Csúnya elnézés, lényegében eldőlt a sakkvilágbajnoki döntő

A kihívó orosz Jan Nyepomnyascsij teljesen egyenlő, egyszerű állásban vesztőt húzott a Dubajban zajló sakkvilágbajnoki döntő nyolcadik játszmájában. Magnus Carlsen élt a lehetőséggel, s a maratoni hatodik után ezt a partit is megnyerte. A címvédő két ponttal, 5-3-ra vezet, s bár még hátra van hat felvonás, nehéz elképzelni, hogy ne védené meg a címét.

N. M.
2021. 12. 05. 17:37
CARLSEN, Magnus; NYEPOMNYASCSIJ, Jan
Dubaj, 2021. november 27. A cmvd norvg Magnus Carlsen az orosz Jan Nyepomnyascsij ellen jtszik a dubaji sakkvilgbajnoki dnt msodik mrkzsn 2021. november 27-n. MTI/EPA/Ali Haider Fotó: Ali Haider
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnoki rekordot hozott, 136 lépésben eldőlt hatodik játszma után Jan Nyepomnyascsij fogadkozott, megpróbál stílusos játékkal visszavágni. Nos, a szombati hetedik partiban valószínűleg még benne maradt az „ütés”, mert világossal sem brillírozott, kockázatmentesen játszott, a meccs simán döntetlenbe torkollott.

A vasárnapi nyolcadik meccsen a világbajnok vezette a világos bábukat, s a negyedik játszma után ismét 1.e4-gyel kezdett. Nyepomnyascsij ezúttal is az orosz védelmet választotta, s kicsit keménykedett a h-gyalog előrenyomulásával, de a 20. lépésre holt reminek tűnt az állás.

Carlsen c4 lépésére az orosz nagymester amatőrök esetében is bántó hibát követett el, b5-tel megtámadta a c4 álló világos futót, csak éppen a világbajnok a közbeiktatott Va3 sakkal úgy nyerte le az a7 gyalogot, hogy támadta sötét d7 álló futóját. 

Gyalogvesztés, Nyepomnyascsij állása azonnal összeomlott. Az orosz kihívó hosszasan töprengett – leginkább talán azon, vajon egyből feladja-e a játszmát. Úgy döntött, egyelőre nem, de még a legjobb védekezést sem találta meg. Carlsen persze esélyt sem hagyott, gyalogelőnyös vezér végjátékra egyszerűsödött, amelyben ráadásul a sötét vezér passzív szerepre volt kárhoztatva. A 35. lépésben elesett még egy sötét gyalog, az orosz nagymesternek azonban még akkor sem volt szíve feladni a küzdelmet, végül csak a 46. lépésben kapitulált.

– A mai napon elnézést kell kérnem a teljesítményemért, nem csupán a saját tudásszintem alatt játszottam, de ez a teljesítmény a nagymesteri szintet sem ütötte meg – ismerte el önkritikusan Nyepomnyascsij.

Magnus Carlsen ezzel nyolc játszma után 5-3-ra vezet. Hat parti még hátra van a 14 felvonásos páros mérkőzésből, de a küzdelem valószínűleg eldőlt, mert a kihívó láthatólag megrogyott, nem tudja túltenni magát a számára szerencsétlenül alakult hatodik meccsen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.