Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Magyar győzelem Varsóban, ami bele kell férjen a barátságba

Ezzel a forgatókönyvvel előzetesen talán senki sem kalkulált: a magyar labdarúgó-válogatott a londoni döntetlen után Varsóban 2-1-re győzött, mégis csupán a negyedik helyen végzett a világbajnoki selejtezők I csoportjában. A lengyelek elleni meccs körítése ugyan barátságos volt, maga a játék azonban helyenként szikrázóan kemény.

Novák Miklós (Varsó)
2021. 11. 15. 22:40
SCHFER Andrs
Labdarúgás - Európai vb-selejtező - Lengyelország - Magyarország Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nem Gazdag Dánielre, hanem Varga Kevinre szavazott helyetteseként. (Derült égből villámcsapásként jött a híre hétfő kora délután, hogy a Lipcse támadója mégsem vállalja a játékot.) Különben az előzetes várakozásoknak megfelelő csapatot küldte pályára a szövetségi kapitány. Íme: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Schäfer, Nagy Zs. – Varga K., Schön – Szalai Á.

Telt ház volt a varsói nemzeti stadionban – ami 56 ezer nézőnek felel meg –, amelynek behúzták sátorfedelét, így a magyar válogatott fennállása alatt először játszhatott fedett pályán...

A mérkőzés előtt a két himnusz felejthetetlen élmény, a találkozó első húsz percét pedig jobban tesszük, ha elfelejtjük. Többször is komikus jelenetek játszódtak le a magyar kapu előtt, a védőink azt sem tudták, merre állnak, Dibuszt a bravúrjai mellett a szerencse mentette meg a góltól.

Aztán engedett a lengyel szorítás, s Varga beadása okozott zavart a lengyel kapu előtt. S milyen az élet, újabb lengyel lehetőségek után a 37. percben Nagy Zsolt szabadrúgásáná ismét hibázott a lengyel védelem, Schäfer elé került a labda, aki azt a hálóba csúsztatta (0-1), szünetig ez is maradt az eredmény.

Az 53. percben akár megszerezhettük volna a második gólunkat. Schön nagyszerű lövését Szczesny kiszedte a jobb felsőből, Varga ismételhetett, de csúnyán "eltörte" a labdát.

A 61. percben egyenlítettek a lengyelek. Szöglet után a levegőben pattogott a labda, míg nem Świderski a jobb felsőbe bólintotta, Dibusz tehetetlen volt (1-1).

A 80. percben mintaszerű támadás végén Gazdag bombagólt rúgott, ezzel a találattal 2-1-re nyertünk. A lefújás után a lengyel közönség harsányan fütyült, bírálva a sajátjait.

Magyarország a bravúr ellenére is csupán negyedikként kötött ki az I csoportban. Mégsem minden jó, ha jó a vége...

Lengyelország–Magyarország 1-2 (0-1)

Varsó, Nemzeti Stadion, 56 197 néző, v.: Tiago Martins (portugál)

Gólszerzők: Swiderski (61.), illetve Schäfer (37.), Gazdag (80.)

Sárga lap: Klich (41.), Cash (45+2.), Puchacz (58.), Kedziora (67.), illetve Nagy Zs. (6.), Schön (43.), Szalai A. (64.), Gazdag (74.)

Lengyelország: Szczesny – Kedziora, Dawidowicz, Bednarek, Puchacz (Placheta, 83.)– Cash (Jozwiak, a szünetben), Klich, Linetty (Frankowski, 65.), Moder (Zielinski, a szünetben) – Piatek (Milik, 65.), Swiderski

Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego, Schäfer, Nagy Á. (Vécsei, 90.), Nagy Zs. – Varga K. (Gazdag, 58.), Schön (Kiss T., 72.) – Szalai Á. (Hahn, 89.)

I csoport, 10. forduló:

Lengyelország–Magyarország 1-2

San Marino–Anglia 0-10

Albánia–Andorra 1-0

A végeredmény: 1. Anglia 26 pont, 2. Lengyelország 20, 3. Albánia 18, 4. Magyarország 17, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0.

Borítókép: gólját ünneplik a magyar játékosok (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.