Lionel Messi mintha ki sem tette volna a lábát Barcelonából

A Nou Camp környékén továbbra is a hétszeres aranylabdás Lionel Messi nevével, arcával díszített termékek a kelendők a Barca nem hivatalos ajándékboltjaiban. Az egyik üzlet vezetőjétől igyekeztünk megtudakolni, hogy jó-e az, ha még mindig a nyár óta a Paris SG-t erősítő klasszis az első számú hívószó Barcelonában. Az indiai úr – mellesleg érthető módon – klasszikus, egyrészt-másrészt válasszal érvelt.

Szilágyi László (Barcelona)
2021. 12. 12. 10:37
A Barcelona-sálak között mindig találni egy Messi-feliratú darabot Forrás: SzL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régen, egészen konkrétan a 2003–2004-es szezonban játszott legutóbb a Barcelona a második számú kupában, az akkor még UEFA-kupa néven futó sorozatban. A Bayern München elleni szerdai vereségével eldőlt, hogy a katalánok büszkesége kénytelen megmerítkezni a mélyben, a német bajnok és a Benfica mögött csak a harmadik helyen végzett a selejtező csoportjában, így maradt a lenézett, a Franz Beckenbauer által nemes egyszerűséggel csak Vesztesek Ligájának csúfolt sorozat.

Kíváncsiak voltunk, hogy Európa legnagyobb befogadóképességű stadionja, a legendás Nou Camp környékén vajon milyen a hangulat. Bekopogtatott a válság, vagy nem ennyire drasztikus a helyzet? A Barcelona otthona alapján meg nem mondaná a földi halandó, hogy már nem a klub  labdarúgója. A minden idők legtöbb, összesen hét Aranylabdájával jutalmazott játékos neve, arcképe még mindig a klub címerével ellátott ajándéktárgyakon díszeleg. Természetesen a nem hivatalos mezeken. 

Fotó: A szerző felvétele

– Kereskedői szempontból ennek nincs jelentősége, illetve, annyiban talán mégis, hogy a 2010-es évek elején-közepén, amikor nagyon ment a Barcának, úgy vitték a mezeket, mint a cukrot. Ehhez képest most… – mondja az egyik zugüzlet vezetője. – 2011-ben és 2105-ben nyertünk Bajnokok Ligáját, nálunk játszott Xavi, Iniesta, Messi, Suárez… Micsoda csapatunk volt! Minden meccsnapon eladtunk legalább 25 mezt. Most, ha jó napunk van, akkor ötöt megvesznek a szurkolók. De általában nincs jó napunk – adott helyzetjelentést az angolul tökéletesen beszélő tulajdonos. 

Fotó: A szerző felvétele

Az indiai úr megerősítette az észlelésünket: még mindig Messi vezeti a toplistát, őt a két helyi fiatal, a La Masián pallérozódott és Ansu Fati követi. A kereskedő ennek csak részben örül. Messi márkanév, vele mindig, mindent el lehet adni Barcelonában, másrészt nem ártana, ha a klub ki tudna termelni egy játékost, akire fel lehetne építeni egy vadonatúj marketingstratégiát. De a klub nem bővelkedik jelöltekben.

Fotó: A szerző felvétele

A vezetőség érinthetetlennek nyilvánította Frenkie de Jongot és Marc-André ter Stegent, a holland középpályás és a német kapus viszont korántsem olyan népszerű a szurkolók körében, mint Messi és a két fiatal katalán. Apropó, szurkolók: az üzletvezetőnek róluk is megvan a véleménye. – Az igazi drukker sosem hagyja cserben a csapatát, akkor sem, ha szégyenszemre, már a csoportkör után kiesik a Bajnokok Ligájából. Öt-hat éve a világ minden tájáról idesereglettek a szurkolók, divat volt szeretni a Barcelonát, most ezek az emberek elfordultak a klubtól. Hidegen hagyja őket, hogy mi történik a csapatukkal. Én tudom, hogy a jelenlegi Barca játékáért nehéz rajongani. Ha mutatnék egy meccset a fiamnak, amivel el akarnám venni a kedvét a futballtól, akkor lehet, hogy a Barca vergődését mutatnám meg neki. Nincs csapatjáték, nem irigylem Xavit. Ilyen kerettel a világ legjobb edzője sem tudna csodát tenni – mondta a kereskedő.

Fotó: A szerző felvétele

Hát igen, a keret. Erről értekezett a barcelonai illetőségű El Mundo Deportivo sportnapilap. A nyáron igazolt holland center, Luuk de Jong mellett jelenleg a francia szélső, Ousmané Dembélé, a liverpooli korszaka óta önmagát kereső Philippe Coutinho, a La Masián nevelkedett marokkói Abde és a fiatal ígéret, áll Xavi rendelkezésére. Nem is olyan rég, még a Messi, Suárez, Neymar vagy a Messi, Eto’o, Ronaldinho trió felelt a támadásokért. Nem ugyanaz.

Az El Mundo szerint a Real Sociedad játékosa, a belga válogatott középpályása, Adnan Januzaj lehet a Xavi-éra egyik új igazolása. Kérdés persze, hogy miből. A Barcelona októberben nyilvánosságra hozott hivatalos adóssága 1,35 milliárd euró volt. Ilyen mélyről kellene újraépíteni a  klubot, megerősíteni a játékoskeretet, hogy jövőre ne zuhanjon ki a Bajnokok Ligájából, ha egyáltalán bejut oda (jelenleg 16 ponttal leszakadva az éllovas Real Madridtól, a Barcelona csak a hetedik a La Ligában). A nem hivatalos árusok így is megélnek, Lionel Messi eltartja őket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.