A magyar hokiban nem kezdik ki az orosz játékosokat

Egyelőre a rájátszásra sem tudja összekapni magát az előző idényben még döntős Brassó a magyar jégkorong-bajnokságban, ha ma ismét kikap a Gyergyótól, akkor 4-0-s söpréssel kiesik a negyeddönben. Az erdélyi csapatban sok légiós szerepel, többek között egy ukrán és három orosz, akik továbbra is egységben viselik az együttes kék-sárga mezét.

Magyar Nemzet
2022. 03. 08. 11:30
null
Fotó: Milata Daniel-Maximilian
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végkifejlethez közelednek a negyeddöntők a magyar jégkorong-bajnokságban. A Ferencváros és a Debrecen egyaránt 3-1-re vezet a DVTK, illetve az UTE ellen, a Gyergyó pedig ennél is jobban, 3-0-ra áll a Brassó elleni mai, negyedik meccs előtt, eddig egyedül a Csíkszereda–MAC párharc szoros, amelyben a csíkiak 2-1-es vezetésről folytatják ma este Budapesten.

A csapatokban több orosz légiós szerepel – egyelőre szerencsére háborítatlanul. Az orosz (és fehérorosz) sporttal szemben hozott szankciók ugyan nem álltak meg ott, hogy az orosz (és fehérorosz) válogatottakat és klubcsapatokat lényegében az összes sorozatból kizárták, hiszen a két ország sportolói több egyéni sportágban sem indulhatnak, vagy ha mégis, akkor csupán semlegesként. A külföldi klubok orosz játékosai és edzői még nem bűnhődnek a háború miatt – a magyar jégkorongban sem.

Különösen az erdélyi klubokban sok az orosz, a Csíkszeredában négy, továbbá egy fehérorosz, a Brassóban pedig három orosz játékos szerepel. Íme, nézzük a magyaror bajnokság orosz légiót:

  • Debrecen: Vlagyiszlav Kulesov, Mark Szmirnov. Előbbi a csapat, sőt az egész liga egyik legjobbja
  • Csíkszereda: Gyenyisz Kuljas, Jevgenyij Lapenkov, Jevgenyij Szkacskov, Andrej Taratuhin, Makszim Szamankov (fehérorosz)
  • Brassó: Konsztantyin Csernyuk, Albert Zagidullin, Tyimur Raszulov
  • Dunaújváros: Dmitrij Dudkin

Az oroszok többnyire húzóemberek a csapatukban, a debreceni Kulesov és a csíkszeredai Kuljas az egész ligában is a legjobbak közé tartoznak.

Speciális helyzeben van a Brassó, amelynek Pavlo Boriszenko személyében akad egy ukrán hokisa is. Nincs róla hír, hogy a csapaton belül nézeteltérés ütötte volna fel a fejét az orosz–ukrán ellentét miatt. Ráadásul a kék és a sárga a Brassó hivatalos klubszíne, ilyen mezben lépnek pályára az oroszok is.

Aligha ez okozza a csapat gyengélkedését. A Brassó az előző idényben még döntős volt, aztán súlyos nézeteltérésben került a liga vezetőivel, soáig úgy tűnt, hogy elutasítják a nevezését, csak a klub vezetőségében hozott változások után kapott a klub bebocsátást a bajnokságba.

– Mindhárom meccs rosszul kezdődött a számunkra. Úgy éreztem, hogy készen állunk, de az első két lövésből gól lett. Az ellenfél jó csapat, és a kapusuk tette őket egy igazán jó csapattá – Dave MacQueen vezetőedző így értékelte a csapat legutóbbi, hazai pályán a Gergyótól elszenvedett 5-1-es vereségét. Az együttes ma az életben maradásért játszik, ha ismét kikap a Gyergyótól, akkor 4-0-s söpréssel kiesik. Ki tudja, hogy ez a csapat orosz  és ukrán játékosainak csapás vagy inkább megkönnyebbülés lenne.

A negyeddöntők állása:

Csíkszereda–MAC 2-1, a következő mérkőzés: MAC–Csíkszereda kedd 18.00

FTC–DVTK 3-1, a következő mérkőzés: FTC–DVTK szerda 18.00

Debrecen–UTE 3-1, a következő mérkőzés: UTE– Debrecen 18.30

Gyergyó–Brassó 3-0, a következő mérkőzés: Brassó–Gyergyó kedd 17.30

Borítókép: A kék-sárga Brassó szorult helyzetben van (Fotó: Brasov Wolves)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.