Kedden egy magyar lányt is láthatunk a világ legjobbjai között

Októberi indulása után Tóth Zita kedden ismét rajthoz áll az alpesisízők világkupa-sorozatában, ezúttal a zágrábi műlesikló versenyen bizonyíthat. Azon a viadalon, amelyen koronavírus-fertőzése után a sportág szupersztárja, az amerikai Mikaela Shiffrin is megméreti magát.

Magyar Nemzet
2022. 01. 03. 20:35
Fotó:
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Zita, a Vasas 19 éves sízője, aki a pekingi téli olimpiára készül, a söldeni szezonnyitó versenyen mutatkozott be a világ legeredményesebb alpesi sízői között, mégpedig óriás-műlesiklásban. Ezúttal azonban kedvenc versenyszámában, műlesiklásban méreti meg magát. Tóth az előző szezonban sikeresen teljesített a bulgáriai Banskóban rendezett alpesisí ifjúsági világbajnokságon: szuper-óriásműlesiklásban a 17., műlesiklásban a 19. helyen végzett. 2020-ban az ifjúsági téli olimpiát egy 16. és egy 17 helyezéssel zárta. Jelenleg a világranglistán ő áll a legelőkelőbb helyen a magyarok közül.

A Magyar Síszövetség arról számolt be, hogy a szakmai stábnak nincsenek konkrét elvárásai vele szemben, nem helyeznek rá nyomást a világkupa-szereplését illetően. Indulásának célja ezúttal is az, hogy tapasztalatot szerezzen, szokja a követelményeket és a világverseny hangulatát a februári téli olimpia előtt.

A zágrábi világkupán a nők műlesiklását tehát szerdán rendezik, az első futamot 12.30-kor, a másodikat 16.05-kor indítják, Tóth Zita pedig a 60-as rajtszámmal vág neki a távnak. Az Eurosport 1 mindkét futamot élőben közvetíti.

Hétfői hír, hogy Mikaela Shiffrin felgyógyult koronavírus-fertőzése után, így kedden ő is rajthoz áll Zágrábban. „Holnap találkozunk” – írta röviden közösségi oldalán a 26 éves amerikai sztár, miután hétfői tesztje negatív eredményt hozott. A kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok Shiffrin éppen egy hete fertőződött meg, így kihagyta a múlt esztendő utolsó két versenyét az ausztriai Lienzben, ennek ellenére élen maradt a vk-pontverseny összetettjében.

A horvát fővárosban a pandémia miatt ezúttal zárt kapuk mögött rendezik meg a hagyományos szlalomversenyt, amely rendszerint az idény egyik leglátogatottabb viadala. A nők után szerdán a férfiak is összemérik a tudásukat és gyorsaságukat műlesiklásban.

Borítókép: Tóth Zita a pekingi téli olimpiára készül (Forrás: Magyar Síszövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.