Két magyar is az aranyéremért birkózhat vasárnap a hazai Eb-n

A hétfő óta zajló budapesti birkózó Európa-bajnokságon versenyzőink szabadfogásban és a női szakágban öt érmet (egy arany, egy ezüst, három bronz) szereztek, és az Eb végére kötöttfogású indulóink is odatették magukat. Vasárnap Váncza István (67 kg) és Fritsch Róbert (72 kg) az aranyéremért léphet szőnyegre, Torba Eriknek (60 kg), Lévai Tamásnak (82 kg) és Érsek Róbertnek (97 kg) a vigaszágon két meccset kellene nyernie a bronzéremért. Szombaton a 130 kg-ban Vitek Dáriusz esetében is ez volt a helyzet, és győzött is kétszer, így felállhatott a dobogó harmadik fokára.

Magyar Nemzet
Forrás: MBSZ2022. 04. 02. 21:45
VÁNCZA István
Budapest, 2022. április 2. Váncza István, miután gyõzött az örmény Slavik Galstyan ellen a férfi kötöttfogású birkózók 67 kilogrammos súlycsoportjának elõdöntõjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 2-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedüli magyar kötöttfogásúként az idei U23-as Európa-bajnok, Vitek Dáriusz (130 kg, BHSE) volt érdekelt a budapesti Európa-bajnokság szombati vigaszági mérkőzésein. Ő aztán megtette, amit kellett, taktikai csatában 1-1-gyel kiejtette az Európa-bajnok román Alin Alexuc Ciurariut (döntetlennél a később szerzett pont dönt), így az esti programban bronzmérkőzést vívhatott a grúzból azerivé váló, világkupa-3. óriással, Beka Kandelakival. A feltűnő méretkülönbséget jól ellensúlyozta versenyzőnk,  kölcsönös intésekkel az 1-1 megint neki kedvezett, de a fejlefogásos pörgetését szabálytalanul, lábat fogva védte Kandelaki, majd hiába protestáltak a videóbírónál az azeriek; Vitek Dáriusz 4-1-re győzött, s Eb-bronzérmes lett!

– Elemeztük az azeri srácot, tudtuk, hogyan kell birkóznom vele szemben, egészen más alapállást kellett felvennem. Betartottam a taktikai utasításokat, ráadásul a fejlefogásból két pontért megintették, szóval ennél jobban nem is alakulhatott volna. Soha nem birkóztam még ilyen közönség előtt, nehezen találom a szavakat. Nagyon boldog vagyok! – értékelt boldogan Vitek Dáriusz, aki a megnyert bronzmeccse után egy szaltót is bemutatott a szőnyegen – nehézsúlyú versenyzőtől ez azért ritkán látott ünneplési mód.

Fotó: Róth Tamás/MBSZ

Szombaton öt magyar kötöttfogású kezdte meg az Eb-szereplését. Az Eb-3., Európai Játékok-2. Torba Erik (60 kg, BHSE) egyből kifogta az Európa-bajnok bolgár Edmond Nazarjant, s mivel a legtöbb kétes helyzetből rosszabbul jött ki, 8-1-re kikapott tőle, de a vigaszágon folytathatja.

Az U23-as Eb-győztes Váncza István (67 kg, Ferencváros) valósággal kidobálta a teremből a portugál Pedro de Matos Oliveirát (8-0), majd az Eb-3. moldovai Donior Islamovot (9-0). S a negyeddöntőben az első kiemelt, vb-3., olimpiai 5. grúz Ramaz Zoidze ellen sem torpant meg, végig vezetett, akciózott, kontrázott, majd a legvégén 10-2-nél stílszerűen két vállra fektette klasszis riválisát.

– Soha nem birkóztam még a grúz fiúval, tudtuk, hogy nagyon ügyes, de szerencsére én ügyesebb voltam nála. Hatalmas csatát vívtunk egymással, meglehetősen szokatlan volt, rengeteg kétes helyzet alakult ki, amelyekből, hál’ istennek, én jöttem ki jobban – mondta Váncza István, aki az elődöntőben is egy nagyon jó birkózóval, a vb- és Eb-bronzérmes Szlavik Galsztjannal találkozott. A magas örmény ellen intéssel és kitolásokkal szerzett vezetést, s végül 4-2-es győzelemmel jutott be a vasárnapi fináléba, ahol az Eb-bronzérmes török Murat Firattal küzd majd.

Piszok nehéz meccs volt. Nagyon kellemetlen ellenfél az örmény, két fejjel magasabb nálam, egyszerűen nem tudtam, milyen akciót csinálhatnék rajta. Végül a kitolások bejöttek. Boldog vagyok, de ez még nem a vége, addig nem lehet felhőtlen az örömöm, amíg nem nyerem meg az aranyérmet. Az egész csapat nevében köszönöm, hogy telt ház előtt küzdhettünk, felejthetetlen élményt okoztak a kilátogatók, arról nem is beszélve, mennyi plusz erőt adtak

– lihegte Váncza István.

Az Eb-3. Fritsch Róbert (72 kg, BHSE) 0-3-ról szép fejlefogásos szaltóval fordított és nyert 5-3-ra a finn Mikko Peltokangas ellen, majd következett a még irániként junior vb-3., de már szerb Ali Arsalan, akitől az idei bulgáriai Dan Kolov–Nikola Petrov-emlékverseny döntőjében simán kikapott. Ezúttal viszont revánsot vett, változatos meccsen 3-1-ről egyenlített, majd pörgetéssel, kitolással fordított (5-4), és bejutott az elődöntőbe. 

– Voltak holtpontok a mérkőzésen, tudtam, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerültem, amikor kitolt a szőnyegről. Hajtanom kellett, de az arénában uralkodó hangulat elég erőt adott ahhoz, hogy képes legyek fordítani. Eddig háromszor kaptam ki ettől a sráctól, ezúttal, szerencsére, fordult a kocka – fogalmazott Fritsch. A fináléba jutásért aztán a taktikát és az erőnlétet vette elő, az akció nélküli meccset azonban végig uralta a junior Eb-3. horvát Pavel Puklavec ellen, s 1-1-gyel, a később szerzett pontjával került be élete első Eb-döntőjébe, ahol az Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes grúz Smagi Bolkvadze lesz a riválisa.

Fotó: Róth Tamás/MBSZ

Meg kellett dolgozni ezért a döntőért, nem gondoltam, hogy ennyire kiélezett csata lesz. Ez a horvát fiú fiatal és feltörekvő tehetség, éreztem, hogy nem tudok akciópontot csinálni ellene. A közönség átlendített a nehézségeken, fantasztikus volt. Meg kell emésztenem, hogy döntőbe jutottam, Európa-bajnoki címért jöttem, és ezt el is érem

– szögezte le Fritsch Róbert.

A tavalyi vb-5. és U23-as világbajnok Lévai Tamás (82 kg, BHSE) még a technikai tusnál (8-0) is jobban lemosta a görög Georgiosz Prevolarakiszt, csak a bírók aludtak bele a meccsbe, aztán viszont 2-0-ra veszített a vb- és Eb-győztes, olimpiai bronzérmes Rafik Huseynov elleni rangadón, de a vigaszágon  folytathatja. Mint ahogy Érsek Róbert (97 kg, BHSE) szintén, hiszen vb- és Eb-2. bolgár legyőzője, Kiril Milov bejutott a döntőbe.

Mind az öt magyar kötöttfogású birkózót láthatjuk tehát vasárnap a budapesti Európa-bajnokság zárónapján, kettőt, Váncza Istvánt és Fritsch Róbertet egyenesen az aranyéremért küzdeni.

Tablót avattak, a közelmúlt klasszisait pedig elbúcsúztatták

Szombaton délután a BOK-csarnok mellett, a Körcsarnok bejárati előterében felavatták a magyar birkózás történetében valaha világversenyes ezüst- vagy bronzérmet szerző versenyzőink tablóját. Hetvenegyen kerültek fel a tablóra, közülük több mint húszan részt is tudtak venni az ünnepségen, ahol Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke méltatta őket, külön kiemelve a hat-hat medáliát nyerő Csatári József, Bajkó Károly és Hatos Gábor, valamint az ötig jutó Tóth Gábor és jelenlegi kötöttfogású szövetségi kapitányunk, Módos Péter alakját.

Fotó: Róth Tamás/MBSZ

Az Eb mai elődöntői előtt, már a BOK-csarnokban köszöntötték a válogatottól, illetve a szövetségtől mostanában búcsúzó edzőket, versenyzőket, sportvezetőket. Sorrendben Sike András, Repka Attila, Farkas Tibor volt főtitkár, Katona Géza, Tóth János nemzetközi bíró, Sleisz Gabriella, Gulyás Zsombor, Krasznai Máté, Varga Ádám, Nagy Mihály, Veréb István és Szabó László vehetett át díjat Németh Szilárdtól és Bacsa Pétertől, az MBSZ elnökétől és alelnökétől. Ezután jöttek a közelmúlt legnagyobb klasszisai, olimpiai, világ- és/vagy Európa-bajnokok: Sastin Marianna, Barka Emese, Korpási Bálint, Kiss Balázs, és Ők mindannyian maradnak a birkózósportban különböző szakmai vezető pozíciókban, Lőrincz Viktor például az Eb-n már a kötöttfogású válogatottunk edzőjeként tevékenykedik.

Fotó: Róth Tamás/MBSZ

Borítókép: Váncza István így örült, miután bejutott a vasánapi Eb-döntőbe (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.