Néhány másodpercen múlhatott, de véget ért számunkra a vb

Kedden már negyeddöntőket rendeznek a belgrádi ökölvívó világbajnokságon, eddig a fázisig azonban egyetlen magyar versenyző sem jutott el, válogatottunk számára hétfő este véget ért a vb.

Magyar Nemzet
2021. 11. 02. 8:49
Bernáth Attila
Budapest 20191205 klvvs 2019 Orszgos Bajnoksg OB Fot Trk Attila Nemzeti Sport Bernth Attila Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn három magyar ökölvívó lépett szorítóba Belgrádban: Bernáth Attila, Kovács Richárd és Kovács Pál számára is bravúr lett volna a negyeddöntő kiharcolása.

A legközelebb ehhez az 51 kg-os súlycsoportban Bernáth állt, aki az oroszok U22-es Európa-bajnoka, Ahtem Zakirov ellen lépett ringbe. A magyar öklöző a második menetben nyújtotta a legjobb teljesítményét, és a pontozói lapokon hat percet követően lényegében meccsnullra álltak a felek. A mindent eldöntő harmadik menet utolsó másodperceiben Zakirov nagy ütése miatt számolni kellett Bernáth Attilára, ez eldöntötte az összecsapást.

– Elismerésre méltó volt Bernáth Attila teljesítménye, és egy olyan versenyzőt kényszerített hátramenetre, amelyet eddig még nem láttunk. Egy borzalmasan kemény első menet után tudott hozni egy második felvonást, és a harmadik az utolsó pillanatig dőlhetett volna ide, és oda is. Gyakorlatilag az utolsó másodpercben rálépett egy olyan ütésre, amely miatt rá kellett számolni, és lehetséges, hogy ezen múlt Bernáth Attila győzelme. Azt kell mondanom, hogy maximálisan elégedett vagyok, jó úton halad, és az elmúlt egy évben nagyon komoly személyiségfejlődésen ment keresztül – értékelt a Magyar Ökölvívó-szakszövetség Facebook-oldalán Bertók Róbert szövetségi kapitány.

Két győzelem után folytatta a vb-t 80 kg-ban Kovács Pál, a 2018-as budapesti ifi világbajnok kazah Nurbek Oralbaj ellen. Ebben a párharcban is a második menet alakult legjobban a magyar bokszoló számára, de a harmadikra Kovács már nem bírta a tempót. A kazahok tíz súlycsoportban is adnak versenyzőt a negyeddöntőbe, a magyarok – 2013 óta először – egyben sem, ugyanis 63,5 kg-ban Kovács Richárd sem találta az ellenszert, ő a török Kerem Özmentől kapott ki.

– A török meglepetésszerűen olyanokat húzott elő a tarsolyából, amelyekre nem volt megfelelő válaszunk, ezzel együtt elégedett vagyok Kovács Richárddal, ahogy Kovács Pál világbajnokságon nyújtott teljesítményével is. Ő a második menet végét remek hajrával zárta, de sajnálatos módon a bírók ezt is teljesen a kazahnak adták, ami előtt kicsit értetlenül álltam. A harmadik menetben Kovács Pál már nem volt a legfrissebb a második nagy hajrája miatt, így egyhangú pontozással nyert a kazah – fogalmazott a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott tíz versenyzője összesen hat győzelmet hozott össze a világbajnokságon, igaz, az elvárások sem voltak nagyok a csapattal szemben, az esetleges éremszerzést Bertók Róbert az álomkategóriába sorolta a vb előtt. A verseny magyar érdekeltségű szakaszának lezárultával így értékelt a kapitány:

– Szerettem volna nagyobb eredménnyel hazamenni, még ha ez a világbajnokság valamelyest sikeresnek mondható. Sok győzelmet szereztünk, volt egy-kettő véleményes vereségünk is. Olyan csapattal jöttem ki, amelynek nagyon erős volt a szellemisége, az összetartó ereje. Mindannyian gond nélkül hozták a súlyaikat a korábbi évekkel ellentétben, és volt olyan napunk a világbajnokságon, amelyen háromból hármat tudtunk nyerni. Hamarosan következik a magyar bajnokság, kíváncsi vagyok, mennyire rendeződik át a keret, az ifjúságiak mennyire törnek előre. Jövőre felnőtt Európa-bajnokság lesz, készülünk rá, nagyon jó csapatunk van, sikerült összekovácsolódnunk.

(A borítóképen: Bernáth Attila. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.