Három világbajnokkal kerültünk össze a Nemzetek Ligájában

Magyarország Olaszországgal, Németországgal és Angliával került a 3. csoportba a labdarúgó Nemzetek Ligája A osztályában, a 2022-es kiírásban a csütörtök este az európai szövetség (UEFA) nyoni központjában megtartott sorsolás eredményeként. Tehát három korábbi világbajnok lesz a vendégünk jövőre a Puskás Arénában, egyikükkel zárt kapuk mögött játszunk.

Magyar Nemzet
2021. 12. 16. 18:52
Labdarúgás - Európai vb-selejtező - Lengyelország-Magyarország Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kalapbeosztás már előre ismert volt az A ligában. Íme:

1. kalap: Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Belgium

2. kalap: Portugália, Hollandia, Dánia, Németország

3. kalap: Anglia, Lengyelország, Svájc, Horvátország

4. kalap: Wales, Ausztria, Csehország, Magyarország

A magyar válogatott tehát az Európa-bajnoki ellenfelei közül kettővel (Franciaország és Németország vagy Portugália) is azonos csoportba kerülhetett, a világbajnoki selejtezős csoportjából pedig összefuthatott ismét Angliával vagy Lengyelországgal.

Alulról, a negyedik kalap felől húzták a csapatokat, Magyarországot harmadikként, tehát ezzel eldőlt, hogy a 3. csoportba kerülünk. A továbbiakban kiderült, hogy Olaszországgal, Németországgal és Angliával közösen. Németországgal az Európa-bajnokságon 2-2-t játszottunk, a vb-selejtezőkön Angliától itthon 4-0-ra kikaptunk, majd a Wembley-ben 1-1-es döntetlen lett a végeredmény. Olaszországgal legutóbb 2007-ben találkoztunk, akkor barátságos meccsen 3-1-re legyőztük.

Íme, az A osztály teljes csoportbeosztása.

1. csoport: Franciaország, Dánia, Horvátország, Ausztria

2. csoport: Spanyolország, Portugália, Svájc, Csehország

3. csoport: Olaszország, Németország, Anglia, Magyarország

4. csoport: Belgium, Hollandia, Lengyelország, Wales

A csoportelsők vehetnek részt a sorozat négyes döntőjében, amelyet 2023 júniusában rendeznek, a csoportutolsók pedig a következő kiírásban egy osztállyal lejjebb, a B osztályban indulhatnak. A Nemzetek Ligájából ezúttal is el lehet majd jutni a következő Európa-bajnokságra, hogy hány csapat és milyen feltételekkel élvezheti majd ezt a lehetőséget, az még nem ismert, mert a három év múlva esedékes, 2024-es kontinenstorna versenykiírását csak 2022 júniusára készíti el az UEFA.

A magyar válogatott a három hazai mérkőzése közül az elsőt kénytelen zárt kapuk mögött játszani. Szerencsére csak az elsőt, mert az európai szövetség eredetileg az Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein a megfigyelői által tapasztalt nézőtéri diszkriminatív megnyilvánulások miatt két mérkőzésre (és egy harmadikra felfüggesztve) rendelt el zárt kapukat a saját égisze alatt rendezendő meccseken, amelyet végül egy plusz egy meccsre mérsékelt. Mivel a magyar válogatott az UEFA szervezésében legközelebb a Nemzetek Ligájában szerepel, a büntetését ekkor kell letöltenie. Majd a részletes menetrend ismeretében derül ki, hogy melyik rivális ellen nem lehetnek jelen nézők.

A Nemzetek Ligája első kiírását Franciaország nyerte meg.

Borítókép: A magyar válogatott a himnuszt énekli (Fotó: Szigetvári Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.