Szabó Szebasztián megnyerte a világrekorderek első csatáját

Bő fél óra alatt két nagy úszása is volt Szabó Szebasztiánnak az Abu-Dzabiban zajló rövid pályás úszó-világbajnokságon. Az elsőben, az 50 pillangó középdöntőjében legyőzte a brazil Nicholas Santost, akivel közösen tartja a világrekordot, a másodikra kicsit elfogyott az ereje, hetedik lett az 50 gyors döntőjében.

Magyar Nemzet
2021. 12. 19. 16:28
SZABÓ Szebasztián
Rövidpályás úszó-vb - Szabó Szebasztián döntős 50 méter gyorson Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélyről indult, de napról napra egyre jobban teljesített Szabó Szebasztián az Abu-Dzabiban zajló rövid pályás úszó-világbajnokságon. Mint ismert, a magyar válogatott legnagyobb esélyesének számító úszó, aki novemberben három aranyérmet szerzett és egy világcsúcsot is beállított a kazanyi Eb-n, megfertőződött a koronavírussal. Ugyan nem voltak jelentős panaszai, de a karantén miatt tizenöt napra le kellett állnia az edzésekkel, aminek következtében szétesett az úszása, és ez a kezdeti eredményeire rányomta a bélyegét a vb-n.

Szabó az első fellépésén, 100 pillangón, amelyben nemrég még Európa-bajnok volt, a huszonötödik helyen kiesett, aztán a másik Eb-aranyérmes számában, 50 gyorson csak küzdelmes úszással, a 13. idővel jutott tovább a középdöntőbe. De szombat délután már kezdett magára találni a vajdasági úszó, aki végül jelentősen javult és a hatodik helyen jutott be az 50 gyors fináléjába.

Vasárnapra pedig mintha visszakaptuk volna az igazi Szabó Szebasztiánt. 

50 pillangón a legjobb időt úszva jutott be a hétfői döntőbe, egy századdal megelőzte a másik futamban teljesítő brazil Nicholas Santost, akivel a novemberi Eb óta közösen tartja a világrekordot. Holnap tehát a két világrekorder szemtől szembe dönthet az aranyérem sorsáról.

A jelek szerint Szabó a vb ötödik napjára eljuthat odáig, hogy a győzelemért küzdjön egy vb-döntőben. Vasárnap délután ez még nem jött össze neki az 50 gyors fináléjában, amelyet ő kezdett el a legjobban, de a végén a hetedik helyen csapott be a célba. Valószínűleg a jelenlegi állapotában sok volt neki, hogy mindössze fél órával korábban úszott az 50 pillangó elődöntőjében, így ő volt a legfáradtabb a mezőnyben – az egyik legnagyobb rivális, az aranyérmet megszerző Benjamin Proud például kihagyta előtte az 50 pillangót.

– Kicsit jobb időt akartam jönni, de ennyi maradt most bennem, nem tudtam volna jobbat – ismerte el Szabó. – Az ötven pillangó elég jól sikerült, szerintem még maradt is bennem tartalék. Azt viszont nem értem, hogy a két leggyorsabb úszás miért egymás mellett szerepel a programban… Másfél hét edzés után próbálom kihozni a legjobbat magamból, és bízom benne, sikerül hazavinnem egy szép érmet.

Hétfőn délután az 50 pillangó világrekordereként erre minden esélye megvan, hiszen arra a döntőre rápihenhet.

Vasárnap még két magyar induló volt, közülük Késely Ajna három tizeddel maradt le a 400 gyors döntőjéről – egyetlen öröme, hogy ugyanennyivel megelőzte az olaszok Európa-bajnokát Simona Quadarellát.

Békési Eszter pedig 100 mellen elsősorban saját magával versenyzett, igaz, a vízalatti kamerák teljes körű beélesítése miatt (immár VAR-ként szolgálnak, azaz a képernyő előtt ülő bírók is jogosultak a kizárásra) ismét elkezdtek „hullani a fejek”. Az egyik előfutamból az első két helyen végzettet is szemrebbenés nélkül diszkvalifikálták, így felvillant az esély, hogy ilyen szórás mellett akár összejöhet a középdöntő, de végül a 21. helyen zárt a magyar úszó.

Rövid pályás világbajnokság, a vasárnapi bajnokok. Férfiak, 100 vegyes: 1. Kliment Kolesnyikov (orosz) 51,09, 50 gyors: 1. Benjamin Proud (brit) 20,45, 7. Szabó Szebasztián 21,26, 50 hát: 1. Kliment Kolesnyikov (orosz) 22,66. Nők, 50 pillangó: 1. Ranomi Kromowidjojo (holland) 24,44, 100 vegyes: 1. Anastasia Gorbenko (izraeli) 57,80, 400 gyors: 1. Bingjie Li (kínai) 3:55,83.

Borítókép: Szabó Szebasztián az Abu-Dzabiban zajló vb-n (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.