Pep Guardiola alaposan megleckéztette a „világ legjobb edzőjét”

Hétközi meccseket rendeznek a Premier League-ben, amelynek a 17. fordulójában a Manchester City 7-0-ra kiütötte a Leeds Unitedet kedden este. A vendégek edzője, Marcelo Bielsa még sosem szenvedett ilyen nagy különbségű vereséget pályafutása alatt.

Magyar Nemzet
2021. 12. 15. 8:35
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola celebrates with players during the Premier League trophy award ceremony after the English Premier League football match between Manchester City and Everton at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on May 23, 2021. (Photo by Dave Thompson / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: Europress/AFP/Dave Thompson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Phil Foden már a nyolcadik percben megkezdte a gólgyártást, nem mellesleg ez volt az 500. gól a Premier League-ben, amelyet Guardiola vezetésével ért el a Manchester City. A spanyol edző 2016-ban vette át a csapat irányítását, amellyel a tegnapi volt a 207. angol bajnokija, azaz meccsenként kb. 2,5 gólt szerez átlagosan az együttese.

A Leeds ellen ráadásul messze átlag feletti teljesítményt nyújtott a City, amely a félidőben 3-0-ra vezetett, a vége pedig 7-0 lett. A Marcelo Bielsa vezette Leeds United teljesen összeomlott, a súlyos vereség pedig különösen kínos lehetett a sokak által nagyra becsült argentin edzőnek, akinek az 568. meccse volt ez vezetőedzőként, de korábban sosem kapott hét gólt egy csapata sem.

Az eredmény különösen érdekes annak fényében, hogy Guardiola bevallottan mentorként tekint Bielsára, akit rendkívüli módon dicsért korábban.

– Teljesen mindegy, hogy Marcelo Bielsa mennyi trófeát nyert a pályafutása alatt – fogalmazott Guardiola egy évekkel ezelőtt elhíresült interjúban. – A mi munkánkat az alapján ítélik meg, mennyire vagyunk sikeresek, mennyi kupát nyertünk, 

pedig ennek valójában kisebb hatása van a futballra, mint amekkora neki és a játékosainak volt. Ezért gondolom róla azt, hogy ő a világ legjobb edzője.

Guardiola még játékosként, 1998-ban figyelt fel Bielsára, aki akkor az Espanyol edzőjeként dolgozott. Amikor Guardiola visszavonult, tanulásba kezdett, hogy edzőként is helytálljon, ezért 2006-ban Dél-Amerikába is elutazott, hogy az általa mélyen tisztelt Bielsával találkozhasson. Ahogy az Guillem Balague Pep Guadiola – ahogy nem győzött még senki című könyvéből kiderült, „a megbeszélésre az argentin edző charcájában, vagyis villájában került sor, és nem kevesebb, mint tizenegy intenzív órán át tartott”.

A két edzőnek a tegnapi volt a hatodik egymás elleni találkozója, és annak ellenére, hogy Guardiola rendre erősebb csapatokat irányított, szoros az egymás elleni mérlegük, amely immáron három győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel billen Guardiola javára.

Korábban viszont három gólnál nagyobb különbség nem volt a csapataik között egy meccsen, 2012-ben a Spanyol Kupa döntőjében nyert 3-0-ra Guardiola Barcelonája Bielsa Athletic Bilbaója ellen. A mostani 7-0 az argentin állására is veszélyes lehet, hiszen a Leeds gyengén szerepel az idényben, csak a 16. a Premier League-ben, amelyet továbbra is a City vezet.

Borítókép: Pep Guardiola (Fotó: Europress/AFP/Dave Thompson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.