Lewis Hamilton örül, hogy senki nem hallgatott rá

A Formula–1-es Mercedes istálló csapatfőnöke, Toto Wolff nagyon lelkes volt a Spanyol Nagydíj leintése után, mivel mindkét pilótája sok ponttal lett gazdagabb vasárnap. Wolff azt is megkockáztatta, hogy a Mercedes volt a leggyorsabb a mezőnyben. Lewis Hamilton amiatt örvendezett, hogy csapata nem hallgatott a véleményére, George Russell pedig azt ünnepelte, hogy egyáltalán sikerült célba érnie.

2022. 05. 23. 12:26
F1 Grand Prix of Spain
BARCELONA, SPAIN - MAY 22: Lewis Hamilton of Mercedes and Sergio Perez of Red Bull compete during the F1 Grand Prix of Spain at the Circuit de Barcelona-Catalunya in Barcelona, Spain on May 22, 2022. Burak Akbulut / Anadolu Agency (Photo by BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt nyolc év konstruktőri világbajnoki címeinek megszerzése után a Mercedes idén hátrányba került a vetélytársakhoz képest, és az első öt versenyen nem tudott beleszólni a Ferrari és a Red Bull futamgyőzelemért folytatott csatáiba. A hatodik nagydíjon, Spanyolországban, azonban határozott javulást mutatott a Mercedes, a csapat Barcelonába hozott fejlesztései remekül beváltak, és sikerült közelebb kerülniük az élmenőkhöz.

Egyik pilótájuk, George Russell hosszú körökön keresztül képes volt maga mögött tartani Max Verstappent (Red Bull), és a harmadik helyen végzett. Lewis Hamilton pedig remek versenyt futott annak ellenére is, hogy a futam elején Kevin Magnussen (Haas) eltalálta az autóját, és a hétszeres világbajnok emiatt visszaesett a 19. helyre. A brit pilóta ezek után be akarta fejezni a futamot, hogy kímélje az autója motorját, de a csapata nem fogadta el a javaslatát, mondván a nyolcadik helyen is befuthat még. Hamilton végül túlteljesítette az elvárásokat, és az ötödik lett, miközben a negyedik hely csak műszaki probléma miatt csúszott ki a kezéből a verseny végén.

 

Toto Wolff csapatfőnököt természetesen fellelkesítette az előrelépés, amit a fejlesztéseknek köszönhetnek.

– Aközben tanulunk, hogy tesszük a dolgunkat. Az új szabályok némileg felkészületlenül értek bennünket, és lépésenként jövünk rá arra, mit kell tennünk, hogy a lehető legtöbb teljesítményt hozzuk ki az autóból. Hatalmas lépést tettünk előre ezen a hétvégén, nagyjából a felére csökkentettük az élcsapatokhoz szembeni hátrányunkat. De még mindig sokat kell dolgoznunk, hogy a győzelmekért harcolhassunk – jelentette ki az osztrák szakember.

Wolffot az nyűgözte le a leginkább, ahogy Hamilton keresztülszáguldott a mezőnyön, és tizennégy helyet lépett előre a verseny végére.

– Lewisé volt ma valószínűleg a leggyorsabb autó, a tempója meg lett volna, hogy akár a futamgyőzelemért versenyezzen. Hatalmas volt lemaradása a mezőnytől, a végére pedig sikerült felzárkóznia, és a futam egyes szakaszaiban ő volt a leggyorsabb. Ez megmutatta az autóban rejlő potenciált.

Nemcsak a Mercedes, hanem olykor Hamilton is szürkén teljesített az idény első futamain, Dzsiddában például a tizenötödikről csak a tizedik helyre lépett előre. Wolff szerint pilótája részben ezen tapasztalata miatt volt szkeptikus, és nem akarta folytatni Barcelonában a versenyzést. A csapatfőnök ugyanakkor úgy érzi, a Spanyol Nagydíjon elért eredmény jót tehet Hamilton önbizalmának.

 

– A csapat és a pilóta közötti dinamika rendkívül fontos, ez most is bebizonyosodott. A korai baleset okán Lewis azt mondta magának, hogy ő ezt nem csinálja még egyszer végig, főleg, mert harmincnyolc másodperc volt a lemaradása a cseréje után az előtte autózó pilótákhoz képest, szóval úgy tűnhetett, hogy már nincs értelme lefutni ezt a verseny. De ezután erőt vett magán, és a kiváló tempója nemcsak az ő lelkivilágát billenthette helyre, hanem a csapatét is. Ki gondolta volna, hogy felzárkózik a negyedik helyre, mielőtt a problémája megjelent volna.

Úgy nézett ki, mint egy világbajnoki címre esélyes autó, ami a korábbi futamokon egyáltalán nem volt jellemző. Ez eszembe juttatta a korábbi éveket, amikor a mi autónk volt a legjobb. És persze a pilótánk.

A futam végén a Mercedes mindkét pilótájának műszaki gondjai akadtak, ezért vissza kellett venniük a tempóból. Wolff így nyilatkozott a történtekről: 

– Aggódunk emiatt. Lewis autójából szivárgott a víz, míg George-nál túlmelegedés lépett fel. Utána kell járnunk a dolgoknak.

Hálás, hogy nem hallgattak rá

Nem meglepő módon Hamilton is örvendezett, hogy a Mercedes rátalált a helyes útra. A hétszeres vb-győztes pilóta elmondta, az autója ugyan a kanyarokban továbbra is pattog, már messze nem jelent olyan nagy problémát, mint korábban. Hamilton a csapatát is megdicsérte, amiért nem hallgattak rá, amikor ő fel akarta adni a futamot.

– Hálás vagyok a csapatnak, hogy higgadtan reagáltak és arra sugalltak, hogy pozitív legyek. Remekül dolgoztak, ennek köszönhettem, hogy fel tudtam zárkózni. Az autó is nagyszerűen működött, közelebb éreztem magam az élmezőnyhöz, ami hatalmas dolog. Sajnálom a rajt utáni defektet, de nem adtam fel a harcot. Végül is ez a dolgunk, vagy nem? – tette fel a költői kérdést a 37 éves pilóta. – Sokkal melegebb volt a futamon az előzetes várakozásokkal szemben, ez minden autóra hatással volt. Nem tudom, hogy történt az enyémmel, de a verseny végéhez közeledve csak ötven százalékra nyomhattam a gázt, az egyenesekben sokszor le kellett vennem a gázpedálról a lábam, így hűtve az autót. Ezért elveszítettem a negyedik helyet Sainzzal szemben, ami nagyon fájt, tekintve, hogy a mezőny végéről zárkóztam fel.

Russell a túlélésre játszott

A harmadik helyen célba ért Russell rendkívül boldog volt a dobogós helyezése miatt, ugyanakkor nem jelentené ki, hogy a Mercedes utolérte volna a Red Bullt és a Ferrarit.

– Szívesen állítanám ezt, de őszintén szólva kifejezetten nehéz futamon vagyok túl, mindent beleadtam, hogy sikerüljön magam mögött tartani Maxot. Folyamatosan Red Bullokat láttam a visszapillantó tükrömben, ami nem volt túl szórakoztató dolog. Túlmelegedéssel küzdöttünk, ez megnehezítette a dolgunkat, és az utolsó körökben már csak a túlélésért hajtottam. Büszke vagyok rá, hogy végül célba tudtam érni. 

Mindent egybevetve nagyon örülök neki, hogy harmadik lettem, sok ponttal lettünk gazdagabbak. Köszönöm a csapatnak és minden gyári dolgozónak, hogy lehetővé tették a dobogós hely elérését – hálálkodott a fiatal versenyző.

 

Borítókép: A Mercedes (elől) időnként a Red Bull előtt járt a futamon (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Burak Akbulut)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.