó: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.