Willi Orbán és Sallói Dániel is gólt szerzett a magyar légióból

Március végén két felkészülési mérkőzést játszik a magyar labdarúgó-válogatott, így egyre fontosabb, hogy milyen formában és mennyit játszanak a magyar légiósok a külföldi klubjaikban. Ezúttal a Bundesliga magyarjainak volt igazán jó hetük, Willi Orbán gólt is szerzett a Leipzigben, de boldogan zárhatta a hetet Kleinheisler László, a csapata ugyanis rangadót nyerve az élre ugrott a horvát élvonalban.

2022. 02. 28. 6:14
Real Sociedad vs RB Leipzig
epa09781683 Lepizig's defender Willi Orban (C) scores the 0-1 during their UEFA Europa League second leg soccer match between Real Sociedad and RB Leipzig at Reale Arena stadium in San Sebastian, Basque Country, Spain, 24 February 2022. EPA/Javier Etxezarreta Fotó: Javier Etxezarreta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon jó hetet zártak a Bundesliga magyarjai. Szereztek gólt, harcoltak ki tizenegyest, és egy kivétellel pályára is léptek. Az RB Leipziggel muszáj kezdeni, amely csütörtökön az Európa-ligában a hazai döntetlen után 3-1-re nyert a Real Sociedad otthonában . a kispadon ragadt, és viszont kezdett, sőt, utóbbi szerezte a lipcseiek első gólját, André Silva tizenegyesét kivédte a kapus, és a kipattanót lőtte a kapuba a magyar válogatott védő. A mérkőzés után elmondta, sokszor rajtolt már így büntetőnél a labdára, de most sikerült ebből először betalálnia, majd a közösségi oldalára ezt tette ki:

„Nagyon koncentráltak voltunk a meccs előtt. Be akartunk jutni a legjobb tizenhat közé, és ez sikerült. De most azt mondom: az eredmény ma másodlagos. Megdöbbentett a kialakult helyzet, és együttérzek az Ukrajnában tartózkodó emberekkel, akik hazám, Magyarország szomszédságában élnek.”

Az RB Leipzig vasárnap már mindhárom magyarját bevetette a kezdőben Bochumban, a soros bajnoki meccsén. Szoboszlai Dominik 58 percet kapott az edzőjétől, és a győztes gólt éppen a helyére beállt Nkunku szerezte a 82. Percben, a lipcsei csapat a negyedik, azaz Bajnokok Ligáját érő helyre lépett fel. Éppen azt a Freiburgot előzi meg jobb gólkülönbségével, amelynek a kezdőcsapatában ezúttal is helyet kapott aki csapata első gólja előtt kiharcolt egy tizenegyest a Herha ellen 3-0-ra megnyert mérkőzésen, és akit a 64. percben lecseréltek. még mindig sérült, ezért nem szerepelt az Union Berlin keretében, így kimaradt a Mainz elleni 3-1-es sikerből.

A hét közben két magyar futballista is érdekelt volt az Európa-Konferencialigában. Holender Filip a 77. percben kapott szerepet a szerb Partizan Beogradban, amely 2-1-re legyőzte a Sparta Prahát, és ezzel 3-1-e összesítéssel továbbjutott. A Fenerbahce a hazai 3-2-es vereség után ugyanennyire kapott ki idegenben is a Slavia Prahától, amivel kiesett, végigjátszotta a meccset. A Partizan a vasárnapi bajnokiján 2-0-ra kikapott a Crneva zvezdától, Holender Filip a 72. percben állt be, a Fenerbahce pedig hétfőn este játszik a török bajnokságban a Kasimpasa ellen.

Svájcban a Young Boys Varga Kevint a kispadon tartva győzte le 3-1-re a Siont, Bolla Bendegúz viszont végig a pályán volt a Grasshoppersben, amely 2-0-ra kikapott St. Gallenben, és is a teljes mérkőzést végigjátszotta a Baselben, amely 4-2-re kikapott a listavezető Zürich otthonában. 

Az olasz másodosztályban két magyar játszhatott volna egymás ellen, ha Balogh Botond beáll a Pármába, de nem cserélték be, viszont végig a pályán volt a Pisában, a végeredmény pedig 0-0 lett. Szombaton a Parma hazai pályán 4-0-ra lelépte a Spal együttesét, Balogh Botond ekkor is a kispadot koptatta, a Pisa viszont Nagy Ádámmal a soraiban 1-0-ra kikapott a Reggiana vendégeként, és már nincsen feljutó helyen.

Jelenleg Cipruson játszik a legtöbb magyar futballista, és szinte nincs hét, hogy ne akadnának egymással össze. Az Omonia Nicosia–APOEL találkozóján azonban sérülése miatt hiányzott a hazai csapatból, Vinícius Poulo viszont végig a pályán volt a vendégeknél, akik 4-2-re nyertek. Hasonló volt a helyzet az AEK Larnaca és az AEL Limassol meccsén, a házigazdánál Gyurcsó Ádám nem volt a keretben, a 3-1-re vesztes vendégek kapuját pedig Megyeri Balázs védte. Az Apollon és az Anorthoszisz találkozója 2-2-re végződött, utóbbiban Novothny Soma kezdett, és a 87. percben cserélték le. Az Arisz Limassol 1-1-re végzett a Pafosz otthonában, és az első 48 percben tartott igényt Bognár István szolgálataira.

 

Hahn János újra győztes csapat tagja lehetett Dunaszerdahelyen   Fotó: Facebook/DAC

Ha a klubokat nézzük, akkor a szlovákiai Dunaszerdahely alkalmazza a legtöbb magyar légióst, szám szerint ötöt, ám a Zilina elleni 3-1-es győzelemmel végződött hazai mérkőzésen csak egy lépett pályára. Ő Hahn János, aki kezdőként 69 percet játszott, Balogh Norbert a kispadon ült, Kalmár Zsolt és Szendrei Ákos sérülés után lábadozik, a frissen szerződtetett Szánthó Regő pedig még nem került be a keretbe. 

– A meccs előtt volt bennünk némi dac a múlt heti vereség miatt. Az egész csapat frusztrált volt, mert nem úgy alakult a tavaszi rajt, ahogy szerettük volna – mondta a találkozó után a Nemzeti Sportnak Hahn János. – Két hete a Nagyszombat ellen elvették tőlünk a három pontot, majd jött az aranyosmaróti blama, amelyet nem volt egyszerű megemészteni. Nagyon nehezen indult a hét, a legnagyobb probléma az volt, hogy nem találtuk a válaszokat, miért kaptunk ki. Nagyon akartunk bizonyítani és ez sikerült is.

Az élen álló Sloven Bratislava Holman Dávid nélkül játszott 0-0-t Pozsonyban a Trnavával. A holland élvonalban Szőke Adrián a Heracles, Kis Tamás pedig a Cambuur kispadját koptatta, előbbi csapata 2-0-ra legyőzte a Zwollét, az utóbbié pedig 2-1-re nyert a Sittard ellen. Az orosz első osztályban a Nyizsnyij Novgorod Kecskés Ákos nélkül verte meg 1-0-ra az Ural együttesét. Horvátországban a Hajduk Split otthon kapott ki 3-1-re a Rijekától, a hazai csapatban Lovrencsics Gergő az első félidőben játszott. Az NK Osijek nagy rangadót nyert Eszéken, a fordulóig listavezető Dinamo Zagrebet győzte le 1-0-ra, Kleinheisler Lászlót a 81. percben cserélték le. Az Osijek ezzel az élre lépett, két pont az előnye, de a Dinamo egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

Elrajtolt az észak-amerikai profi liga, az MLS, amelyben három magyar labdarúgó is szerepel. Igaz, Schőn Szabolcs ezúttal nem volt ott a Dallas keretében, amely így nélküle játszott hazai környezetben 1-1-et a Torontóval. A nyitó mérkőzést egyébként a Gazdag Dániellel felálló Philadelphia játszotta a Minnesota ellen, a végeredmény itt is 1-1 lett, a magyar válogatott középpályás 75 percet töltött el a pályán. A Kansas City Sallói Dániellel a kezdőben 3-1-re kikapott Atlantában, a magyar támadó szépített 2-0-nál a 85. pecben, ám egyenlíteni nem tudott a Kansas, sőt, a végén kapott még egy gólt. 

Borítókép: Willi Orbán fontos gólt szerzett az Európa-ligában (Fotó: Javier Etxezarreta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.