A FIFA döntött is meg nem is az oroszok sorsáról

Új közleményt adott ki az orosz labdarúgó-válogatott ügyében a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), de még nem tett pontot az ügy végére.

Magyar Nemzet
2022. 02. 27. 21:48
This handout picture released by FIFA shows FIFA President Gianni Infantino speaking during a Council meeting of the World's football governing body at the Home of FIFA in Zurich, on October 20, 2021. - The International Football Federation (FIFA) will hold a summit on December 20 to consider its controversial proposal for a World Cup every two years, which it has been pushing for several weeks, it was announced on October 20, 2021. (Photo by Harold Cunningham / FIFA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FIFA / HAROLD CUNNINGHAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP/Harold Cunningham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt már megírtuk, kellemetlen helyzetbe került a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA): a lengyel, a svéd és a cseh labdarúgó-szövetség is bejelentette, hogy az ukrajnai háború miatt nem hajlandó Oroszország ellen pályára lépni a vb-selejtezőben.

Közleményében a nemzetközi szövetség is jelezte, hogy tudomásul vette a bejelentéseket, és már tárgyal a három ország képviselőivel, de egyelőre a döntése nem felel meg teljes mértékben a hármak elképzeléseinek.

Az már biztos, hogy Oroszországban nem lesz pótselejtező.

A FIFA – az UEFA-val közösen – úgy döntött, hogy Oroszországban nem lehet semmilyen FIFA-eseményt rendezni, így vb-pótselejtezős meccset sem. A válogatott nem képviselheti az országot, csupán annak futball-szövetségét. Orosz zászló és orosz himnusz sem lesz. De oroszok még lehetnek, éppúgy, ahogy volt ez a legutóbbi olimpiákon is.

Igaz, a FIFA azt is hangsúlyozza a közleményben, hogy ha nem javul gyorsan az ukrajnai helyzet, a kizárás is elképzelhető szankció az orosz válogatott ellen. De úgy tűnik, a Gianni Infantino vezette testület szeretné elkerülni ezt a drasztikus lépést.

Érdekesség, hogy a FIFA korábban figyelmen kívül hagyta azt a direktívát, hogy az oroszok az államilag támogatott doppingprogram miatt nem rendezhetnek világversenyt: tavaly Moszkvában zajlott a strandlabdarúgó-világbajnokság, amely ráadásul hazai győzelemmel ért véget, bár hivatalosan nem Oroszország, hanem az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) nyerte az aranyérmet.

Borítókép: Gianni Infantino, a FIFA elnöke (Fotó: AFP/Harold Cunningham)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.