Bottas Hamilton miatt kész volt feladni a karrierjét

Valtteri Bottasnak nehezére esett Lewis Hamilton mellett versenyezni a Mercedesnél, ezért a brit világbajnok oldalán eltöltött két idény után el akart búcsúzni a Formula–1-től.

Magyar Nemzet
2022. 06. 25. 12:11
F1 Grand Prix of Canada
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 19: Valtteri Bottas of Finland and Alfa Romeo F1 waves to the fans during the F1 drivers parade prior to the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 19, 2022 in Montreal, Quebec. Clive Rose/Getty Images/AFP (Photo by CLIVE ROSE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016-os világbajnoki cím elhódítása után Nico Rosberg úgy döntött, azonnali hatállyal távozik a Formula–1-ből, így megürült egy szék a Mercedesnél, amit végül a williamses Valtteri Bottas kapott meg.

A finn ezt a váltást úgy értelmezte, hogy a jövőben a világbajnoki címért harcolhat, de az első évében mindössze három győzelem és az összetettben a harmadik hely jutott neki, a második pedig még rosszabbul alakult: győzelem nélkül az ötödik lett.

 

Csapattársa, eközben sikert sikerre halmozott, negyedszer és ötödször vb-győztes lett. Ez nem könnyítette meg Bottas életét, lelkileg mélypontra került, és két, Hamilton mellett eltöltött év után kész volt szögre akasztani a sisakot.

– 2018 végén nagyon közel álltam hozzá, hogy befejezzem, mivel nem tudtam megérteni és elfogadni, hogy nem tudtam legyőzni Lewist abban a két évben 

– fedte fel a 32 éves pilóta a Motor Sport Magazine Podcastben. – Hatalmas nyomást helyeztem magamra. A 2018-as idény vége felé, főleg, amikor a másodpilóta szerepébe kényszerültem, azt nem tudtam lenyelni. Nagyon szenvedtem, egyáltalán nem volt szórakoztató a helyzet. Az utolsó négy-öt verseny nagyon fájdalmas volt. Az F1 elég menő, és élvezned kellene, de nálam ez egyáltalán nem így volt. Szóval a két idény közti szünetben alaposan át kellett gondolnom a helyzetem.

Akkoriban Bottas rengeteg kritikát kapott, az önbizalma is a padlón volt, a versenyzés így semmi örömet nem okozott neki.

– Az elme egy furcsa dolog, néha nagyon sötéten látod a dolgokat. Nem élvezed, amit csinálsz, én sem élveztem a versenyzést. Azt mondhatjuk, hogy már-már dühös voltam a Formula–1-re. Valójában csak szabadidőre volt szükségem, hogy meglássam a teljes képet, és rájöjjek, hogy ez tényleg egy menő sportág, amely remek lehetőségeket tartogathat nekem a jövőben. Bolond lennék nem elfogadni őket – magyarázta a zajló idény eleje óta az Alfa Romeónál versenyző pilóta.

 

– Dél-Amerikában kapcsolódtam ki, próbáltam megfeledkezni a Formula–1-ről, és motivációt találni a folytatásra. Egy csapásra sikerült! Január közepén eldöntöttem, hogy maradok, összekaptam magam, és újra élvezni kezdtem a vezetést. Az eredményeim mindjárt jobbak voltak, mint 2018-ban. A 2019-es volt talán az eddigi legjobb idényem, főleg Lewisszal összehasonlítva. Nyertem néhány versenyt, néha még a bajnokságot is vezettem, szóval erős év volt. Lewis azonban képes volt végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, amit én nem tudtam megtenni.

Bottas hozzátette, Hamilton domináns személyisége miatt nem tudta elérni a Mercedesnél kitűzött céljait.

– Lewis nagyon hosszú ideje a Mercedeshez tartozik. Versenyzőként és csapattagként is domináns. Soha nem tudtam a szintjére érni, hiszen ő már együtt élt a csapattal. Mondhatjuk, hogy szinte felnéztek rá ott.

A finn pilóta ugyanakkor úgy érzi, nem volt korai a német istállóhoz való igazolása.

– Kihívást jelentett, de készen álltam rá. Az egyetlen gondolatom az volt, hogy meg akarom nyerni a bajnokságot. Bántottam magam, amiért nem sikerült, és úgy voltam vele, hogy a következő évben még keményebben dolgozom. Akkor sem jött össze, szóval nehéz volt elfogadnom azt a helyzetet, hogy nem könnyű legyőzni a pályafutása csúcsán lévő Lewist. Visszatekintve, ez egy jó lecke volt nekem, hogy ne legyek mindig annyira szigorú magammal. Nagyon örülök, hogy ezt megtapasztalhattam – ismerte el a finn versenyző.

 

Borítókép: Valtteri Bottas az Alfa Romeo versenyzőjeként a Kanadai Nagydíjat felvezető pilótaparádén (Fotó: GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP/Clive Rose)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.