Horner megmagyarázta, miért kellett Péreznek elengedni Verstappent

A Red Bull vasárnap kettős győzelmet aratott a Formula–1-es Spanyol Nagydíjon, azonban a verseny leintésekor az istállón belül nem mindenki repesett az örömtől. A második helyen célba ért Sergio Pérez a csapatutasítás miatt volt frusztrált, de Christian Horner csapatfőnök utólag világos magyarázatot adott rá, miért volt szükség a döntésre.

Magyar Nemzet
2022. 05. 23. 8:37
null
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (R), Red Bull's Mexican driver Sergio Perez (L) and Mercedes' British driver George Russell celebrate on the podium after the Spanish Formula One Grand Prix at the Circuit de Catalunya on May 21, 2022 in Montmelo, on the outskirts of Barcelona. (Photo by LLUIS GENE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Leclerc (Ferrari) kiesése után úgy tűnt, a Spanyol Nagydíjon megtörhet a jég, és a monacóin, valamint Max Verstappenen (Red Bull) kívül más is futamot nyerjen a zajló Formula–1-es idényben. Látszólag Sergio Péreznek (Red Bull) volt a legnagyobb esélye erre, azonban a győzelmi esélyei elúsztak, amikor a csapata arra utasította őt, engedje el a mögötte autózó Verstappent. 

Bár a holland pilóta a frissebb gumikon gyorsabb volt csapattársánál, Pérez igazságtalannak érezte a Red Bull döntését, és a rádión azt üzente a csapatnak, hogy utólag el kell beszélgetniük a történtekről.

 

Christian Horner, az energiaitalosok csapatfőnöke a futam után magyarázatot adott a helycserére, amely elmondása szerint részben Pérez érdekét is szolgálta.

– Szeretnék köszönetet mondani Checónak (Pérez – a szerk.) amiért igazi csapatjátékosként viselkedett – hálálkodott Horner. – A pilótáink más stratégián voltak, de remekül összedolgoztak. Olyan problémáink voltak az autóval, mint amelyek más csapatoknál is felléptek, a víz, az olaj és a fékek hőmérséklete is az egekbe szökött. 

Az utolsó dolog, amit szerettünk volna, hogy kiessen bármelyik autónk is, főleg ebben a helyzetben, amikor a kettős győzelem felé haladtunk. Max egyébként is gumielőnyben volt, nem beszélhettünk volna fair küzdelemről, Checo abroncsai pedig meglátásunk szerint nem bírták volna ki a futam végéig.

Győzelmének és az eddigi éllovas Leclerc kiesésének köszönhetően Verstappen az élre állt a világbajnoki tabellán. Horner reméli, hogy utólag Pérez is elfogadja, a csapat a mindenki számára legmegfelelőbb döntést hozta meg.

Azt hiszem, hogy nyíltan meg kell beszélnünk a történteket. A mi felelősségünk, hogy a két autóval minél több pontot szerezzünk. Checo a futam közben nem láthatta, hogy milyen hosszú etap várt volna rá a közepes gumikon, de szerintem most már ő is meg fogja érteni. Max akkora előnyben volt hozzá képest, hogy nem lett volna értelme megkockáztatni a kiesést. Úgy vélem, hogy helyesen döntöttünk.

Elmaradt ígéret

Pérez viszont másképp látta a helyzetet, szerinte a Red Bull nem tartotta be a neki tett ígéretét. A futam első harmadában a mexikói pilóta csapattársa és George Russell (Mercedes) mögött autózott, de Verstappen a 9. körben kicsúszott, ezután mindketten elé kerültek. Pérez megpróbálta többször is megelőzni Russellt, de nem járt sikerrel, ezért a rádión versenymérnöke, Hugh Bird azt kérte tőle, engedje el Verstappent, hadd próbálkozzon meg ő az előzéssel. Pérez egy kör türelmet kért, de a csapattól rászóltak, hogy azonnal engedje el a hollandot.

– Az első etapban, amikor elengedtem Maxot, azt ígérték, hogy később visszakapom a szívességet, mivel különböző stratégián voltunk – idézte fel Pérez. – Ez egy remek eredmény a csapatnak. Meg kell beszélnünk egymás között a történteket, de nem aggódom. Sőt, elmondható, hogy fantasztikus a hangulat a csapatnál, jobb formában vagyunk, mint a többi istálló. Szóval ennek nagyon örülök.

Műszaki problémák

Verstappen a verseny során a rádión többször is üzent csapattársának, megköszönve a neki tett szívességet. A címvédőnek nem volt könnyű futama, a DRS folyamatosan rakoncátlankodott az autóján, így a 9. körben történt kicsúszása után küszködött, nem tudott Russell elé kerülni.

– Próbáltam megelőzni Russellt, de a DRS nem mindig működött, szóval ez nagyon megnehezítette a dolgomat – magyarázta a holland versenyző. – De szerencsére sikerült kiötlenünk egy olyan stratégiát, amely végül győzelmet hozott nekünk. Nehéz volt a verseny kezdete, de a vége nagyon jól alakult. Rettentő boldog vagyok, hogy nyertem, és Checo eredményének is nagyon örülök. Kiváló hétvégét zárt a csapat.

 

Borítókép: Sergio Pérez (balra) és pezsgőzik a dobogón a Spanyol Nagydíjat követően (Fotó: AFP/Lluis Gene)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.