Közbeszólt a vírus, ettől függetlenül is magasan lesz a léc a vb-n

A tokiói olimpián hetedik helyen végző női kézilabda-válogatottunk ma Szlovákia ellen kezdi meg szereplését a spanyolországi világbajnokságon. Az olimpia után kinevezett Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapatépítési tervei csak részben valósultak meg: Tomori Zsuzsanna két héttel ezelőtt lemondta a vb-szereplést, Kovacsics Anikó továbbra is sérült, Janurik Kinga koronavírusos, az első számú átlövő, Szöllősi-Zácsik Szandra kihagyta a felkészülést, így csak Spanyolországban csatlakozott a kerethez. Tegnap kiderült, Schatzl Nadine pozitív koronavírustesztet produkált. Ezzel együtt a hivatalos cél a negyeddöntő. A magyar válogatott legutóbb 2013-ban végzett a legjobb nyolc között – a vb előtt boldogan aláírnánk a nyolcadik helyet.

2021. 12. 02. 8:23
null
Bíró Blanka a védekezést méltatta Fotó: Bo Amstrup Forrás: MTI/EPA/Ritzau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elek Gábor korábbi szövetségi kapitány nyári távozása után többek között azért esett a kézilabda-szövetség választása az odesszai születésű, magyar állampolgár Golovin Vlagyimirre, mert a junior-vb-győztes csapat edzőjében látta a garanciát arra, hogy korábbi tanítványait, az 1998–2000-es korosztály legtehetségesebb tagjait beépíti a felnőttválogatottba. Golovin kis túlzással ugyanazokat a fiatal, többségében a Bajnokok Ligájában edződő játékosokat (Klujber Katrin, Márton Gréta, Kácsor Gréta, Tóvízi Petra, Vámos Petra) hívta be a keretbe, mint akiket az elődje. A fia­tal mag mellé rendelte a tapasztalt játékosokat (Bíró Blanka, Szöllősi-Zácsik Szandra, Lukács Viktória, Schatzl Nadine), igyekezett helyet szorítani a keretben az olimpia előtt felfedezett debreceni beállónak, Bordás Rékának, és újra felfedezte a hosszú kihagyás után visszatérő jobbátlövőt, Planéta Szimonettát.

A csapatépítés léket kapott két héttel a vb kezdete előtt: a védelem oszlopa, a Győrrel három BL-nyerő Tomori Zsuzsanna lemondta a válogatottságot. A felkészülés hajrájában derült ki, hogy az FTC kapusa, Janurik Kinga koronavírus-fertőzés miatt nem állhat rendelkezésre. Golovin az utolsó pillanatban is toldozta-foldozta a keretét, ennek ellenére a válogatott biztató momentumokat produkált a vb előtti utolsó két felkészülési meccsén az olim­piai bajnok franciák ellen. A támadások után történő visszarendeződés és a védekezés még fejlesztésre szorul, de a támadójáték a párizsi meccseket kihagyó Szöllősi-Zácsik Szandra nélkül is reményteli volt. A szélsőjáték és a kapusteljesítmény régóta meglevő erénye a csapatnak, s Lukács Viktória személyében klasszisra számíthat a kapitány, nem beszélve Bíró Blanka kapusról. Schatzl Nadine-nak viszont tegnap pozitív lett a koronavírus-gyorstesztje, s az itthoni tartalékok közül Fodor Csenge utazott el a pótlására. 

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A célkitűzés, a negyeddöntő komoly vállalásnak, merész célnak tűnik. Elérésének első feltétele a továbbjutás a csoportból, ami egyébként nem lehet akadály. Ma este Szlovákia (tv: M4 Sport, 20.30), szombaton Csehország ellen kötelező a győzelem. A Ferencvárost erősítő Emily Bölk vezette Németország más minőséget képvisel. A 2018-as franciaországi Eb középdöntőjében Háfra Noémi emlékezetes, hajrában szerzett bombagóljával magyar győzelem született, legutóbb, a tavalyi kontinenstornán németek nyertek nagyon simán, 32-25-re, ráadásul az ő erősségük az állandóság, mivel a keretük évek óta alig változott. Jövő hétfőn bravúr kell a két pont begyűjtéséhez.

A négy csapatból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahol a Koreai Köztársaság, Dánia, Kongó és Tunézia közül három válogatottal találkozhat Granollersben, a hat együttesből kettő lép a negyeddöntőbe. Alapesetben a magyar válogatott akkor teljesítheti a kitűzött célt, ha a csoportkörben mindhárom ellenfelét legyőzi, és a középdöntőben további két csapat ellen diadalmaskodik.

A 2005-ös bronzérem óta csak kétszer jutott el a válogatott a negyeddöntőbe, 2007-ben és 2013-ban is a nyolcadik helyen végzett a vb-n. Most a rajt előtt aláírnánk azt a nyolcadik helyet.

Borítókép: Bíró Blanka kulcsszereplő lehet Spanyolországban (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.