Idegfeszültség, piros lap és egy senkinek sem jó döntetlen

A bajnoki címre hajtó Napoli és a Bajnokok Ligája-indulásban reménykedő Róma játszotta az olasz labdarúgó-bajnokság 33. fordulójának rangadóját. A Napoli korai vezető gólját a hosszabbítás első percében egyenlítette ki a fővárosi alakulat. A döntetlen egyik csapatnak sem jó.

Magyar Nemzet
2022. 04. 18. 21:04
SSC Napoli v AS Roma - Serie A
Lorenzo Insigne gólja sokat ért Fotó: Europress/AFP/FRANCO ROMANO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz labdarúgó-bajnokság harmadik helyén álló Napoli az ötödik Rómát fogadta a Serie A rangadóján. Meglehetősen egyoldalú játékot hozott a meccs első fél órája: a vendég csapatnak egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt, főleg a meccs kezdeti szakaszában nagyon aktív volt a BL-indulásra hajtó Napoli. 

Mégsem akcióból, hanem 11-esből szerezte meg a vezetést a hazai együttes a Stadio Diego Maradonában: a nyáron Kanadába szerződő Európa-bajnok csatár, Lorenzo Insigne végzett el nagyon magabiztosan egy tizenegyest.

Fotó: Europress/AFP/Giuseppe Maffia

A folytatásban kicsit kijjebb merészkedett José Mourinho csapata, Nicolo Zaniolo és Tammy Abraham volt a fővárosiak két célpontja a támadásoknál, de sem az olasz „örök ígéret”, sem pedig az angol válogatott csatár nem talált kaput.

A hazaiaknál Hirving Lozano volt a legaktívabb: a mexikói balszélső harcolta ki a tizenegyest, és többször is összezavarta a Róma védelmét. Kicsit kiszámítható volt a fővárosiak taktikája: egy-egy hosszú előre ívelt labdával próbálták valahogy labdához juttatni Zaniolót, az ő feladata lett volna centerezni középre Abrahamnek. Koulibaly viszont eltüntette a pályáról a Roma olasz tehetségét, így Abraham gyakorlatilag akkor jutott labdához, ha visszajött a térfél közepére.

A félidő hajrájában Lorenzo Pellegrini szabadrúgása után a saját kapuja felé csúsztatott, a labda a lécről került az alapvonalon túlra. A 46. percben Nicola Zalewski eltalálta a kaput, de a labdája nem jött ki Meretről. A Napoli a vezetése tudatában átadta a kezdeményezést a Rómának, de a fővárosiak nem tudtak élni a lehetőséggel.

A szünet után José Mourinho lecserélte a sárga lapot összeszedett belső középpályását, Bryan Cristantét és az örmény Henrikh Mkhitaryant küldte a helyére. Nem tűnt úgy, mintha a Róma tizenegy meccsből álló veretlenségi sorozata tovább folytatódik. Az történt a pályán, amit a Napoli szeretett volna.

A 61. percben Abraham a meccs addigi legnagyobb helyzetét hagyta ki: Karsdorp beadása után nagyon gyengén találta el a labdát és az Meret kapus ölében kötött ki.

A hajrára beküldte El Shaarawit és Veretout-t is José Mourinho, de a Róma elsősorban a játék sebességében tudott ritkán változtatni. Amikor ez mégis sikerült, akkor ott volt Meret, mint Zaniolo kiugrásánál.

Osimhen egy ellenakció végén eldönthette volna a három pont sorsát, de a hazaiak csatára az oldalhálót találta el. Nőtt a feszültség, a Róma cserekapusa a kispadnál kapott piros lapot, vélhetően nem irodalmi stílusban kommentálta a játékvezető ténykedését. 

Változtatott a Napoli is, a rutinos Dries Mertens szűk tíz percet kapott. Már ennyi sem volt hátra, amikor megsérült a rómaiak kulcsembere, a korábban két keresztszalag-szakadást is szenvedett Zaniolo. A hajrában egy szépen kidolgozott akció végén Stephan El Shaarawy kiegyenlített. 

Fotó: Europress/AFP/Andreas Solaro

Megérdemelten, sokkal több helyzete volt, mint a teljesen defenzíven futballozó Napoli. Maradt még hét perce a csapatoknak, hogy dűlőre vigyék a dolgot, de Pellegrini csúsztatott fejesét leszámítva nem volt veszélyes akció. 

Maradt az 1-1, ennek a két milánói csapat és a Juventus örül igazán. A Napoli maradt a harmadik helyen, a Roma nem tudott közeledni a negyedik pozícióban levő Juventushoz.

Serie A, 33. forduló: Napoli–AS Roma 1-1 (1-0), gólszerző: Insigne (11-esből, 11.), illetve El Shaarawy (91.). Az élcsoport állása: 1. Milan 71 pont, 2. Inter 69, 3. Napoli 67, 4. Juventus 63, 5. AS Roma 58, 6. Lazio 56.

Borítókép: Lorenzo Insigne góljával nagyon sokáig vezetett a Napoli (Fotó: Europress/AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.