Szabó Szebasztián világrekorderként lemaradt a vb-dobogóról

Az Abu-Dzabiban zajló rövid pályás úszó-világbajnokság kezdete előtt joggal gondolhattuk, hogy a férfi ötven pillangó az a szám, amelyben a legjobb esélyünk van az éremszerzésre, hiszen Szabó Szebasztián egy hónapja beállította a világcsúcsot benne. Mégsem jött össze a dobogó a nehézségekkel küszködő vajdasági úszónak.

Magyar Nemzet
2021. 12. 20. 15:59
SZABÓ Szebasztián
Abu-Dzabi, 2021. december 19. Szabó Szebasztián rajtol a férfi 50 méteres pillangóúszás középfutamában a rövidpályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 19-én. Szabó Szebasztián világcsúcstartóként a legjobb idõvel kvalifikálta magát az 50 méteres pillangóúszás fináléjába. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a legtöbb magyar szempár Szabó Szebasztiánra szegeződött Abu-Dzabiban. Sós Csaba szövetségi kapitány a két legnagyobb név, és távollétében is bízott az éremszerzésben a rövid pályás vb-n, s a reményeket elsősorban Szabó táplálta, aki a novemberben rendezett kazanyi Eb-n három győzelmet aratott. A vajdasági úszó az 50 pillangó mai döntőjében teljesíthette volna be a kapitányi jóslatot.

Ebben a számban Szabó a világcsúcstartó, pontosabban csak az egyik, mert Kazanyban a brazil Nicholas Santos 21,75 másodperces rekordját állította be. A két klasszis Abu-Dzabiban szemtől szemben küzdött meg az aranyéremért, versengésük pedig rendkívül szorosnak ígérkezett, hiszen a vasárnapi előfutamban Szabó mindössze egyetlen századdal előzte meg Santost, s jutott be a döntőbe a legjobb idővel.

Néhány nappal korábban még hihetetlennek tűnt, hogy Szabó tényleg harcban lehet egy vb-éremért, mivel az első fellépésén (Eb-címvédőként 100 pillangón 25. lett) kiderült, hogy a közelmúltbeli koronavírus-fertőzése miatti tizenöt napos edzésszünet rendkívül leépítette az ősszel mutatott kiváló formáját.

Szabó azonban napról napra nyerte vissza a sebességét és vele együtt az önbizalmát Abu-Dzabiban, 50 pillangón pedig olyannyira mindent egy lapra tett fel, hogy délelőtt visszalépett a 100 gyorstól. Ezúttal csak az ötven méter számított Nicholas Santos ellen. 

Az immáron 41 éves brazil, aki az első vb-jén húsz éve, 2001-ben vett részt, ellentmondást nem tűrően szerezte meg a győzelmet, Szabónak viszont nem jött ki a lépés, a negyedik helyen csapott a célba, és igazából nem volt sansza a dobogóra. A 22,14 másodperces ideje három századdal lassabb volt, mint amit az elődöntőben úszott, de nem ezen múlt, a harmadik helyezett Matteo Rivoltát, aki a kazanyi Eb-n még kikapott tőle, azzal sem előzte volna meg.

– A negyedik helynél jobbat akartam, és tudom, hogy bennem van, bennem volt egy ennél sokkal jobb idő is – értékelt Szabó a döntő után. – Ilyen ez a vb, nem tudok mit tenni, amit lehetett, azt kiadtam magamból. Jó érzésekkel álltam fel a rajtkőre, az úszás nem sikerült a legjobban, de mégiscsak egy világbajnoki negyedik helyet értem el, úgyhogy nem lehetek elégedetlen.

A hétfői nap a várakozásokkal ellentétben nem „one man show” volt Abu-Dzabiban, Szabóé mellett még két döntőben érdekeltek voltak a magyarok.

Az egyik kellemes meglepetést Holló Balázs szerezte, aki többször elmondta a korábbi szereplései alkalmával, hogy a 400 vegyesre készült. Ma bebizonyította, nem üres szavak hagyták el a száját: Holló élete legjobbját úszva (4:04,74), a negyedik legjobb idővel került be a szám fináléjába. Ott azonban óriási hibát követett el, ami megmagyarázza, miért úszott több mint hat másodperccel lassabban, amivel természetesen csak a nyolcadik helyet szerezte meg.

– Egyszerűen elnéztem a döntő kezdési idejét, és egy órával korábbi úszásra készültem –  vallotta be Holló. – Így melegítettem, így ittam meg a szokásos verseny előtti pörgetőmet, aminek körülbelül fél óra kell, hogy hasson, és nagyjából ugyanennyi ideig is tart ki. Már indultam volna be, amikor szóltak, hogy csak egy óra múlva jövök, így természetesen borult minden. A döntőben már a pillangó után éreztem, hogy ez az egész elment, sajnálom.

A 4x200-as női gyorsváltónk is bejutott a döntőbe, ugyancsak a negyedik legjobb idővel. a csapat tagjaként és hajmeresztő, 0,01 másodperces váltással debütált a vb-n, a délutáni fináléra azonban a 200 vegyes döntőjéről a 12. helyen lemaradó vette át a helyét Gyurinovics Fanni, Késely Ajna és Pádár Nikolett mellett. Az új felállásban több mint egy másodpercet gyorsult a döntőben a váltó, de egy helyet így is vesztett, a világbajnoki ötödik helyet szerezték meg a lányok.

Rövid pályás világbajnokság, a hétfői bajnokok és a magyar döntősök. Férfiak, 50 pillangó: Nicholas Santos (brazil) 21,93, 4. Szabó Szebasztián 22,14, 400 vegyes: 1. Szeto Daija (japán) 3:56,26, 8. Holló Balázs 4:11,26. Nők, 200 vegyes: 1. Sydney Pickerm (kanadai) 2:04,29, 50 hát: 1. Margaret Macneil (kanadai) 25,27 (világrekord), 100 mell: 1. Qianting Tang (kínai) 1:03,47, 4x200 gyorsváltó: 1: Kanada 7:32,96, 5. Magyarország 7:47,04.

Borítókép: Szabó Szebasztián az Abu-Dzabiban zajló rövid pályás úszó-világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.