Marian Cozmával az anyanyelvén beszélgetett a Veszprém jolly jokere

Sipos Adrián családja a nyolcvanas években a romániai forradalom elől menekült Magyarországra, a székely és román szülőktől származó beálló pályafutását meghatározták a családi gyökerei. A 31 éves játékost a „földije”, Ilyés Ferenc segítette Veszprémben, ahol románul beszélgetett a később tragikus körülmények között meghalt Marian Cozmával. Ifjúsági korában még lemondott róla a csapata, ezután Románia felé vette az irányt, ahol megismerte a moldáv származású feleségét, később Tatabánya érintésével került vissza a királynék városába. Múlt héten mindenkit meglepett: a Bajnokok Ligájában beugróként bebizonyította, hogy nem csak kőkemény hármas védőként, beállóként is elsőrangú teljesítményre képes. Sipos szerénységénél csak a rendmániája meglepőbb.

Szilágyi
2022. 03. 10. 7:17
null
Veszprém 20220303 Kézilabda BL Veszprém Kielce Foto: Nemzeti Sport Szabó Miklós A képen: Sipos Adrián Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Blaz Blagotinseknek jó egészséget kívánunk, reméljük, már nem kínozza láz a hegyomlás méretű szlovén beállót. Végső soron az ő állapota tette lehetővé, hogy Sipos Adrián a támadóerényeit is csillogtassa. A tavaly nyáron Tatabányáról Veszprémbe igazolt játékos két hete Barcelonában a pozitív antigéntesztje miatt nem játszhatott Bajnokok Ligájában, majd ötnapos kihagyás után „beugróként” négy lövésből négy gólt szerzett a Kielce ellen.

– Ilyen az élsport, az ember megkapja az esélyt, ami nem mindennap jön vele szembe, és ezzel élnie kell 

– mondta lapunknak a 31 éves játékos, hozzátéve, hogy a jövőben is hasonló produkcióval szeretné lenyűgözni a veszprémieket, akár már ma a Paris SG otthonában.

Veszprém kitüntetett helyet foglal el Sipos pályafutásában. A szombathelyi kezdetek után Sipos ifistaként két évet töltött a királynék városában, de a felnőtteknél nem kapott lehetőséget. – Veszprémben rengeteget segített a korábbi válogatott játékos, Ilyés Ferenc. Az én édesapám Székelykeresztúrról származik, az ő családja Székelyudvarhelyről – elevenítette fel a régi emlékeket. – Mivel édesanyám román, Marian Cozmával, a tragikus halált halt beállóval is remekül el tudtam beszélgetni.

Hasznosan teltek a légiós évek

A rekordbajnok csapatba nem fért be, Balatonfüredre Sótonyi László csábította, végül a romániai Bakón és az erdélyi Székelyudvarhelyen összesen hat évet játszott, mielőtt Tatabánya érintésével visszatért Veszprémbe.

– Húszévesen egyedül éltem, ez megtanított a rendszeretetre. Fejből tudom, hogy mit, hova raktam, szeretem, ha rend van körülöttem – mesélte Sipos Adrián, aki a légiós időszaka alatt ismerte meg a moldáv származású feleségét.

Párizsig biztosan folytatja

A válogatottban Ljubomir Vranjes regnálása alatt bemutatkozott játékos még nem tudja, hogy a karrierje után merre veti a sors. Nem zárta ki, hogy a családjával és két lányával, Leával és Emmával a felesége szülőföldjére költözzön. Persze előbb eljutna a párizsi olimpiára, és feledtetné a sikertelen Eb-szereplést. – Nem esik jól, ha erről kell beszélnem. De megteszem, mert nem szeretek megfutamodni a problémák elől. Sok gondunk volt. Koronavírus-érintettsége miatt az edzőnk, Chema Rodríguez a felkészülés nagy részében hiányzott, sérüléssel bajlódott, nem volt meg a kellő önbizalmunk, ami egy komoly torna előtt szükséges. Én is hallottam, hogy Gulyás István szövetségi kapitány távozása után Chema az utódjelölt, és ennek kifejezetten örülök. Mindenki higgye el, hogy mi, játékosok a saját önbecsülésünk miatt is szeretnénk javítani – mondta lapunknak az univerzális játékos.

Komoly tét nélkül. Az utolsó forduló következik a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében. Az idei négy mérkőzéséből hármat megnyert, a csoportja harmadik helyén álló Szegednek a döntetlen is elég a Montpel­lier ellen (tv: 18.45, Sport 1), hogy megtartsa a jelenlegi pozícióját, a harmadik helyet. Előrébb már nem léphet, vendéggyőzelem esetén visszacsúszhat a negyedik helyre.

Másik BL-csapatunk, a Telekom Veszprém a Paris SG otthonában (tv: 20.45, Sport 1) fejezi be a csoportkört. A tét csak a holtversenyben az első helyen álló hazaiakat nyomasztja, a Veszprém már nem tud elmozdulni a negyedik helyről.

Borítókép: Sipos Adrián a támadásoknál sem jön zavarba (Fotó: handballveszprem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.