Halálos fenyegetéshez vezetett a gyűlölködés a Dakar-ralin

A Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralin a szombati pihenőnap után a vasárnapi hetedik szakaszt a francia Sébastien Loeb, a Bahrain Raid Xtreme versenyzője nyerte meg, aki az összetettben a harmadik helyről visszajött a másodikra. Az élen a katari Nasszer al-Attijah (Toyota) előnye háromnegyed óra.

Magyar Nemzet
2022. 01. 09. 16:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnehezebb terepraliversenyén a hetedik szakaszon Rijád és al-Davadimi között 701 kilométert kellett megtenni, és ebből 402 kilométer volt a gyorsasági szakasz. Az autósoknál az idei második szakaszgyőzelmét elkönyelő, kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb mögött az összetettben éllovas Nasszer al-Attijah végzett a második helyen, majd két Dakar-legenda, az Audi két versenyzője végzett: a spanyol Carlos Sainz és a francia Stéphane Peterhansel. Sainz háromszor nyerte meg a Dakart, s kétszeres ralivilágbanok, Peterhansel 14-szeres Dakar-győztes (nyolcszor autóval, hatszor motorral) – de most egyikük sincs az élmezőnyben, a korábbi szakaszokon technikai gondok miatt nagyon sok időt veszítettek. Sainz a 21., Peterhansel a 41. Vasárnap megjárta a szakasz előtt még a negyedik helyen álló dél-afrikai Giniel de Villiers is, aki alatt lerobbant a Toyota, és ez egyórás időveszteséggel járt. A Dakaron korábban már szintén győztes De Villers a kilencedik helyre esett vissza.

A Toyota versenyzőjéről már korábban is írtunk, amikor egy sziklánál lassan haladva is felöklelt egy motorost, egy másik szakaszon pedig egy dűnénél áthajtott egy szabadon maradt motoron. Utóbbi esetet nem kerülhette el, mert a járművek közelségét jelző Sentinel rendszer csak két másodperccel az ütközés előtt figyelmeztette. A dél-afrikai pilótát a második esetben a részletes vizsgálat után vétlennek találták, az ötórás időbüntetését is visszavonták, az interneten azonban sokan a fejét vennék.

– Hihetetlen az a gyűlölet, amit a közösségi médiában kapok, még halálos fenyegetés is van közöttük. Soha nem volt ilyenben részem, mit mondjak, nem kellemes. Ezek a gyűlölködő emberek otthon ülnek, és a tények ismerete nélkül támadnak – fakadt ki a Motorsport.com-nak Giniel de Villiers, aki tartja a szavát: bár felmentették, megtéríti a marokkói motoros kárát, és kifizeti a nevezési díját a jövő évi Dakar-ralira. Giniel mindkét motorostól elnézést kért, és örül, hogy első „áldozata” még versenyben van.

Vasárnap a motorosoknál a chilei Jose Ignacio Cornejo Florimo volt a leggyorsabb, megelőzve a címvédő argentin Kevin Benavidest. Az összetett élcsoportja alaposan átrendeződött, mert az eddig élen álló brit Sam Sunderland, valamint a második osztrák Matthias Walkner is több mint húsz percet kapott a győztestől; a 28. és a 24. helyen végeztek. A vezetést az eddigi negyedik,  a francia Adrien van Beveren vette át, ehhez neki vasárnap a tizedik legjobb idő is elegendő volt.

És egy jelenet, amikor valaki rossz helyen van, rossz időben...

Dakar-rali, 7. szakasz, Rijád–al-Davadimi, 701 km (gyorsasági 402 km):

Autósok: 1. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Bahrain Raid Extreme) 3:09:32 óra, 2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, andorrai, Toyota) 5:26 perc hátrány, 3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 7:43 p h. Az összetett élcsoportja: 1. al-Attijah, Baumel 23:52:22 ó., 2. Loeb, Lurquin 44:59 p h., 3. Jazid al-Radzshi, Michael Orr (szaúdi, brit, Toyota) 53:31 p h.

Motorosok: 1. Jose Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 3:28:46 óra, 2. Kevin Benavides (argentin, KTM) 44 mp h., 3. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 2:51 p h. Az összetett élcsoportja: 1. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 23:45:02 ó., 2. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 5:12 perc h., 3. Benavides 5:23 p h.

A Dakar-rali mezőnyének összesen nyolcezer kilométert kell megtennie a pénteki, dzsiddai célba érésig. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer. Hétfőn az al-Davadimi és Vadi ad Davaszir közötti 830 kilométer vár a mezőnyre, a gyorsasági szakasz távja 395 kilométer lesz.

Borítókép: Sébastien Loeb a második szakaszgyőzelmét aratta az idei Dakar-ralin (Forrás: Twitter/Motorsport.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.