Megtörni a Bayernt

Robert Lewandowski megtörése a bajorok meggyengítésére is alkalmas húzás.

2021. 12. 02. 9:25
2021 Ballon d'Or
epa09611590 Bayern Munich striker Robert Lewandowski addresses the audience after receiving the 2021 Striker of the Year award during the 2021 Ballon d'Or ceremony at Theatre du Chatelet in Paris, France, 29 November 2021. EPA/YOAN VALAT Fotó: YOAN VALAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nagy hibát követett el. Mint minden ember, persze, aki őszintén a nyilvánosság elé tárja az érzelmeit. Hetekkel, hónapokkal korábban, sőt már tavaly is azt kellett volna mondani, az Aranylabda kétségkívül becses trófea, de a szavazás szubjektív, csupán egy játék a partvonalon túl, nem kell komolyan venni, neki is az a fontos, amit a pályán, a csapatával elér, akár a Bayern Münchennel, akár a lengyel válogatottal, legyen bármi is a voksolás végeredménye, ő továbbra is csak a futballra kíván összpontosítani. Ehelyett egy éve csalódásának adott hangot, amiért 2020-ban a France Football nem ítélte oda a díjat senkinek sem – azaz neki, mint a trófea magasan első számú várományosának – , szőr mentén még bírálta is a szaklap szerkesztőségét, idén ősszel pedig szinte minden nyilatkozatában arról beszélt, nagyon vágyik az Aranylabdára, s úgy érzi, mindent megtett a győzelemért.

Így érkezett el a pillanat, amikor a hétfő esti ceremónián már csak ketten maradtak versenyben: és Robert Lewandowski. A rendező jó érzékkel az utóbbi arcára fókuszáló kamera képét mutatta, s bizony a lengyel csatár elképesztően feszült volt, szinte remegett az idegességtől. Ugyan volt ereje udvariasan nyilatkozni, de nem is vitás, szörnyen megviselte, sőt megtörte a vereség.

Nem kívánok századszor elveszni a részletekben, hogy miért érdemelte volna meg Robert Lewandowski mindenki másnál sokkal inkább 2021-ben az Aranylabdát, inkább az imént említett körülményre, Lewandowski megtörésére hívnám fel a figyelmet; talán túlzóan, de nem alaptalanul.

Az Aranylabda nem játék, helyesebben nem csupán játék, egyben sportdiplomáciai aktus. Emlékezzünk csak, volt olyan esztendő a díj hajnalán, amikor a felkért magyar újságíró nem (a már a Real Madridban futballozó) Puskás Ferencre szavazott, de említhetnénk a szovjet befolyást Lev Jasin és Oleg Blohin apropóján is. Ne higgyük, hogy ma már nincsenek „játszmák” a háttérben. A spanyol sportsajtó befolyása közismert, sokak szerint ezzel is magyarázható a közelmúltban Lionel Messi és egyeduralma; az argentin zseni idei győzelme még inkább erről árulkodik. Lewandowski megtörése közvetetten a Bayern München meggyengítését is szolgálhatja – hadd ne magyarázzuk ennek a jelentőségét.

Lewandowski és a Bayern helyében nem kapnék a felkínált alamizsna, a 2020-as díj pótlólagos odaítélése után. Meg kell nyerni a Bajnokok Ligáját 2022-ben, s akkor minden szavazó tehet egy szívességet…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.