Ronaldo és Ibrahimović is lemondott volna erről

Vasárnap ki-ki meccsen Spanyolország, Horvátország és Szerbia is kiharcolta a vb-részvételt, a svédeknek, a portugáloknak és az oroszoknak a pótselejtező jutott.

Magyar Nemzet
2021. 11. 14. 22:49
RONALDO, CRISTIANO
Sevilla, 2021. június 27. A portugál Cristiano Ronaldo a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjének Belgium-Portugália mérkõzésén Sevillában 2021. június 27-én. MTI/EPA pool/José Manuel Vidal Fotó: José Manuel Vidal Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiélezett mérkőzést hozott mindhárom nagy rangadó az európai vb-selejtezőcsoportokban, az egyiken pedig meglepetés is született.

A szerbek ugyanis, bár Renato Sanches góljával már a második percben hátrányba kerültek, végül 2-1-re nyertek Lisszabonban. Dusan Tadics egyenlített, majd a 90. percben az ő gólpasszából Alekszandar Mitrovics fejelte ki a katari vb-re Szerbiát. Ez egyben azt is jelenti, hogy Cristiano Ronaldóra és a portugál nemzeti csapatra pótselejtező vár 2022 tavaszán.

Ronaldo a 2014-es világbajnokság pótvizsgájához hasonlóan akár újra Zlatan Ibrahimovic ellen játszhat a kvótáért, ugyanis a svédek 1-0-ra kikaptak Álvaro Morata kései góljával Spanyolországtól. A spanyolok a tűzzel játszottak néhány kapu előtti passzal, de a svédek egyszer sem találták el a kaput a meccsen, így nem nyerhettek.

Nyolc éve a portugálok 4-2-es összesítéssel kvalifikálták magukat Brazíliába a svédek ellen, mind a két oldalon a legnagyobb sztár lőtte valamennyi gólt. Most viszont nem oda-vissza vágós lesz a pótselejtező, hanem a legutóbbi Eb-kvalifikációhoz hasonlóan elődöntő-döntő rendszerű, azaz a tizenkét pótvizsgás válogatott közül csak három jut majd ki Katarba.

A tizenkét próbálkozó között lesz Oroszország is, amely az óriási esőben rendezett meccsen a hajrában döbbenetes öngóllal került hátrányba, s szenvedett végül 1-0-s vereséget Horvátországtól. A legutóbbi vb ezüstérmese így már biztosan részt vehet a jövő évi tornán, az oroszoknak marad a vigaszág.

Egyetlen válogatott van, amelynek vasárnap vált biztossá a pótselejtezős szereplése, mégsem szomorú miatta: Észak-Macedóniának az első helyre már rég elúszott az esélye, Izland elleni sikerével viszont a második pozíciót megszerezte Németország mögött.

Európából Dánia, Németország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Szerbia és Horvátország már biztosan részt vehet a katari világbajnokságon. Ehhez a sorhoz minden bizonnyal csatlakozik Anglia is, amelynek ehhez mindössze a San Marino elleni vereséget kell elkerülnie. A maradék két csoportban viszont még nyílt az elsőség kérdése: hétfőn az olaszok és a svájciak különleges távpárbaja következik a gólkülönbség javításáért, kedden pedig a Hollandia–Norvégia meccs lesz döntő jelentőségű, de nevető harmadikként akár Törökország is megnyerheti ezt a csoportot.

Labdarúgó vb-selejtezők, Európa, 10. forduló

A csoport:

Portugália–Szerbia 1-2

Luxemburg–Írország 0-3

A végeredmény: 1. Szerbia 20, 2. Portugália 17, 3. Írország 9, 4. Luxemburg 9, 5. Azerbajdzsán 1.

B csoport:

Spanyolország–Svédország 1-0

Görögország–Koszovó 1-1

A végeredmény: 1. Spanyolország 19, 2. Svédország 15, 3. Görögország 10, 4. Grúzia 7, 5. Koszovó 5.

H csoport:

Horvátország–Oroszország 1-0

Málta–Szlovákia 0-6

Szlovénia–Ciprus 2-1

A végeredmény: 1. Horvátország 23, 2. Oroszország 22, 3. Szlovákia 14, 4. Szlovénia 14, 5. Ciprus 5, 6. Málta 5.

J csoport:

Örményország–Németország 1-4

Észak-Macedónia–Izland 3-1

Liechtenstein–Románia 0-2

A végeredmény: 1. Németország 27, 2. Észak-Macedónia 18, 3. Románia 17, 4. Örményország 12, 5. Izland 9, 6. Liechtenstein 1.

Borítókép: foghatja a fejét, Portugália elbukott (Fotó: MTI/EPA/José Manuel Vidal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.