időjárás 24°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Horner megmagyarázta, miért kellett Péreznek elengedni Verstappent

Magyar Nemzet
2022.05.23. 08:37
Horner megmagyarázta, miért kellett Péreznek elengedni Verstappent

A Red Bull vasárnap kettős győzelmet aratott a Formula–1-es Spanyol Nagydíjon, azonban a verseny leintésekor az istállón belül nem mindenki repesett az örömtől. A második helyen célba ért Sergio Pérez a csapatutasítás miatt volt frusztrált, de Christian Horner csapatfőnök utólag világos magyarázatot adott rá, miért volt szükség a döntésre.

Charles Leclerc (Ferrari) kiesése után úgy tűnt, a Spanyol Nagydíjon megtörhet a jég, és a monacóin, valamint Max Verstappenen (Red Bull) kívül más is futamot nyerjen a zajló Formula–1-es idényben. Látszólag Sergio Péreznek (Red Bull) volt a legnagyobb esélye erre, azonban a győzelmi esélyei elúsztak, amikor a csapata arra utasította őt, engedje el a mögötte autózó Verstappent. 

Bár a holland pilóta a frissebb gumikon gyorsabb volt csapattársánál, Pérez igazságtalannak érezte a Red Bull döntését, és a rádión azt üzente a csapatnak, hogy utólag el kell beszélgetniük a történtekről.

 

Christian Horner, az energiaitalosok csapatfőnöke a futam után magyarázatot adott a helycserére, amely elmondása szerint részben Pérez érdekét is szolgálta.

– Szeretnék köszönetet mondani Checónak (Pérez – a szerk.) amiért igazi csapatjátékosként viselkedett – hálálkodott Horner. – A pilótáink más stratégián voltak, de remekül összedolgoztak. Olyan problémáink voltak az autóval, mint amelyek más csapatoknál is felléptek, a víz, az olaj és a fékek hőmérséklete is az egekbe szökött. 

Az utolsó dolog, amit szerettünk volna, hogy kiessen bármelyik autónk is, főleg ebben a helyzetben, amikor a kettős győzelem felé haladtunk. Max egyébként is gumielőnyben volt, nem beszélhettünk volna fair küzdelemről, Checo abroncsai pedig meglátásunk szerint nem bírták volna ki a futam végéig.

Győzelmének és az eddigi éllovas Leclerc kiesésének köszönhetően Verstappen az élre állt a világbajnoki tabellán. Horner reméli, hogy utólag Pérez is elfogadja, a csapat a mindenki számára legmegfelelőbb döntést hozta meg.

Azt hiszem, hogy nyíltan meg kell beszélnünk a történteket. A mi felelősségünk, hogy a két autóval minél több pontot szerezzünk. Checo a futam közben nem láthatta, hogy milyen hosszú etap várt volna rá a közepes gumikon, de szerintem most már ő is meg fogja érteni. Max akkora előnyben volt hozzá képest, hogy nem lett volna értelme megkockáztatni a kiesést. Úgy vélem, hogy helyesen döntöttünk.

Elmaradt ígéret

Pérez viszont másképp látta a helyzetet, szerinte a Red Bull nem tartotta be a neki tett ígéretét. A futam első harmadában a mexikói pilóta csapattársa és George Russell (Mercedes) mögött autózott, de Verstappen a 9. körben kicsúszott, ezután mindketten elé kerültek. Pérez megpróbálta többször is megelőzni Russellt, de nem járt sikerrel, ezért a rádión versenymérnöke, Hugh Bird azt kérte tőle, engedje el Verstappent, hadd próbálkozzon meg ő az előzéssel. Pérez egy kör türelmet kért, de a csapattól rászóltak, hogy azonnal engedje el a hollandot.

– Az első etapban, amikor elengedtem Maxot, azt ígérték, hogy később visszakapom a szívességet, mivel különböző stratégián voltunk – idézte fel Pérez. – Ez egy remek eredmény a csapatnak. Meg kell beszélnünk egymás között a történteket, de nem aggódom. Sőt, elmondható, hogy fantasztikus a hangulat a csapatnál, jobb formában vagyunk, mint a többi istálló. Szóval ennek nagyon örülök.

Műszaki problémák

Verstappen a verseny során a rádión többször is üzent csapattársának, megköszönve a neki tett szívességet. A címvédőnek nem volt könnyű futama, a DRS folyamatosan rakoncátlankodott az autóján, így a 9. körben történt kicsúszása után küszködött, nem tudott Russell elé kerülni.

– Próbáltam megelőzni Russellt, de a DRS nem mindig működött, szóval ez nagyon megnehezítette a dolgomat – magyarázta a holland versenyző. – De szerencsére sikerült kiötlenünk egy olyan stratégiát, amely végül győzelmet hozott nekünk. Nehéz volt a verseny kezdete, de a vége nagyon jól alakult. Rettentő boldog vagyok, hogy nyertem, és Checo eredményének is nagyon örülök. Kiváló hétvégét zárt a csapat.

 

Borítókép: Sergio Pérez (balra) és Max Verstappen pezsgőzik a dobogón a Spanyol Nagydíjat követően (Fotó: AFP/Lluis Gene) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.