Megvan Szabó Szebasztián második aranyérme Kazanyban

A magyar torpedó a 100 pillangó után 50 gyorson is diadalmaskodott a rövid pályás Európa-bajnokságon.

Magyar Nemzet
2021. 11. 04. 18:02
Szabó Szebasztián;
A zentai óriás a debreceni országos bajnokságon berobbant a világbajnoki csapatba Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 25 éves magyar versenyző a legjobb idővel került a fináléba, ez alapján tehát ő számított a verseny esélyesének. Nagyszerűen elkapta a rajtot, a fordulónál már az élen haladt, végül egyéni csúcsát 15 századdal megjavítva, 20.72 másodperces idővel győzött. Ez mindössze négy századdal maradt el Lobanovszkij Maxim 2019-es országos rekordjától. Szabó mögött a második, Lorenzo Zazzeri Tokióban tagja volt az ezüstérmes olasz 4×100-as férfi gyorsváltónak, a harmadik helyezett lengyel Pawel Juraszek pedig évek óta stabil résztvevője a sprintszám döntőinek.

– Hatalmas lökést adott a száz pillangó győzelme, emellett rengeteg önbizalmat, hogy sokat versenyeztem az olimpia után – nyilatkozta Szabó a Nemzeti Sportnak. – Az ötven gyorsot nehéz elemezni, minden mozdulatnak nagy jelentősége van, és a legkisebb hiba is megbosszulja magát. Én is nagyon odafigyeltem a rajtra és utána minden másra is – mást nem tehettem, a többieket úgysem látod az ötven méter során. Éppen a rövidsége miatt az viszont kijelenthető, hogy aki bejut a fináléba, az éremesélyes. Tudtam azt is, hogy ha mindent jól csinálok, az elég lehet a dobogóhoz. Én mindig úgy állok fel a rajtkőre, hogy az érem a cél, sőt inkább az első hely – ez persze azért ritkán sikerül.

Szabó szerdán – miként utalt rá, többek között Milák Kristófot megelőzve – 100 méter pillangón is győzött. Egyelőre csak ő szerzett érmet a magyar csapatban a Kazanyban zajló rövid pályás kontinensviadalon. S mint fogalmazott, még csak félúton jár, hiszen még jön az ötven pillangó és a száz gyors.

A csütörtökön rajthoz állt többi magyar közül női 200 méter háton Szabó-Feltóthy Eszter a negyedik, Burián Katalin a hetedik helyen végzett, 200 méter pillangón negyedik lett.

A 19 éves Szabó-Feltóthy az előfutamban, majd az elődöntőben is egyéni csúcsot úszott, ebből a fináléban közel fél másodpercet tudott még faragni, és 2:06.00 perces idővel csapott célba. Burián Katalin 2:07.09 perccel szerezte meg a hetedik helyet. 

Jakabos a 200 pillangót tizenegy éve, 2010-ben megnyerte. Az idei legjobbját (2:05.88) megjavítva, 2:05.67 perces idővel csapott célba, de 24 század így is hiányzott az éremszerzéshez. Jakabos kedden ötödik volt 400 méter vegyesen.

200 pillangó középfutamában nagyon erős iramot diktálva kezdett, a táv második felén aztán visszavett a tempóból, ám így is egy testhossz előnnyel, 1:51.33 perccel nyerte meg a futamát, s a legjobb idővel jutott a pénteki döntőbe.

A 200 vegyes középdöntőjének második futamában második lett (1:54.47), ő az ötödik idővel döntős.

A csütörtöki győztesek és magyar helyezettek:

Férfi 50 m gyors: 1. Szabó Szebasztián, 20.72 másodperc

Női 200 m hát: 1. Kira Toussaint (Hollandia), 2:01.26 perc, … 4. Szabó-Feltóthy Eszter a negyedik, … 7. Burián Katalin 2:07.09

Női 200 m pillangó: 1. Szvetlana Csimrova (Oroszország), 2:04.97 perc, … 4. Jakabos Zsuzsanna, 2:05.67

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.