„Stop háború” – üzenték a Barcelona és Napoli sztárjai közösen

Sima, 4-2-es győzelmet aratott a Napoli otthonában az FC Barcelona csütörtökön este az Európa-ligában, s ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe a nemzetközi kupában. A katalánok edzője, Xavi azonban a jó játék ellenére figyelmeztetett, de ennél fontosabb üzenet volt, amit a kezdő sípszó előtt a két csapat játékosai közösen fogalmaztak meg.

Magyar Nemzet
2022. 02. 25. 7:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Stop háború” feliratú molinó mögé sorakoztak fel a Napoli és a Barcelona futballistái az egymás elleni meccs előtt, amivel a csütörtökön kitört ukrán–orosz háborúra reagáltak.

Érdekesség, hogy a hasonló, nagy társadalmi támogatottságot kiváltó, futballpályán megfogalmazott üzenetek, például a rasszizmus elleni harc esetében a játékvezetők is fel szoktak sorakozni a játékosok mellé.

Ezúttal azonban a mérkőzést vezető orosz Szergej Karaszjov és csapata nem tűnt fel a molinó mögött.

Ő egyébként nekünk, magyaroknak is ismerős lehet a 2016-os Eb-n elhíresült magyar–izlandi meccsről, majd azóta többször vezetett fontos találkozót magyar csapatoknak, a tavalyi Eb-n a németek elleni 2-2-n, illetve a Fradi Young Boys elleni BL-selejtezős visszavágóján is ő bíráskodott.

Maga a találkozó az Európa-liga jelenlegi szakaszában a legnagyobb rangadónak számított, különösen azután, hogy az első meccs 1-1-es döntetlent hozott a Nou Campban. A nápolyi visszavágón azonban a hazaiak túl sokat hibáztak, amit a Barca megbüntetett, így hamar eldőlt a továbbjutás kérdése.

A 13. percben már 2-0-ra vezetett a Barcelona Jordi Alba és Frenkie de Jong góljaval, majd később Gerard Piqué és Pierre-Emerick Aubameyang is betalált, miközben a Napoli Lorenzo Insigne tizenegyese révén volt csak eredményes, majd még a 87. percben szépített Politano találatával, de az már nem osztott, nem szorzott. Nagyon simán nyert 4-2-re a Barcelona, s jutott tovább a nyolcaddöntőbe 5-3-as összesítéssel.

Ugyan erős ellenfelet búcsúztatott a Barca, de az edzője, Xavi határozottan visszautasította, hogy ezzel már a markukban érzik a trófeát.

– Hogy akkor innentől mi lennénk az Európa-liga legnagyobb esélyesei? Nem, egyáltalán nem! – reagált Xavi a felvetésre. – Egyszerűen csak folytatnunk kell a munkát a lehető legnagyobb alázattal, ami létezik a világon. Jó meccset játszottunk, de még csak a legjobb tizenhat közé jutottunk be, semmit sem nyertünk még meg.

Borítókép: Ünneplő Barcelona-játékosok Nápolyban (Fotó: Twitter/FC Barcelona)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.