Peter Wright vagy Michael Smith lesz 2022 első világbajnoka

Vasárnap este lezajlottak a dartsvilágbajnokság elődöntői a londoni Alexandra Palace-ban. A győztesek, vagyis az angol Michael Smith másodszor jutott be a fináléba, a skót Peter Wright pedig a második világbajnoki címéért küzdhet meg a hétfői döntőben.

Magyar Nemzet
2022. 01. 03. 0:36
DARTS
Peter Wright, a világbajnoki címvédő Fotó: LAWRENCE LUSTIG Forrás: Lawrence Lustig, PDC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két dolog már az elődöntők előtt biztos volt: a fináléban angol–skót csatát rendeznek és nem világbajnok játszik majd világbajnok ellen. Michael Smith és James Wade meccsén ugyanis két angol csapott össze, akik az első vb-címükre hajtottak, a Peter Wright–Gary Anderson mérkőzésen pedig a skótok egyszeres bajnoka került szembe a kétszeres vb-győztesükkel.

Az első – angol – elődöntő hozta a simább meccset. A kiemelések alapján a ranglista-negyedik Wade volt az esélyesebb, de Smith hiába volt csak a kilencedik a listán, a vb-n mutatott forma alapján ő volt a mérkőzés igazi favoritja. Ezt azzal vívta ki magának, hogy korábban búcsúztatta a végső győzelemre is esélyesnek tartott Jonny Claytont és a címvédő Gerwyn Price-t is.

Smith formája az elődöntőre is kitartott, rögtön a meccs elején 2:0-ra elhúzott. Ezután Wade szépített, de ellenfele magabiztosan játszott, három szettet nyert meg zsinórban, és ezzel, 5:1-es állásnál karnyújtásnyira került a döntőtől. Ekkor egy picit megingott Smith játéka, Wade feljött 5:3-ra, de túl nagy volt a hátrány, Smith végül 6:3-ra nyerte meg a meccset.

Wade negyedszer jutott el a vb-n a legjobb négy közé, de a fináléhoz továbbra is hiányzik neki valami. Ezúttal szerencséje is volt, hiszen a Smith elleni meccsig nem volt igazán erős ellenfele. A harmdik fordulóból játék nélkül jutott tovább Vincent van der Voort pozitív Covid-tesztje miatt, a nyolcad- és negyeddöntőket pedig szettveszteség nélkül, nagyon sima találkozókon tudta le. Az első komoly ellenféllel szemben azonban rögtön megtorpant.

Egyértelműen Smith tűnik az erősebb kihívónak a döntőben. A 31 éves angol 2019-ben volt már finalista, akkor veszített Van Gerwen ellen, hétfőn egy másik világbajnok, Peter Wright ellen küzdhet a címért.

A második elődöntő is simán indult, Wright megnyerte az első három szettet. Ezután azonban Gary Anderson megmutatta, miért kétszeres világbajnok: nagyszerű játékkal visszajött 3:2-re, s innen igazán izgalmassá vált a mérkőzés. Mindketten hozták a saját szettjeiket, így 4:3, majd 5:4 lett az eredmény.

Ekkor Wright kezdte a következő szettet, Andersonnak a hátsó pályáról bravúr kellett, hogy elkerülje a vereséget. 1-1-es legállásnál jött el a nagy pillanat, Wright elhibázta a kiszállót. Anderson viszont száz pluszról megcsinálta, és előnybe került. 

A következő legben azonban Wright egyből visszabrékelte ellenfelét egy fantasztikus játszmában. Tudták fokozni: a meccsről döntő leget mindketten 180-nal kezdték. 

Wright behúzta végül a leget, a szettet és velük együtt 6:4-re a meccset is. A két világbajnok elődöntője a vb egyik, ha nem a legjobb összecsapása volt.

Jöhet a Smith–Wright finálé. A döntőt hétfőn 21.00-kor rendezik, élő közvetítés a Sport 1-en.

Borítókép: Peter Wright (Fotó: LAWRENCE LUSTIG)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.