A FIFA szabálymódosítása megkeseríti a BL-címvédő életét

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a nyártól szigorítja a játékosok kölcsönadására vonatkozó szabályokat. A jelenleg is huszonegy labdarúgót kölcsönadó, Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea lehet az új rendszer egyik nagy kárvallottja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 20. 18:02
Thomas Tuchel
Zenit Saint-Petersburg v Chelsea - UEFA Champions League
SAINT-PETERSBURG, RUSSIA - December 08: Head coach Thomas Tuchel of Chelsea FC reacts during the UEFA Champions League Group H football match between Zenit St.Petersburg and Chelsea FC at the Gazprom Arena in Saint-Petersburg , Russia on December 08, 2021. Igor Russak / Anadolu Agency (Photo by Igor Russak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Igor Russak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA által bevezetésre kerülő módosítások között szerepel többek között, hogy az ilyen jellegű szerződéseknek legalább egy évre kell szólniuk, továbbá maximalizálják, hogy egy klub hány játékost adhat, illetve vehet kölcsön. A következő idénytől ez a szám nyolc lesz, majd a 2023–24-es évadban hét, egy évvel később pedig már csak hat. A 21 éven aluliakra és a saját nevelésű játékosokra nem vonatkozik a szabály. Tilos lesz emellett harmadik egyesületnek továbbadni a kölcsönvett labdarúgót.

A FIFA csütörtöki közlése szerint az új szabályozás július elsején lép életbe, azt megelőzően még ellenőrzi a végrehajtó bizottság. A szigorítással azt szeretné elérni a világszövetség, hogy a fiatal futballisták jobban fejlődjenek és jobb legyen a sportszakmai egyensúly, valamint meg akarja akadályozni, hogy egyes klubok sok kölcsönjátékost foglalkoztassanak.

Az európai élklubok többsége előszeretettel alkalmazza a kölcsönadást, a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea-vel szerződésben álló futballisták közül például jelenleg 21 játékos szerepel így más csapatokban. Az új intézkedés miatt új stratégiát kell kialakítaniuk a londoni klubhoz hasonló játékospolitikát folytató együtteseknek, amelyek akár ötven labdarúgót forgatnak, akiknek egy jelentős részét kölcsönadták idáig. 

Borítókép: Thomas Tuchel, a Chelsea edzője (Fotó: Igor Russak/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.