Főpróba a hazai vb-re az úszók debreceni országos bajnoksága

Ma kezdődik és szombatig tart a 124. országos bajnokság Debrecenben, amely a júniusban kezdődő budapesti világbajnokság főpróbája. Milák Kristóf először mutathatja meg, mire képes a tavalyi edzőváltása után, Hosszú Katinka pedig azt bizonyíthatja, hogy komolyan gondolta a 100. világversenyen szerzett érem begyűjtését.

2022. 04. 20. 6:38
null
20210731 Tokió (Japán) TOKIÓ 2020 OLIMPIA: Milák Kristóf (képen) ezüstérmet szerzett 100 méter pillangón a tokiói olimpián. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom hónap telt el a legutóbbi ob óta, amelyet tavaly márciusban a Duna Arénában rendeztek, de a magyar úszósport azóta fenekestül a feje tetejére állt. Nem várt, súlyos botrányok is hullámokat vertek, elég, ha csak Turi György vagy ügyére gondolunk, de a mostani ob lesz 1999 óta az első, amelyen a visszavonult nem vesz részt, és az első, amelyen már olimpiai bajnokként áll fel a rajtkőre.

– Az országos bajnokságon elért eredmények meghatározzák a magyar úszók szereplését a hazai rendezésű világbajnokságon, ráadásul most a fél világ ránk és Debrecenre figyel, hiszen sokakat érdekel, hogyan szerepelnek legjobbjaink az ob-n – nyilatkozta Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke.

Sós Csaba szövetségi kapitány elsősorban a feltörekvő fiatalokat keresi az ob-n, már a 2024-es párizsi játékokra is gondolva.

– Az olimpiai ciklus közepén járunk, így akik Párizsban főszereplők akarnak lenni, azoknak már az idei világversenyeken bizonyítaniuk kell, ahhoz pedig az országos bajnokságon nagyot kell úszniuk – jelentette ki Sós Csaba a Nemzeti Sportnak.

Meglepetésekre számítok Debrecenben, pozitívakra és negatívakra egyaránt, és azt hiszem, a fiataloknak most már ki kell ugraniuk ahhoz, hogy a jövőben ott legyenek a világ legjobbjai között.

A szövetségi kapitány konkrét nevekkel is előállt. A 19 éves Kós Huberttől már a tokiói olimpián is sokat vártak a szakemberek, de ott nem jött ki neki a lépés, Sós Csaba viszont jelezte, hogy 200 vegyesen tavaly a kilencedik helyen zárta a világranglistát, és ha idén egy másodpercet tudna javulni, ami teljesen reális, gyakorlatilag bármely világversenyen a dobogóért küzdhetne. 

Kóson kívül az 1500 gyorson erős Betlehem Dávid és a 200 gyorson tavaly junior Európa-bajnoki címet szerzett Pádár Nikolett azok a fiatalok, akiktől sokat vár Sós Csaba.

És persze ott vannak a világbajnokok, akikre a reflektorfény vetül. Mindenekelőtt Milák Kristóf, aki ebben az idényben már nem Selmeci Attila, hanem Virth Balázs edzői útmutatása szerint készül, és ebben a felállásban az ob lesz az első jelentősebb közös versenyük. Milák tavaly márciusban szenzációsan úszott az ob-n, amelyen minden idők aktuálisan második legjobb idejét teljesítette 200 pillangón a saját világcsúcsa után. Ki tudja, ezúttal milyen meglepetéssel készül… 

Mindenesetre Milák folytatja a tavaly már megkezdett kísérletezését a pillangó mellett gyorsúszásban is, így hat egyéni számban szerepel az előzetes rajtlistán, mindkét úszásnemben az 50, 100 és 200 méteres távokon.

Fénykorában is halmozta a számokat az ob-n, ezúttal megelégszik napi egy döntővel: a szokásos 200 és 400 vegyes mellett 100 és 200 pillangón indul el. A háromszoros olimpiai bajnok a tokiói kudarc után azt tűzte ki célul, hogy ő legyen a világon az első úszó, aki száz érmet szerez a világversenyeken (jelenleg 96-ot számlál), de Sós Csaba már nem helyez nagyobb terhet a 32 éves ikonra.

Harmadik aktív nagymedencés világbajnokunk, lapunknak elárulta, hogy a két hónapja a mindennapjait megkeserítő deréksérülése miatt fő számában, 200 pillangón nem áll rajthoz az ob-n, és elképzelhető, hogy csak a váltókban vállal szerepet. Az előzetes nevezési listán egyéniben az 50 és 100 gyors mellett 50 pillangón szerepel a neve.

Borítókép: Milák Kristóf a tokiói olimpián úszik (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.