Bár a csoportelsőség elúszott, még semmi sincs veszve

A magyar női vízilabda-válogatott 10-9-re kikapott Olaszországtól a vizes világbajnokság szerdai mérkőzésén, így nem lesz csoportelső. Pihenésre emiatt kevesebb idő jut majd, keseregni viszont nem kell, ha nehezebb úton is jut el oda, a jövő héten akár az érmekért is harcba szállhat Bíró Attila csapata.

2022. 06. 23. 14:59
null
Budapest, 2022. június 22. Magyar játékosok a vizes világbajnokság nõi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország-Olaszország mérkõzés szünetében a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 22-én. Olaszország-Magyarország 10-9. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Olaszország elleni női vízilabdameccseink végkimenetelét lehetetlen megjósolni, általában egy gól dönt valamelyik csapat javára, a legutóbbi tíz lejátszott mérkőzésből ez hét alkalommal így volt. A közelmúlt egymás elleni legfontosabb találkozóját, a tavaly januári olimpiai selejtezőmeccset ugyanakkor a mieink rendkívül magabiztos teljesítménnyel 13-10-re nyerték, és az olaszok végül el sem jutottak Tokióba. Kérdéses, hogy ez mennyire gyógyír a lelküknek, de azóta kétszer is sikerült legyőzniük a magyar válogatottat, áprilisban a világligában, szerdán pedig a hazai rendezésű vb-n is 10-9 volt az eredmény a javukra.

Pedig nem kezdte rosszul a mérkőzést Bíró Attila csapata. A nagyszünetben egy góllal vezetett, a második félidőben viszont akadozni kezdett a támadójáték, a védekezésbe – részben a sok kiállítás okán – egyre több hiba csúszott, és a déliek így át tudták venni az irányítást. Így kijelenthető, hogy  a magyar válogatott nem végez a csoport élén, hiszen ehhez pénteken amellett, hogy mi nyerünk Kanada ellen, Kolumbiának le kellene győznie Olaszországot, amire szemernyi esély sincs.

Tragédia ugyanakkor nem történt, minden négyesből három együttes jut tovább. A csoportelső a legjobb nyolc közé kerül, a másik kettőre nyolcaddöntő vár. A mai, Kanada elleni mérkőzés tétje tehát a második hely. Általában a Kanada elleni meccseink is szoros eredménnyel zárulnak, tavaly júniusban ugyan négy góllal vertük a juharleveleseket a világligában, néhány nappal korábban ők kerültek ki győztesen a randevúból. A mostani találkozót nem szabad félvállról venni, mivel az A csoport csapatai a B jelű négyes továbbjutóival csapnak össze a nyolcaddöntőben, és nagyságrendekkel könnyebb dolga lenne a magyar válogatottnak, ha a várhatóan a harmadik helyen végző Argentínával és nem a második Hollandiával kellene megmérkőznie.

 

A csoportelsőség extra pihenőnappal jár, de Gurisatti Gréta szerint ennek elvesztése talán nem baj.

– Ez majd csak a végén derül ki, de nem feltétlenül rossz, hogy nem lesz plusz egy nap szünetünk. Csoportelsőség esetén összesen három nap szünetünk lett volna. Egyébként is, mi néha szeretjük inkább a nehezebb utat választani. És ha már így alakult, akkor ebből szeretnénk kihozni a maximumot.

A Ferencváros frissen igazolt játékosa arra utalt, hogy női válogatottunknál néha előfordul, hogy a nehezebb akadályokat letudja, a könnyebbeknél viszont megbotlik. Így volt ez a tokiói olimpián is. Bíró csapata a második csoportmeccsét megnyerte a verhetetlennek kikiáltott, címvédő Egyesült Államokkal szemben, egy körrel később viszont kikapott az utolsó előtti helyen végző Kínától. Emiatt a csoportelsőség helyett a második helyen jutott tovább, de ez nem állította meg válogatottunkat abban, hogy bronzérmet szerezzen. Most sincs semmi sem veszve.

Az A csoport állása: 1. Kanada 3 pont, 2. Olaszország 3, 3. Magyarország 2, 4. Kolumbia 0

 

Borítókép: a magyar válogatott játékosai az Olaszország elleni mérkőzésen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.