Félmilliárdos hiány a korai Európa-bajnoki búcsú ára

500-600 millió forintos kiesést jelent a tervezett bevételből, hogy a magyar válogatott már a csoportkör után kiesett a Budapesten rendezett férfikézilabda Európa-bajnokságon – árulta el Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatója az InfoRádiónak adott nyilatkozatában. Azt is elmondta, már a következő elnökségi ülésen, februárban döntenek arról, ki lesz a válogatott szövetségi kapitánya világbajnoki selejtezőkön, hiszen a csapatnak áprilisban már világbajnoki selejtezőt kell játszania.

Magyar Nemzet
2022. 02. 02. 7:03
NAGY László
Nagy László nem volt elégedett a védekezéssel Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez az egyik legrosszabb eredmény, de talán arra jó, hogy megtörténhet egy teljes körű vizsgálat sportágon belül – idézi az Infostart.hu Novák Andrást. A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) operatív igazgatója úgy fogalmazott, a következő egy-két hónap azzal telik majd el, hogy mindent tényszerűen az elnökség elé tárnak, és a testület ennek ismeretében levonhatja a megfelelő következtetéseket.

A vizsgálat a sportág szinte minden területét érinti az edzőképzéstől kezdve az utánpótlásképzésen keresztül a kiválasztásig és a klubokkal való kapcsolattartásig, de átnézik a pénzügyeket, a taotámogatások felhasználását, az eszközbeszerzéseket, emellett szakmai értékeléseket kérnek be az alelnököktől, a szövetségi kapitányoktól, de a szakmától is.

– A vizsgálat mind arra irányul, hogy a válogatott hogyan lehet sikeresebb – tette hozzá Novák András.

Az operatív igazgató tisztázta azt is, mire gondolt Kocsis Máté, a szövetség elnöke, amikor azt nyilatkozta, a két szakmai elnököt, Nagy Lászlót és Pálinger Katalint felfüggesztik a posztjukról.

– Jogi értelemben a küldöttgyűlés hivatott az alelnököket kinevezni, ilyen értelemben felfüggesztés nem történt. Az elnök úr a stratégiai döntéshozatal alól mentette fel az alelnököket, a napi és az operatív munka alól nem – jelentette ki az InfoRádiónak.

Gulyás Istvánnak, a férfiválogatott szövetségi kapitányának, valamint segítőjének, Chema Rodrígueznek január végén lejárt a szerződése. Hivatalosan még nem dőlt el, hogy ők maradnak vagy távoznak-e, mindenesetre az új szakvezető kinevezésével nem lehet megvárni az átfogó vizsgálat végét, hiszen a férfiválogatott áprilisban már világbajnoki selejtezőt játszik, amire fel is kell készíteni a csapatot.

A magyar válogatott az Izrael–Litvánia párharc nyertesével mérkőzik a vb-részvételért, a sorsolásunk tehát roppant szerencsés, miként azt Novák András is elismerte.

– A következő elnökségi ülésen, ami két-három héten belül biztosan meglesz, már dönteni kell, hogy kivel megyünk neki a selejtezőnek – mondta Novák András, hozzátéve, lehet, hogy csak ideiglenesen neveznek ki kapitányt a vb-selejtezőre, a hosszú távú megoldást csak később dolgozzák ki. 

Az Európa-bajnokságnak nem csak szakmai következményei voltak.

– Rendezési szempontból nagyon sikeres volt az Európa-bajnokság, különösen látva, hogy mennyi problémával küzdöttünk, elsősorban a pandémia miatt, óráról órára kellett különböző döntéseket hozni. Minden visszajelzés az, hogy nehéz lett volna ennél jobban csinálni – folytatta Novák András.

A magyar válogatott korai búcsúja azonban – már a csoportkör után kiesett – anyagi téren is súlyos következményekkel járt.

A tények kedvéért érdemes rögzíteni, hogy ötszáz-hatszáz millió forint bevételkieséses keletkezett, hiszen a csapatot joggal vártuk a középdöntőbe.

– Telt házzal mentünk az első körben, teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a következő körben is telt házzal mentünk volna a magyar csapat részvételével. Sajnos nemcsak szakmailag, hanem anyagilag is hátrányos volt ez az eredmény.

Novák András közölte, az európai szövetségtől csak pozitív visszajelzést kaptak, az EHF elnöke minden fórumon kifejezte, hogy a rendezéssel elégedett.

– Ebből érdemes kiindulni, hiszen ez egy fontos vélemény. Az összes résztvevői nyilatkozat pozitív. Ami esetleg negatív, az meg természetes, hiszen a játékosok felfokozott állapotban vannak, nem is várható el, hogy ők ujjongjanak ezért a helyzetért – mondta az MKSZ operatív igazgatója.

Borítókép: Nagy Lászlót jogi értelemben nem függesztették fel, csupán a feltáró vizsgálatban nem vehet részt (MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.