Cseh László és Michael Phelps nyomában az olimpikonok

A pénteki megnyitó előtt két nappal már zajlanak az ötkarikás játékok Pekingben.

Magyar Nemzet
2022. 02. 02. 18:26
Peking, 2022. január 31. A téli olimpiai játékok curling versenyeinek otthont adó pekingi Nemzeti Vizi Központ 2022. január 31-én. A kínai fõvárosban február 4-20. között rendezik a 2022-es téli ötkarikás játékokat. Fotó: MTI/AP/Nariman el-Mofti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking az első város, amely a nyári és a téli olimpia rendezési jogát is elnyerte. Bár a 2008-as nyári játékok nekünk nem a sikerekről maradtak emlékezetesek, az a pekingi olimpia egyértelműen történelmi jelentőségű volt, ugyanis Michael Phelps nyolc aranyérmével minden idők legjobb szereplését mutatta be.

Az amerikai úszósztár mögött három számban is Cseh László végzett a második helyen, valószínűleg az olimpiatörténet legértékesebb ezüsttripláját megszerezve ezzel.

Tizennégy évvel később éppen kettejük csatáinak helyszínén kezdődtek el a pekingi téli játékok. Természetesen nem az úszásból lett téli sportág, hanem a Nemzeti Vízi Központot alakították át. 2008-ban csak Vizes Kocka néven emlegették a létesítményt, így a téli játékokra adta magát a Jégkocka elnevezés.

A Jégkockában a curlingversenyeket bonyolítják le az idei téli olimpián, elsőként a vegyespárosok viadalát, amely 2018-ban mutatkozott be az ötkarikás programban. Sajnos magyaroknak ezúttal sem szoríthatunk a sportágban, a kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt duó két győzelemre volt a részvételtől a decemberi kvalifikációs tornán.

Az első versenynap komoly meglepetéseket hozott, a négy évvel ezelőtti ezüst- (Svájc) és bronzérmes (Norvégia) páros is vereséggel kezdte a pekingi olimpiát, előbbi a hazaiak nagy örömére.

Téli olimpia, curling, vegyespáros, 1. forduló

Nagy-Britannia–Svédország 9-5

Egyesült Államok–Ausztrália 6-5

Csehország–Norvégia 7-6

Kína–Svájc 7-6

Az olasz és a címvédő kanadai páros csak a csütörtöki programban lép először jégre.

Borítókép: A pekingi Jégkocka (Fotó: MTI/AP/Nariman el-Mofti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.