A Liu testvérek nem vihetik a magyar zászlót az olimpia megnyitóján

A Magyar Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy a pekingi téli ötkarikás játékok pénteki megnyitóünnepségén két alpesi sízőnk, Kékesi Márton és Tóth Zita együtt viszi a magyar zászlót.

Magyar Nemzet
2022. 02. 03. 8:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiák történetében 2021-ben, Tokióban fordult elő először, hogy egy női és egy férfiversenyző közösen vigye a megnyitón a magyar zászlót, a tavaly nyári ötkarikás játékokon a tőröző Mohamed Aidát és az úszó Cseh Lászlót érte a megtiszteltetés. Holnap a pekingi megnyitóünnepségen csak maroknyi magyar csapat vonul majd fel, hiszen rövid pályás gyorskorcsolyázóink szombaton már versenyeznek, mi több, a vegyesváltó versenyszámban, amelyben érmet is osztanak, a dobogóra pályáznak. Így ők minden bizonnyal kihagyják a hosszú ceremóniát.

Az olimpiák megnyitóünnepségén jellemzően klasszis sportolók, legendák viszik az országok zászlóit, s adná magát, hogy most két olimpiai bajnokunk, Liu Shaolin Sándor vagy Liu Shaoang legyen a „kiválasztott”. Az olimpia programja miatt azonban erre most nincs  lehetőség, fontosabb, hogy a szombaton kipihenten léphessenek jégre.

Az alpesi síző Kékesi Márton számára ugyanakkor felemelő érzés, hogy Tóth Zitával együtt viheti a magyar zászlót.

– Nagy megtiszteltetés számomra a kiválasztás, hogy az olimpia legmonumentálisabb eseményen vihetem a magyar zászlót. Nagy dolog lesz végigsétálni a híres Madárfészek stadionban úgy, hogy közben az egész világ ránk figyel. Immár a második olimpiámon fogok részt venni, és az itt töltött párnapos tapasztalataim után emlékezetes megnyitóra számíthatunk, hiszen láthatóan kitettek magukért a kínaiak – fogalmazott Kékesi Márton.

A műlesiklásban és óriás-műlesiklásban érdekelt Kékesi elmondta, hogy az ilyen ceremóniát hosszú várakozás előz meg, a zászlóvivőknek hamarabb kell ott lenniük a helyszínen.

– Az, hogy a magyar zászlót vihetem magammal, minden befektetett munkát megért. Ugyanolyan elszántan és izgalommal készülök a második olimpiámra is, mint az elsőre – tette hozzá versenyzőnk, aki négy éve Phjongcshangban műlesiklásban 30., óriás-műlesiklásban 42., lesiklásban 53. lett.

– Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy Kékesi Mártonnal mi vihetjük a magyar zászlót. Nem számítottam rá, hogy már az első olimpiámon ilyen kitüntetésben lesz részem. Ez lesz életem egyik legnagyobb pillanata és már nagyon várom! – mondta a csütörtöki edzését követően az MTI-nek Tóth Zita, aki műlesiklásban és óriás-műlesiklásban lesz érdekelt a jencsingi zónában található Hsziaohajte alpesisí-pályán.

Legutóbb az 1994-es, lillehammeri játékokon érte alpesi sízőt az a megtiszteltetés, hogy a magyar csapat első, lobogót tartó embereként vonulhatott a stadionba a nyitóceremónián. Akkor Bónis Attila vitte a zászlót, azóta háromszor gyorskorcsolyázóra, kétszer rövid pályás gyorskorcsolyázóra, egyszer pedig műkorcsolyázóra esett a választás. 1998-ban (Nagano) és 2002-ben (Salt Lake City) Egyed Krisztina gyorskorcsolyázó, 2006-ban (Torino) Darázs Rózsa rövid pályás gyorskorcsolyázó, 2010-ben (Vancouver) Sebestyén Júlia műkorcsolyázó, 2014-ben (Szocsi) Heidum Bernadett rövid pályás gyorskorcsolyázó, 2018-ban (Phjongcshang) Nagy Konrád gyorskorcsolyázó vitte a magyar zászlót.

A XXIV. téli olimpia nyitóünnepsége magyar idő szerint pénteken 13 órakor kezdődik.

A magyar csapatról ITT írtunk részletesen.

FRISSÍTÉS!

Pénteken a küldöttségek bevonulásán az izraeli csapat zászlóját a 19 éves Szőllős Noa vitte, aki néhány éve még a magyar alpesísport nagy ígérete volt. 2020-ban azonban már izraeliként lett ezüst- és bronzérmes a téli ifjúsági olimpián. Most Pekingben a hat izraeli versenyző között ott vagy Noa bátyja, Szőllős Barnabás is. A Szöllős-család 2017 végén viharosan távozott Magyarországról. A történetükről ITT írtunk.

Szerdán 55 akkreditált személy adott pozitív koronavírus-tesztet a pekingi olimpia helyszínén, és eddig ez a legnagyobb napi esetszám – jelentették be csütörtök reggel a szervezők. A kínai fővárosba szerdán érkezettek közül 29-en akadtak fenn a PCR-teszten, rájuk csütörtökön kontrolltesztek várnak. Huszonhatan pedig úgy adtak pozitív tesztet, hogy már napok óta a zárt buborékrendszerben élnek. Brian McCloskey, az olimpia egészségügyi szakértő testületének elnöke hangsúlyozta, hogy az 55 eset messze a legmagasabb eddigi napi eredmény. Az elmúlt egy héten 230 hivatalos személy produkált pozitív Covid-tesztet.

Borítókép: Kékesi Márton és Tóth Zita együtt viheti a magyar zászlót a megnyitón (Fotó: Facebook/Magyarock – Olympic Team Hungary)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.