Horner: Mindegy, hogy melyik pilótánk lesz a világbajnok

Sergio Pérez minden idők legsikeresebb mexikói pilótájává vált a Formula–1-ben azzal, hogy megnyerte a vasárnapi Monacói Nagydíjat. A 32 éves versenyző felszabadultan ünnepelte egy nagy álma beteljesülését, és a Red Bullt irányító Christian Horner is bókokkal halmozta el Pérezt.

Magyar Nemzet
2022. 05. 30. 11:51
F1 Grand Prix of Monaco
Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB18 Red Bull RBPTH001 during the Formula 1 Grand Prix De Monaco on May 27-28, 2022 in Montecarlo, Monaco. (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolországból frusztráltan távozott Sergio Pérez, mivel a Red Bull arra kérte, engedje el csapattársát, Max Verstappent, aki végül a futamot is megnyerte. Monacóban viszont már a mexikói kezére játszottak a kártyák, és a harmadik helyről indulva elsőként intették le.

– Megvalósult egy álmom. Minden pilóta arról álmodik, hogy itt nyerjen, a hazai versenye után itt legkülönlegesebb a győzelem.

Ünneplés Pérez módra:

A futam utolsó harmadában nehéz dolga volt Péreznek, bár, mint bevallotta, ezt részben magának köszönhette.

– Küzdöttem a szemcsésedéssel, ennek ellenére sem követhettem el hibákat és magam mögött kellett tartanom Carlost, szóval nem volt könnyű. Azt hiszem, hogy jobban kellett volna vigyáznom a gumijaimra – ismerte el a tapasztalt pilóta. – Azt hiszem, hogy a megfelelő döntést hoztuk meg (a közepes gumikeverékkel – a szerk.), bár végül kissé komplikáltabbá tettük a futamot, mint kellett volna. Az utolsó körökre a szemcsésedés megszűnt, tudtam néhány jó kört futni.

Pályafutása harmadik győzelmével Pérez minden idők legsikeresebb mexikói pilótája lett a Formula–1 történetében, amire természetesen rendkívül büszke.

– Nagyon izgatott vagyok, ez egy izgalmas nap nekem és a nemzetemnek is. Pedro Rodriguezről emlékeztem meg a mai sisakommal, biztos vagyok benne, hogy nagyon büszke lenne arra, amit elértünk a sportágban.

A szintén mexikói Rodriguez kétszeres F1-es futamgyőztes, 1971-ben egy Interserie versenyen életét vesztette.

F1 Grand Prix of Monaco
Pérez elérzékenyült a díjátadón  Fotó: Alessio Morgese/NurPhoto/AFP

„Még bárki lehet világbajnok”

Christian Horner dicséretekkel halmozta el Pérezt a vasárnapi futamot követően.

– Checo sosem volt még ilyen jó formában a pályafutása során. Remek munkát végez, és nem csak egyszeri alkalomról van szó, ezt a dzsiddai pole pozíciója is bizonyította – emlékeztetett az energiaitalosok csapatfőnöke. – Nekünk mindegy, hogy melyikük lesz a világbajnok. Természetesen a konstruktőri bajnoki cím kiemelten fontos, de Max és Checo is Red Bull-pilóta, szóval az egyéni pontversenyben ugyanolyan eséllyel indulnak.

Verstappen: Ez nem az én hétvégém volt

A címvédő zsinórban három futamgyőzelmet aratott, azonban Monacóban meg kellett elégednie a harmadik hellyel. 

– Néha el kell fogadnod, hogy ez nem a te hétvégéd, de összességében nagyon elégedettek lehetünk a mai eredménnyel. Az esőt és a megszakításokat figyelembe véve hektikus futam volt, és sikerült növelnem az előnyöm a tabellán is, amiben az időmérő után nem reménykedtem. Emellett Checo (Pérez – a szerk.) varázslatos napot tudhat maga mögött, ez engem is boldoggá tesz – jelentette ki a holland pilóta.

Charles Leclerc-rel (Ferrari) ellentétben Verstappen nagyon elégedett volt a csapata teljesítményével. 

– Szoros volt a verseny, de a csapat a futam alatt végig nyugodt maradt, tudták, hogy mit csinálnak. A kerékcsere sosem egyszerű feladat, az ember nem tudhatja, meddig fog tartani. Sokféle abroncs közül lehet választani, de azt hiszem, hogy a srácok csodálatosan teljesítettek, nem veszítettünk sok időt a bokszban.

 

Borítókép: Christian Horner (balra) pezsgővel locsolja Sergio Pérezt (középen) (Fotó: Alessio Morgese/NurPhoto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.