Szívbemarkoló: elhunyt társukra emlékeztek az olimpiai dobogón + videó

A női váltó tagjai megfogadták, hogy Lara van Ruijven emlékének adózva megnyerik a számot.

2022. 02. 14. 16:45
Short Track Speed Skating - Women's 3000m Relay"Olympic Winter Games Beijing 2022"
BEIJING - Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof and Xandra Velzeboer of TeamNL salute the late Lara van Ruijven during the ceremony of the final on the 3,000 meter relay short track speed skating final on the ninth day of the 2022 Winter Olympics in Beijing, China. KOEN VAN WEEL (Photo by ANP via Getty Images) Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnap nagy nap volt számunkra a pekingi téli olimpián, hiszen rövid pályás gyorskorcsolyában Liu Shaoang nyerte meg a férfiak 500 méteres versenyét. A magyar médiának hétfőn online sajtótájékoztatón nyilatkozó, 23 éves sportoló pályafutása második olimpiai aranyát (négy éve a váltónkkal is győzött) a mai éremátadón Schmitt Páltól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjától, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökétől vehette át.

Hétfőn volt a másik vasárnapi szám, a 3000 méteres női váltó eredményhirdetése is. Ezt a számot a hollandok nyerték a dél-koreaiak és a kínaiak előtt, és a dobogó legfelső fokára Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer és Yara van Kerkhof állhatott fel. S ez szívbemarkoló történet, hiszen a váltó korábbi oszlopos tagja, Lara van Ruijven két éve, 27 esztendősen teljesen váratlanul elhunyt.

2020 júniusában a sportolónál a holland válogatott Pireneusokban rendezett edzőtáborában súlyos immunrendszeri rendellenesség lépett fel, és június 30-án kórházba vitték. Az első hírek már arról szóltak, hogy kritikus az állapota, és a franciaországi Perpignan kórházában, ahol napokig mesterséges kómában tartották, az orvosok már nem tudták megmenteni az életét, július 10-én elhunyt.

Lara van Ruijven a 2019-es szófiai világbajnokságon ötszáz méteren aranyérmes volt, előző évben pedig a phjongcshangi téli olimpián a holland váltóval bronzérmes. Pályafutása során öt Eb-címet szerzett, utoljára 2020-ban a debreceni Eb-n győzött a holland váltóval. Jó eséllyel a pekingi olimpiára is kijutott volna, csapattársai pedig megfogadták, hogy az emlékének adózva megnyerik a váltót. 

Tartották a szavukat.

– Lara ma büszkén nézhetett le ránk föntről. Különleges helye van a szívünkben. Ez volt az ő álma is – mondta Suzanne Schulting még a döntő után, s a „virágceremónián”, amelyen nem az érmeket adják át, hanem a sportolók az olimpia kabalafiguráját kapják meg,  a holland lányok az ég felé mutatva emlékeztek társukra.

Immár aranyéremmel a nyakukban a holland nők:

Borítókép: A hollandok győztes női váltója, amint elhunyt társukra emlékeznek (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.