Sokba kerülhet a Veszprém hazai pontvesztése

A tavaly őszi, idegenben elért, sima, 30-23-as győzelme után a Veszprém 28-28-as döntetlent ért el hazai pályán a Porto ellen. Az eredménynek köszönhetően a magyar rekordbajnok lépéshátrányba kerülhet a Barcelonával és a PSG-vel szemben a B csoport második helyéért vívott harcban.

Magyar Nemzet
2022. 02. 16. 20:28
Kentin Mahe volt a Veszprém legjobbja Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája 11. fordulójában a Portót látta vendégül a Telekom Veszprém. A B csoport hetedik helyén álló portugál csapat már többször bizonyította, hogy nem szabad félvállról venni: Magnus Andersson tanítványai legyőzték a Flensburgot (28-27), a Dinamo Bukarestet (27-26) és a Kielcét is (29-27), a Barca ellen pedig egy pontot szereztek (33-33).

A portugál bajnokságban – bár legutóbb 36-33-ra alulmaradt a harmadik helyezett, a Chema Rodríguez vezette Benficával szemben – második helyen áll a Porto, mindössze három ponttal lemaradva a listavezető Sporting mögött.

A Telekom Veszprém is a második helyen áll hazája bajnokságában, a Bajnokok Ligájában a harmadik helyet foglalja el csoportjában Momir Ilics együttese. A játéknap előtt az ugyancsak 12 pontot gyűjtő PSG csak jobb gólkülönbségének köszönhetően előzte meg a bakonyiakat.

A két együttes 2021. október 14-én találkozott utoljára: a Telekom Veszprém magabiztos, 30-23-as győzelmet aratott a Dragao Arénában, a találkozó legeredményesebb játékosa a nyolc gólig jutó Petar Nenadic volt.

A januári Eb utáni első BL-fordulóban a Veszprém legjobbja Rodrigo Corrales kapus volt, elsősorban a 2020-as Európa-bajnokság győztes csapatának a játékosán múlt, hogy ne hátránnyal menjen szünetre a magyar rekordbajnok. 

A Veszprém védekezése hagyott némi kívánnivalót maga után, a két hármas védő poszton nem találta az ideális megoldást Momir Ilics: Sipos Adrián és Blaz Blagotinsek nem volt az, Andreass Nilssont is könnyen átjátszották a mozgékony portugálok. A magyar védőfal fölött süvítettek a lövések, Corralesnek köszönhetően mégsem tudott elhúzni a Porto. 

Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Támadásban Rasmus Lauge és Kentin Mahé mutatott szép dolgokat, Lékai Mátét benevezte a Veszprém, de az első félidőben nem kapott lehetőséget. A szélsőjáték is akadozott, nem beszélve Omar Jahjáról, az egyiptomi átlövő is elmaradt a legjobbjától.

Izgalmasra sikeredett a félidő hajrája, az utolsó másfél percben három gól esett, az utolsót Mahé szerezte, 15-15-ös döntetlennel mentek szünetre a csapatok.  

A második félidő elején sem állt össze a hazaiak védekezése, a hetedik percben a meccs során először két góllal vezetett a Porto. A gondok szaporodtak, mert Sebastian Frandsen elkapta a fonalat a kapuban, kivédte Marguc ziccerét. Bő tíz perccel a vége előtt Corrales helyett Cupara érkezett a veszprémi kapuba, de a védekezés színvonala nem változott. A támadóhatékonyság bőven ötven százalék alá csúszott. Fontos helyzeteket hibázott az addig jól játszó Lauge és Marguc. Lékait továbbra sem küldte pályára Ilics. Ligetvári Patrik pár percet kapott, Sipos Adrián védekező munkája felejthető színvonalúra sikeredett, Lukács Péter is csak pillanatokat töltött a pályán.

Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Kétgólos portói előnynél Magnus Andersson edző időt kért, de ahelyett, hogy tovább nőtt volna a Porto előnye, Cupara védéseinek köszönhetően egyenlített a Veszprém. Omar Jahja két villanásával a Veszprém hosszú idő után visszavette a vezetést.  

A hajrára átállt a hét a hat elleni támadó játékra a Porto, és Victor Iturizza kiegyenlített. Három perccel a vége előtt döntetlen állásnál hetest hibázott a vendégcsapat, a veszprémi támadás pontatlan bejátszását lerohanásgóllal büntette a Porto. Nenadics hetesből egyenlített. Másfél perc volt hátra.

Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly

Meglepetésre kínai figurával próbálkozott a Porto, de nem tudta végrehajtani. Huszonhárom másodperccel a vége előtt Ilics kikérte az utolsó idejét: a győzelemért támadt a Veszprém. De nem tudott nyerni: Jahja lövését Iturizza a fejével blokkolta. 28-28 lett a vége. 

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT olvasható. 

A Veszprém a második, a Porto a hetedik helyen várja a folytatást. Pontvesztésével a Veszprém lépéshátrányba kerülhet a Barcelonával és a PSG-vel szemben a csoportmásodik helyért folytatott harcban. 

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, B csoport: Telekom Veszprém–Porto 28-28 (15-15). 

Borítókép: Kentin Mahé hat lövésből hat gólt szerzett (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovácz Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.