Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Gerd Müller újabb nagy rekordját döntötte meg Lewandowski

A Bayern München már korábban bebiztosította az őszi bajnoki címét a Bundesligában, ettől függetlenül a Wolfsburg elleni évzárón sem bízott semmit a véletlenre. 4-0-s bajor győzelem és egy újabb Robert Lewandowski-gólcsúcs született péntek este.

Magyar Nemzet
2021. 12. 18. 9:30
LEWANDOWSKI, Robert
Dortmund, 2021. augusztus 17. Robert Lewandowski, a Bayern München játékosa örül góljának a német labdarúgó Szuperkupáért játszott Borussia Dortmund-Bayern München mérkõzésen Dortmundban 2021. augusztus 17-én. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei utolsó fordulót rendezik ezen a hétvégén a Bundesligában, amely a 17. körrel mértanilag is az idény feléhez érkezik. A forduló nyitómeccsét pénteken a Bayern München és a Wolfsburg játszotta – pontosabban a bajorok játszadoztak a vendégekkel az Allianz Arénában.

A Bayern már a hetedik percben megszerezte a vezetést találatával, aki szép számhoz érkezett, a 400. bajnokiján szerepelt nevelőcsapata mezében. Dayot Upamecano és Leroy Sané góljaival dőlt el a meccs végleg, de a 88. percben Lewandowski is betalált.

A lengyel találatának a meccs szempontjából már kevés, történelmileg viszont annál nagyobb jelentősége volt: Lewandowski az utolsó idei esélyét kihasználva megdöntötte Gerd Müller 1972-es német gólrekordját. A bajorok legendás, aranylabdás csatára abban a naptári évben 42 gólt ért el a bajnokságban, Lewynek a Wolfsburg elleni már a 43. volt 2021-ben.

Ezzel egyébként a lengyel messze Európa élvonalbeli bajnokságainak legjobb góllövője 2021-ben: a rangsorban a szerb Dusan Vlahovics áll a második helyen, a Fiorentina csatára 32 találatot számlál ebben az évben.

A 33 éves Lewandowski 2021-ben már átadott a múltnak egy legendás Müller-rekordot, hiszen az előző idényben 41 találattal lett német gólkirály, amivel túlszárnyalta a nagy előd 1971–1972-es évadban felállított, megdönthetetlennek hitt, 40 találatos gólcsúcsát.

Gerd Müller a futballtörténelem egyik legjobb góllövője volt, és 2012-es Aranylabdájában nagy szerepe volt annak, hogy az argentin abban a naptári évben megdöntötte a német egy idényen belüli gólrekordját, mivel minden tétmeccset figyelembe véve 73 gólt szerzett a Barcelonában, amivel Müller 1973-as 68 találatos csúcsát írta felül.

Idén Lewandowski két hasonlóan régi és legendás Gerd Müller-rekordot is megdöntött, az Aranylabdát sokak nemtetszését kiváltva, mégis Messi kapta – immáron hetedszer.

Borítókép: gólöröme a Bayern München mezében (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.