Elbaltázták – a világbajnok kemény szavakkal ostorozza a FIDE-t

Nem csillapodnak a kedélyek a kedden véget ért rapid időbeosztású sakkvilágbajnokság után. A klasszikus műfaj trónján is ülő Magnus Carlsen furcsa szabály miatt vesztette al a címét. A norvég nagymester szerint a nemzetközi szövetség, a FIDE elb...ta a versenykiírást, amelyet idiótának bélyegzett. Kérdéses, hogy Carlsen asztalhoz ül-e a szerda délután kezdődő villámsakk, avagy snell világbajnoki tornáján.

2021. 12. 29. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljesen idióta szabály. Vagy az azonos pontszámmal rendelkező összes játékosnak részt kell vennie a rájátszásban, vagy egyáltalán ne legyen rájátszás. – Magnus Carlsen így fakadt ki a norvég televíziónak, miután kiderült, hogy noha négyes holtversenyben az első helyen végzett, mégsem lehet esélye a győzelemre a rapid világbajnokságon, mert az ellenfelek eredménye alapján kalkulált Bucholz-pontszámítás szerint harmadik lett, s csak az első kettő mérkőzhet a világbajnoki címért.

Az online élő közvetítésben csak azt láthattuk, hogy a világbajnok nagyon kiakadt, feldúltan nyilatkozik norvégul, később persze kiderült, hogy mit mondott. A kifogását a következőképpen indokolta:

– Sajnálom, hogy a szabály miatt elveszítettem az esélyemet a rájátszásra. Néhány éve még nem volt playoff. Nyilván előre ismertem a szabályokat, tisztában voltam vele a verseny alatt. Nem hinném, hogy százszázalékosan a játékosokra kell hárítani a kifogások felemlegetését egy olyan rendszer miatt, ami tényleg nagyon rossz. Nem tudom, a legtöbb ember hogy van vele, de számomra bármilyen tiebreak-rendszer elfogadható, feltéve, hogy ez nyilván nem sérti a sportszerűséget. A rájátszásnak meg kell felelnie ennek a követelménynek egy ilyen rangos eseményen. Az azonos pontszámmal álló összes játékosnak lehetőséget kell biztosítani a rájátszásra. Minden más megoldás egyszerűen rossz.

A vezető nagymesterek közül az orosz Szergej Karjakin és az amerikai Hikaru Nakamura is Carlsen pártját fogja, utóbbi azt is kritikaként rója fel, hogy a rapid-vb-t a korábbi tizenöt helyett immár csak tizenhárom fordulósra írták ki. 

Mások megjegyezték, hogy Carlsen nem önzően csak magára gondol, 2018-ban egy rangos rapidversenyen, noha akkor kedvezményezettje lett volna a szűkítésnek, kijelentette, vagy az élen álló valamennyi sakkozó legyen ott a rájátszásban, vagy ő nem ül asztalhoz. A karakán kiállás hatására a rendezők akkor meghátráltak.

– Fogalmam sincs, mit miért csinál a FIDE – folytatta a világbajnok. Majd önkritikaként elismerte, ő is hibázott, hogy a játékosok érdekképviseletében nem lépett fel hatékonyan.

– Elb...ta a FIDE? – tette fel a költői kérdést.

Amit aztán meg is válaszolt... Hitet téve amellett, hogy a rossz szabályt meg kell változtatni.

Ez persze a jövő kérdése. Miként az is, hogy a verseny győztese, a csupán 17 esztendős üzbég Nogyirbek Abduszattorov képes lesz-e folyamatosan megállni a helyét a legjobbak között.

S persze az is kérdés, hogy a látványos kifakadás után Carlsen szerda délután asztalhoz ül-e a villám műfaj világbajnokságán.

Borítókép: Carlsen partija a későbbi világbajnok Nogyirbek Abduszattorovval (Fotó: FIDE/Michael Walusza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.