Még csúnyán elbánhatnak a nyugdíjasok a fiatalokkal + videó

Senki sem ütötte félre a számokat a klaviatúrán, az asztaliteniszezők hétfőn befejeződött houstoni világbajnokságán valóban egy 58 éves versenyző is dobogóra állhatott. A kínai származású Ni Xialian luxemburgi színekben női párosban bronzérmes lett, ami kétségkívül kuriózum, de a nyáron a tokiói olimpián akadt még nála is idősebb érmes.

2021. 12. 01. 7:30
 Ni Xialian
2021 World Table Tennis Championships Finals - Day 2
HOUSTON, TEXAS - NOVEMBER 24: Ni Xialian of Luxembourg competes in the Women's Singles second round match against Ivana Malobabic of Croatia on day two of the 2021 World Table Tennis Championships Finals at the George R. Brown Convention Center on November 24, 2021 in Houston, Texas. (Photo by Liu Guanguan/China News Service via Getty Images) Fotó: Liu Guanguan/China News Service via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legidősebb olimpiai bajnoka, a svéd Oscar Swahn 1912-ben, Stockholmban sportlövészetben, futóvadlövésben csapatban 64 esztendősen lett aranyérmes, de még 1920-ban Antwerpenben, 72 évesen is jó volt egy ezüstre. Gondolhatnánk, hogy ilyesmi ma már nem fordulhat elő, s hetven felett tényleg nem, de ha kicsit megengedőbbek vagyunk a korhatárral, akkor jó néhány sztorit sorolhatunk. Nyáron a tokiói ötkarikás játékokon például az ausztrálok háromszoros olimpiai bajnok lovasa, Andrey Hoy – aki 1992-ben, 1996-ban és 2000-ben is győzött a lovastusa csapatversenyében –, idén immár 62 évesen csapatban ezüst-, egyéniben bronzérmes lett a lovassport legösszetettebb, egyben legkeményebb műfajában. Ezt megelőzően legutóbb 1968-ban akadt nála idősebb érmes az olimpiákon, Mexikóvárosban egy svájci vitorlázó, Louis Noverraz 66 évesen végzett a második helyen az akkor még létező 5,5 méteres hajóosztályban.

Andrey Hoy a tokiói olimpián is a legjobbak között volt, itt a lovastusa egyéni számában szerzett bronzérem csillog a nyakában:

Fotó: AFP/Pool/Carolyn Kaster

Sportlövészetben, lovaglásban vagy éppen vitorlázásban manapság is jól kamatozik a rutin, de erre olyan sportágakban is találunk példákat, amelyekben kevesen gondolnák. A 2019-es dohai atlétikai vb-n az 50 kilométeres gyaloglásban a 43 éves portugál Joao Vieira végzett a második helyen, aki ezzel a világbajnokságok legidősebb érmese lett a sportágban. Okszana Csuszovityina 46 éves üzbég tornásznő, aki 1992-ben, Barcelonában a Szovjetunió örökébe lépett Független Államok Közössége színeiben volt olimpiai bajnok csapatban, még mindig versenyez, Tokióban ugrásban „csak” a 14. helyen zárt, ám az év elején nyert világkupát.

Okszana Csuszovityina Tokióban azt mondta, hogy befejezi, de később meggondolta magát.

Most pedig a houstoni asztalitenisz-vb-n még hihetetlenebb sztori íródott. Egy olyan sportágban, amelyben hús-vér ellenfél áll szemben és villámgyorsan kell reagálni a történésekre, női párosban a kínai születésű, de már régóta luxemburgi színekben versenyző Ni Xialian 58 évesen állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Éppen feleannyi idős honfitársa, a 29 éves Sarah De Nutte oldalán harcolta ki az elődöntőbe jutást, a legjobb nyolc között azt a nem lebecsülendő indiai párost verték 3-0-ra, amely egy körrel korábban a Póta Georgina, Madarász Dóra duót búcsúztatta. A négy között aztán 3-0-ra kikaptak a későbbi aranyérmes kínai Szun Jing-sa, Vang Man-jü kettőstől, ám emiatt nem kell pironkodniuk.

Ni Xialian természetesen nem egy kínai kifőzdéből ugrott be a luxemburgi válogatottba, nem akárki a sportágban. 1983-ban, húszévesen még a kínaiként világbajnok volt csapatban és vegyes párosban, 1989-ben költözött Luxemburgba, s a nagyhercegséget 1991 óta képvisel a nemzetközi versenyeken. Kínában olyan nagy a választék, hogy róla is le tudtak mondani, s akkor a nemzetközi szövetség még nem kapcsolt, hogy a kínai játékosok eláraszthatják Európát – manapság már jóval nehezebb a honosítás.

Ni Xialian egyesben kétszer lett Európa-bajnok (1998 és 2002), de van Eb-aranya vegyes párosban (2002) is, és ma is olyan jól ütöget, hogy  40. a világranglistán.

Bizony, kétszeres Európa-bajnokunknak, Póta Georgiának is vannak kellemetlen emlékei a vele játszott mérkőzésekről... Ám vb-n legutóbb 1985-ben, azaz 36 éve szerzett érmet, akkor második lett női párosban.

Most úgy álltunk oda, hogy játszunk, ahogy tudunk, és csak a saját játékunkra koncentrálunk. Sikerült sporttörténelmet írnunk Luxemburgnak, ami számunkra az óriási megtiszteltetés, boldogok vagyunk

– jegyezte meg szerényen Ni Xialian.

A luxemburgiak úgy számoltak, hogy a legjobb esetben is csak péntekig lesznek versenyben, addig foglaltak szállást, de még vasárnap is játszottak.

– Mindig klassz dolog, ha érmet szerzek, de legalább ilyen fontos, hogy pozitív energiákat sugározzak, és megmutathassam a világnak, milyen szép sport az asztalitenisz – mondta egy korábbi interjúban Luxemburg legendája, aki szerint az életkor csak egy puszta számadat. 

Neki igazán elhihetjük.

Borítókép: Ni Xialian elnyűhetetlen (Fotó: China News Service via Getty Images/Liu Guanguan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.