A Fradi távlati célja az Európa-liga megnyerése

Hagyományos évértékelőjében Kubatov Gábor, az FTC elnöke elárulta, hogy szerinte az FTC csak a második-harmadik legnagyobb költségvetésű magyar futballklub. Emellett beszélt Peter Stöger vezetőedző nehéz szívvel való menesztéséről és arról, hogy az új mester, Sztanyiszlav Csercseszov nagyjából akkora költséget jelent, mint a korábbi sikeredző, Szergej Rebrov.

Magyar Nemzet
2022. 01. 01. 20:43
Fotó: fradi.hu/Molnár Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fradi elnöke olyan kijelentést is tett, amelyen, elmondása szerint, még Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is meglepődött. – Harmadszor lettünk bajnokok és harmadszor kerültünk csoportkörbe zsinórban, élen állunk a bajnokságban úgy, hogy nem mi vagyunk a legnagyobb költségvetésű NB I-es klub. 

Talán a másodikok, de az is lehet, hogy csak a harmadikok vagyunk ebben. Volt egy beszélgetésem Csányi Sándor elnök úrral, amelyen ez kiderült, és nagyon rácsodálkozott erre.

A Fradival szemben ugyanakkor már magától értetődő elvárás az újabb és újabb magyar bajnoki cím, tegyük hozzá, az együttes jelenleg is vezeti az NB I-et, igaz, mindössze egy ponttal megelőzve a második helyezett Kisvárdát. – Megnyerni a bajnokságot most már olyan elvárás, mint holnap reggel cipőt húzni, hogy kimenjünk az utcára – mondta Kubatov Gábor. – De ez nem így van, minden bajnoki címért, minden kupába való bejutásért meg kell szenvedni.

A klub távlati céljait tekintve Kubatov a Nemzeti Sport cikke szerint azt mondta, az Európa-liga megnyerése az álom. Tavaly és 2019-ben a csoportkör volt a végállomás, a két év között, 2020-ban pedig a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt a csapat.

Nekünk az a célunk, hogy felfejlődjünk Európában, hogy erősebbek legyünk a Dinamo Zagrebnél, hogy erősebbek legyünk a lengyel bajnokcsapatnál, erősebbek legyünk a Slavia Prahánál, a Partizan Beogradnál.

Szóba kerültek a magyar fiatalok, hiszen az FTC rendre megkapja a kritikát, hogy túl sok a légiós a keretben és a kezdőben. – Az nem elég, hogy mi akarjuk, hogy ők jó futballisták legyenek – fogalmazott a magyar tehetségekről Kubatov. – Nem elég, hogy jó pályát, fantasztikus felszereléseket adunk nekik, mindennel ki vannak szolgálva. Nem elég, hogy minden meccsüket fényképezik és ki lehet tenni a képeket a Facebookra és az Instagramra. Ezt nekik is kell akarni. Most négy vagy öt fiatalunk megy az edzőtáborba az első kerettel, ott van a lehetőség, csak csinálják végig. 

Nagyon érdekes beszélgetése volt még Szánthó Regővel Peter Stögernek, aki megkérdezte tőle: ki játszik a helyeden? Zachariassen – érkezett a válasz. Tizenhárom kilométert fut meccsenként, fussál te is annyit – mondta a vezetőedző.

Az őszi szezon végén leváltott Stögerre külön is kitért a klubelnök, aki elárulta, személy szerint végtelenül sajnálja a kudarcot, mert az osztrákot remek szakembernek tartja. – Az én hibám volt – vállalta a felelősséget Kubatov. – Nagyon szerettem volna Nyugat-Európához tartozni. Azt szerettem volna, hogy olyan szakember jöjjön hozzánk, aki egy nyugat-európai vezető klubot már irányított. Aki a német Bundesligában már megállta a helyét. Leültünk, és egy fantasztikus intellektussal találkoztam. Mindent tud a labdarúgásról, nagyszerű szakember, okos ember, de nem a keretünkhöz való. S most, tíz év után megint tanultam valamit. 

Nagy kár érte, azt látom, hogy a keretünk az ilyesfajta finom úriembereket nem respektálja. Prukner Lászlótól sem volt könnyű, de Petertől nagyon nehéz volt elbúcsúzni.

Stöger utódja az orosz válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav lett, aki Kubatov szerint hasonló feltételekkel vállalta a munkát, mint korábban Szergej Rebrov: – Nehéz megállapodás volt. 2018-ban a világ legjobb 10 edzője között volt. A Fradiban mindig az a kérdés, hogy az edző ért-e hozzá. Ha az UEFA-rangsorban ő a 9. volt, akkor azt gondolom, hogy ért hozzá. Egy öttagú stábot hoz magával, nagyon komoly embereket, orvosokat, erőnléti vezetőket. A költségei nagyjából úgy néznek ki, mint amekkora Rebrové volt, de ha mi egyszer szeretnénk komoly eredményeket elérni, akkor szükségünk van egy ilyen edzőre. A hozzáállásáról csak annyit, hogy Hajnal Tamással mindennap egyeztetnek telefonon, még az év utolsó napjaiban is.

A teljes évértékelő:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.