Verstappent rajtbüntetés fenyegeti, értetlenül áll a történtek előtt

Az egyébként elvétve hibázó Verstappennek szombaton minden bizonnyal a pole pozícióba került, hogy a Formula–1-es Szaúd-arábiai Nagydíj kvalifikációján eltalálta a falat. A holland pilóta így csak a harmadik rajthelyet szerezte meg a futamra, sőt váltócsere miatt még hátrébb sorolhatják. Verstappen azonban bizakodó, hogy a történtek ellenére is megnyerheti a 18.30-kor kezdődő futamot.

Magyar Nemzet
2021. 12. 05. 11:14
Formula One Grand Prix of Saudi Arabia
epa09621875 Dutch Formula One driver Max Verstappen of Red Bull Racing reacts at parc ferme after taking the third position in the qualifying for the 2021 Formula One Grand Prix of Saudi Arabia at the Jeddah Corniche Circuit in Jeddah, Saudi Arabia, 04 December 2021. The inaugural Formula One Grand Prix of Saudi Arabia will take place on 05 December 2021. EPA/STR Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes várakozásokkal szemben a Red Bullnak és Max Verstappennek állt a zászló a Szaúd-arábiai Nagydíj szombati időmérő edzésén , a holland pilóta viszont a legfontosabb pillanatban hibázott, ezzel elbukta a pole pozíciót. Pedig addig parádésan autózott, az első két szektorban ő volt a leggyorsabb, csak az utolsó kanyart rontotta el, és eltalálta a falat. Verstappen helyett fő vetélytársa, (Mercedes) indul az első helyről, csapattársa, Valtteri Bottas a második, míg az energiaitalosok versenyzőjének csak a harmadik pozíció jut a rajtrácson a 18.30-kor kezdődő futamon.

– Az autó kirobbanó formában volt, ilyenkor azt érzi az ember, hogy a szokottnál is egy kicsit keményebben nyomhatja – nyilatkozta a kvalifikációt követően Verstappen. – Pedig egy utcai pályán nehéz versenyezni, mivel mindig akad valamilyen kellemetlenség, a versenyző nem érzi magát kényelmesen az autóban, esetleg a gumik nem működnek jól. Itt viszont úgy tűnt, hogy minden összeáll. Egészen az utolsó kanyarig. Nem értem, hogy miért, de blokkolt a kerék a féktávon. Próbáltam még megmenteni a kört, de eltaláltam a falat, így mindennek vége volt. Én úgy éreztem, hogy ugyanott fékeztem, ahol korábban is – tette hozzá a 24 éves pilóta.

Verstappen a történtek ellenére magabiztos, hogy versenyben lehet a futamgyőzelemért a Mercedesekkel, bár úgy véli, nem lesz könnyű előzni vasárnap.

– Úgy tűnik, harcban lehetünk velük. Katarban nem volt meg a tempónk, de itt mintha jobban működne az autónk.

Előfordulhat, hogy a baleset miatt a Red Bullban váltót kell cserélni a futam előtt, ami öt helyes rajtbüntetéssel járna.

– Nem igazán vizsgáltam meg az autót, szóval nehéz megállapítani, hogy mi a helyzet, de remélem, hogy rendben lesz. Azonban vannak más dolgok is. Nem tudjuk, hogy fognak működni az abroncsaink. Természetesen magabiztos vagyok. Szerettem volna az első helyről indulni, ehelyett a harmadikról fogok, szóval egy kicsit nehezebb lesz a helyzet. De egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy mi nyerjünk – vélekedett a világbajnoki éllovas.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elég brutális dolognak nevezte, hogy versenyzője ily módon veszítette el a pole pozíciót, ami már szinte a markában volt.

– Frusztrált lesz, ebben biztos vagyok, hiszen tudja, hogy milyen jó körön volt. Az egészet el kell most felejtenie. Így is a harmadik helyről indulhat. Egy jó rajtra van szüksége, és bármi megtörténhet a versenyen – nyilatkozta szombaton Horner, majd hozzátette, aggódik az esetleges váltócsere miatt: – Remélhetőleg nem kapunk rajtbüntetést, mert az különösen brutális lenne. Úgy gondolom, hogy nagyon nehéz lesz itt előzni, szóval a stratégiáknak nagy szerepük lesz. És tudjuk, hogy még mennyi minden közbeszólhat, biztonsági autó, megbízhatóság és folytathatnánk… Szóval meglátjuk, de egy utcai pályán különösen fontos a jó rajthely.

A kockáztatásnak viszont nincs helye egy ilyen szoros küzdelemben. Verstappen nyolc ponttal előzi meg Hamiltont az egyéni pontversenyben, a Red Bullnak pedig öt pont a hátránya a Mercedeshez képest a konstruktőrök között. A Bikák nem engedhetik meg maguknak, hogy Verstappen nullázzon Dzsiddában, ezért ha úgy adódik, akkor inkább bevállalják a büntetést, mint hogy a holland váltóhiba miatt búcsúzzon a versenyen. Erről már az istálló tanácsadója, Helmut Marko beszélt.

– Darabokra kell szednünk az autót, és alaposan megvizsgálni. Láthattuk, mi volt Leclerc-rel Monte-Carlóban. Egy hasonló ütközés után a Ferrari nem cserélte ki a váltót az autójában, és már a felvezető körön világossá váltak ennek következményei (a pilóta nem tudott elindulni a versenyen – a szerk.). Vagyunk annyira gyorsak, hogy nem vállalunk kockázatot. Ha lesz bármilyen jele is annak, hogy sérült a váltó, akkor kicseréljük. Nehéz itt előzni, mégis meg kell tennünk.

Marko hozzátette, nem hibáztatja Verstappent az elbukott pole pozícióért.

– Négy tized volt az előnye azon a ponton, ami itt kész örökkévalóságnak tekinthető. Persze mondhattuk volna neki, hogy jól van, Max, vedd lazára, jóval gyorsabb vagy mindenkinél, de Max nem ilyen, ahogy mi sem. Nüanszokon múlt.

A rajtrács:

 

    1. sor:

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

    2. sor:

(holland, Red Bull)

Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

    3. sor:

Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)

    4. sor:

Lando Norris (brit, McLaren)

Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

    5. sor:

Esteban Ocon (francia, Alpine)

Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)

    6. sor:

Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)

Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)

    7. sor:

Fernando Alonso (spanyol, Alpine)

George Russell (brit, Williams)

    8. sor:

Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

    9. sor:

Sebastian Vettel (német, Aston Martin)

Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

    10. sor:

Mick Schumacher (német, Haas)

Nyikita Mazepin (orosz, Haas)

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: EPA/STR)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.